Sari direct la conținut

În rugăciunile de la mitingurile lui Trump, fostul președinte e mai des invocat decât Isus. O analiză inedită a mesajelor religioase care îl susțin pe candidatul republican

HotNews.ro
În rugăciunile de la mitingurile lui Trump, fostul președinte e mai des invocat decât Isus. O analiză inedită a mesajelor religioase care îl susțin pe candidatul republican
Rugăciune la mitingul lui Donald Trump din Carolina de Nord. FOTO: Anna Moneymaker / Getty images / Profimedia

O analiză a rugăciunilor rostite la mitingurile electorale înainte de discursurile lui Donald Trump arată cum mesajele transmise credincioșilor de pastorii locali reflectă frecvent și fidel cuvintele și tonul candidatului republican, inclusiv mesajele sale de răzbunare, viziunea sa sumbră despre America, precum și teoriile sale despre alegerile furate și despre felul în care este persecutat de sistemul juridic, scriu The Atlantic, NBC News și NPR.

Un alt tip de discurs politic a prins contur la mitingurile electorale ale fostului președinte Donald Trump: rugăciunea cu care începe orice astfel de eveniment.

Rugăciunile de la aceste mitinguri sunt practic un apel la acțiune politică, un strigăt de luptă, cu un limbaj partizan care invocă în mod frecvent sloganurile candidatului republican: „Doamne, ajută-ne să facem America măreață din nou!” sau „O, Doamne, Dumnezeul nostru, vrem să fim treji (awake) și nu woke” – un joc de cuvinte critic la adresa progresiștilor.

Revista The Atlantic a compilat 58 de astfel de rugăciuni, din noiembrie 2022 și până în iunie 2024, înregistrând câteva statistici interesante, inclusiv faptul că numele lui Trump a fost invocat de mai multe ori decât cel al lui Isus – de 87 de ori vs. de 61 de ori.

Rostite în general de pastori evanghelici (în jur de 25% dintre americani sunt evanghelici) și, uneori, penticostali, rugăciunile nu sunt transmise în direct la televizor și nici nu atrag de obicei interesul jurnaliștilor.

Ele sunt importante însă, deoarece oferă indicii despre dedicația cu care lumea evanghelică a îmbrățișat teoriile lui Trump, uneori conspiraționiste, discursul său naționalist și promisiunile de răzbunare, scrie și site-ul televiziunii NBC.

Pastori celebri precum Paula White și Kenneth Copeland, care predică „evanghelia prosperității”, erau de mult timp aliați ai lui Trump, oferindu-i acestuia o credibilitate în lumea lor creștină.

Acum, pastorii care urcă pe scena politică din întreaga țară sunt în mod frecvent predicatori locali – o dovadă în plus a faptului că influența lui Trump depășește mega-bisericile și ajunge la congregațiile locale, cândva mai sceptice față de fostul președinte.

Cel mai citat verset biblic

Versetul biblic care este citat cel mai frecvent în rugăciuni conține și mesajul folosit cel mai frecvent de Trump, cel al unei Americi în declin, care are nevoie de salvare: „Dacă poporul Meu, peste care este chemat Numele Meu, se va smeri, se va ruga şi va căuta faţa Mea, şi se va abate de la căile lui rele, îl voi asculta din ceruri, îi voi ierta păcatul şi-i voi tămădui ţara”.

Ryan Burge, un preot baptist și politolog, a explicat că acest verset – care a fost citat de 10 ori – este folosit în mod regulat de evanghelici pentru a promova o narațiune creștin-conservatoare populară: că America, la fel ca Israelul antic înaintea sa, a încălcat legământul său special cu Dumnezeu și suferă consecințele.

„Profeții Vechiului Testament pe care îi citează vorbesc despre păcat în mod colectiv și nu individual – națiunea a căzut în răutate și are nevoie de vindecare”, a explicat Burge pentru The Atlantic. „Modul în care folosesc acest verset presupune că ne aflăm într-o spirală descendentă”, a adăugat el.

Doi susținători ai lui Donald Trump se roagă înaintea unui miting electoral în Michigan. FOTO: Alex Brandon / AP / Profimedia

Susținătorii lui Trump atribuie căderea în dizgrație a Americii unei varietăți de păcate vechi și noi – interzicerea rugăciunii în școlile publice, imigrația ilegală, politicile pro-transgender, presupusa fraudare a alegerilor pierdute de republican. Oricare ar fi particularitățile, imaginea Americii pe care o zugrăvesc aceștia este una sumbră.

