În România s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 145 de ani. Cum a fost nașterea pentru dumneavoastră în România: bucurie sau traumă?
Site-ul de investigații Snoop a lansat un apel pentru a strânge mărturii despre naștere, ca să vedem dacă femeile sunt informate corect și sprijinite într-un moment important pentru ele.
„Nașterea este, sau ar trebui să fie, unul dintre cele mai fericite momente din viața unei femei – plin de forță, uluitor, aproape spiritual. Din păcate, de multe ori nu e așa”, scrie jurnalista Luiza Vasiliu, în articolul publicat în site-ul de investigații Snoop.
Snoop este publicația care, printre alte investigații, a publicat-o și pe cea referitoare la femeile care au acuzat abuzurile sexuale ale profesorului de la SNSPA, Alfred Bulai, pe numele căruia Parchetul a deschis un dosar penal.
Referitor la nașteri, „vrem să aflăm care a fost experiența dumneavoastră și, astfel, să începem o discuție despre îmbunătățirea serviciilor de îngrijire pentru femei în sistemul public și privat de sănătate”, explică ziariștii de la Snoop. Demersul pune la dispoziția femeilor un formular, pe care îl găsiți aici.
IMPORTANT: Dacă experiența ta a fost traumatizantă, nu dorim să o retrăiești. Te rugăm să iei în considerare completarea acestui formular împreună cu partenerul sau cu o prietenă apropiată ori o rudă.
Răspunsurile vor contribui la o serie de articole despre calitatea îngrijirilor medicale înainte, în timpul și după naștere în România. „Ne interesează și mărturiile femeilor care nu au născut, dar au trecut prin consultații și intervenții ginecologice despre care simt nevoia să vorbească”, scriu jurnaliștii de la Snoop.
Am revenit la populația din 1966
În România, tendința de scădere a nașterilor este un fapt confirmat statistic. „În 2020, s-au născut în România cei mai puțini copii din ultimul secol; în 2021, din ultimii 130 de ani; în primul semestru din 2023, cel mai mic număr din ultimii 145 de ani”, a scris recent într-o analiză Europa Liberă.
Consecința? Conform recensământului oficial din 2021, în România mai trăiesc puțin peste 19 milioane de oameni, adică la fel ca în 1966.
Ce au făcut alte țări în aceeași perioadă
Cifrele din România apar și mai clar în contextul internațional. Spre deosebire de țara noastră, state de pe continente diferite și cu dezvoltare economică puternică sau slabă au progresat enorm la nivelul populației.
În 1966, Canada avea 20 de milioane de locuitori, iar România, 19 milioane. În 2024, Canada are 39 de milioane de locuitori, și-a dublat practic populația, noi am revenit la cifra din urmă cu 58 de ani.
Dacă luăm o dată mai apropiată și un alt continent, 1990, Egiptul avea 57 de milioane de locuitori acum 33 de ani. Astăzi, populația sa a ajuns la 115 milioane de locuitori.
O țară din aceeași zonă cu noi, și care a traversat și ea tranziția de la dictatură la democrație, este Polonia. În 1990, Polonia avea 38 de milioane de locuitori, astăzi are 40 de milioane de locuitori.
Ghețău: „Istoria depopulării în 33 de ani”
Vasile Ghețău, unul dintre cei mai importanți experți în demografie din istoria României, subliniază că, pe de o parte, mărirea spectaculoasă a numărul locuitorilor în România a avut și partea sa negativă, din cauza metodelor folosite în comunism.
„Ceea ce s-a întâmplat după al Doilea Război Mondial până în anul 1990 este doar în parte istorie a modernizării țării, evoluțiile natalității fiind mutilate de măsuri brutale și forțate ale vechiului regim”, a precizat statisticianul, într-o analiză realizată în Contributors.
Pe de altă parte, scăderea masivă a populației este un factor critic care afectează dezvoltarea comunităților. „După anul 1989 istoria populației țării este istoria depopulării în cei 33 de ani în context de trecere brutală de la un regim comunist autoritar la un regim capitalist sălbatic, criza tranziției, nivel de trai scăzut, incertitudine, guvernări ineficiente și lipsite de viziune prospectivă, tensiuni politice, natalitate în veritabilă cădere, deschidere a frontierelor europene și emigrare masivă”, a explicat Ghețău.
Dificultatea nașterilor în România a fost documentată de-a lungul timpului. Totul despre mame, site din același grup de presă cu HotNews, a adunat povești ale mamelor românce, cu vârste, zone din țară și experiențe diferite în spital.
Formularul publicației Snoop poate fi găsit aici.
Poți contribui anonim completând direct formularul. Toate răspunsurile sunt confidențiale.