„Națiunea noastră se află într-o stare de tulburare, haos și disfuncționalitate”, a observat un pastor din Wildwood, New Jersey. În Fort Dodge, Iowa, mesajul transmis a fost similar: „Minciunile, corupția și propaganda ruinează civilizația”.

„Cu fiecare zi care trece, alunecăm din ce în ce mai mult în distopia tiranică a lui George Orwell”, a spus și Paul Terry, un pastor evanghelic din New Hampshire.

Iar în Conway, Carolina de Sud, un rugător l-a informat pe Dumnezeu: „Dușmanii noștri încearcă să fure, să ucidă și să distrugă America noastră, așa că avem nevoie de intervenția Ta”.

Trump, cel ales, în luptă cu „forțele demonice” reprezentate de Biden și Harris

În mod tradițional, rugăciunile de la evenimentele politice se încadrează într-un anumit tipar. Lui Dumnezeu i se cere să acorde liderului politic inspirație și înțelepciune, pentru a-l ajuta să reziste tentațiilor și să conducă țara într-o direcție corectă.

Unele dintre rugăciunile de la mitingurile lui Trump merg pe această linie familiară pentru mulți americani. Dar într-o discuție cu The Atlantic, Bradley Onishi, un cercetător și fost preot evanghelic care studiază intersecția dintre politică și creștinism în America, s-a declarat frapat de cât de multe dintre aceste rugăciuni pornesc de la premisa că Trump este cel ales.

„Nimeni nu se roagă ca Trump să fie corect, se roagă ca Dumnezeu să îl ajute pe Trump”, a explicat Onishi.

„Doamne, ai un slujitor în Donald J. Trump, care ne poate conduce națiunea”, i-a spus lui Dumnezeu o femeie care se ruga în Laconia, New Hampshire, la un miting în ajunul alegerilor primare republicane din acest stat. „Ajută-ne să depășim orice obstacole mâine, astfel încât să putem oferi victoria războinicului tău”, a spus ea.

Pentru că bunătatea lui Trump este subînțeleasă, acuzațiile penale împotriva sa sunt prezentate nu ca dovezi ale unor potențiale infracțiuni, ci ale unor atacuri nejustificate la adresa fostului președinte.

„(Doamne), îți cer un zid de protecție în jurul președintelui Trump”, s-a rugat o femeie în Waukesha, Wisconsin, „și să-l scapi de atacurile nefondate și să-i înlături din funcție pe cei care subminează justiția în sistemul nostru juridic”.

Iar la un eveniment de campanie din februarie din North Charleston, Carolina de Sud, Mark Burns, un televanghelist cunoscut, a tunat: „Să ne rugăm, pentru că ne luptăm cu o forță demonică”, a strigat el. „Ne luptăm cu adevăratul inamic care vine de la porțile iadului, condus de unul dintre liderii săi numit Joe Biden și Kamala Harris”, a spus el.

Ascensiunea lui Trump

La începutul apariției lui Trump pe scena politică, creștinii conservatori îl comparau frecvent pe acesta cu Cirus cel Mare, regele persan din secolul al VI-lea î.Hr. care, deși nu se închina el însuși Dumnezeului lui Israel, i-a eliberat pe israeliți din captivitatea babiloniană și i-a ajutat să-și construiască templul din Ierusalim.

Ideea era cea a precedentului biblic în care un om improbabil este folosit de Dumnezeu pentru a-și îndeplini scopurile, chiar dacă omului cu pricina îi lipsesc credința și caracterul unui credincios adevărat.

Dar dreapta religioasă pare să fi depășit această analogie, scrie The Atlantic.

Un sondaj realizat în 2020 de Pew Research Center a arătat că 62% dintre republicani îl considerau pe Trump „integru din punct de vedere moral”, iar într-un sondaj comandat anul trecut de ziarul Deseret News, 64% au spus că îl consideră o „persoană credincioasă”.

Fostul președinte a ajuns în faza în care nu mai are nevoie să fie descris ca o unealtă în mâna lui Dumnezeu, a explicat Russell Moore, teolog evanghelic și editor al Christianity Today, un critic al lui Trump.

Rugăciunile de la mitingurile lui Trump reflectă această schimbare de percepție. Cirus nu mai este menționat, dar Trump este comparat cu Solomon și David.

Se poate și mai mult. Înainte de apariția lui Trump în Fort Dodge, Iowa, în noiembrie, preotul baptist Patrick Wiedemeier, care a susținut campania prezidențială a senatorului texan Ted Cruz în 2016, a condus publicul în rugăciune, comparând prezența lui Trump cu a doua venire a lui Iisus Hristos.

„Există o mare emoție aici, Doamne. Și pe bună dreptate. Dar aceasta este doar un semn a ceea ce va urma când îți vei trimite fiul ca rege al regilor și el va îndrepta lucrurile”, a spus pastorul, citat de NBC News.

Răzbunare

Rugăciunile nu sunt ceva nou în politica americană și cu siguranță, fenomenul nu a apărut odată cu Trump.

Multe campanii prezidențiale au parte de inserții religioase. În iulie, Joe Biden a participat la o slujbă în Philadelphia, unde pastorul a comparat eforturile acestuia cu povestea lui Iosif din Vechiul Testament, iar un membru al congregației s-a rugat pentru liderul de la Casa Albă: „Atinge-i mintea, Doamne, trupul; întinerește-l pe el și întinerește-i spiritul”.

Ceea ce este nou în cazul acesta este fundamentul teologic al unora dintre rugăciunile rostite în numele lui Trump, a explicat, într-un interviu pentru NPR, autorul analizei din The Atlantic, McKay Coppins. Relevant, a explicat acesta, este și felul în care Trump este considerat, dacă nu chiar o figură mesianică, atunci ceva apropiat.

La un miting din decembrie din Coralville, Iowa, pastorul Joel Tenney a vorbit înaintea lui Trump, preluând integral mesajele acestuia.

„Am fost martorii faptului că un președinte în funcție (Joe Biden) a folosit întregul sistem juridic pentru a încerca să fure alegerile și l-a închis pe principalul său oponent, Donald Trump, deși nu a comis nicio infracțiune”, a spus el.

„Trebuie să îl realegem pe președintele Trump pentru a treia oară”, a spus Tenney, reluând retorica alegerilor fraudate.

„Când Donald Trump va deveni cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite, vom avea o răzbunare împotriva tuturor celor care au promovat răul în această țară”, a asigurat pastorul.

Protestanții albi și catolicii îl susțin pe Trump, alegătorii din alte grupuri religioase o preferă pe Harris

Cel mai recent sondaj Pew Research Center, realizat în perioada 26 august – 2 septembrie 2024, arată că majoritatea alegătorilor înregistrați din trei grupuri religioase cheie spun că ar vota cu Trump sau ar înclina să o facă dacă alegerile ar avea loc astăzi:

  • 82% dintre protestanții evanghelici albi
  • 61% dintre catolicii albi
  • 58% dintre protestanții albi neevanghelici

Kamala Harris, spune același sondaj, are în prezent sprijinul a aproximativ două treimi sau mai mult din alegătorii înregistrați în diverse alte grupuri religioase:

  • 86% dintre protestanții de culoare
  • 85% dintre atei
  • 78% dintre agnostici
  • 65% dintre catolicii hispanici
  • 65% din votanții evrei

Anumite aspecte sunt foarte importante pentru alegători, indiferent de grupul religios. De exemplu, cel puțin șase din zece alegători înregistrați din fiecare grup religios spun că economia va fi foarte importantă în decizia lor de vot.

Și jumătate sau mai mult din aproape toate grupurile religioase spun același lucru despre asistența medicală, numirile la Curtea Supremă și politica externă.

Alegătorii protestanți evanghelici albi se remarcă prin nivelul ridicat de importanță pe care îl acordă imigrației. Aproximativ opt din zece evanghelici albi (79%) spun că imigrația va fi foarte importantă în decizia lor de vot – mai mult decât orice alt grup. O mare majoritate a catolicilor albi (72%) afirmă, de asemenea, că imigrația va fi un factor-cheie în decizia lor.

Avortul este de asemenea considerat un aspect foarte important de mai mulți atei (un grup care susține în mare parte avortul legal) decât de persoanele cu alte identități religioase. Aproximativ trei sferturi dintre atei (77%) spun că avortul va fi un factor foarte important în decizia de a vota.

Aproximativ șase din zece agnostici (62%), alegători evrei (59%) și protestanți de culoare (57%) spun, de asemenea, că avortul va fi foarte important în decizia de a vota în această toamnă. Mai puțini catolici (44%) și protestanți albi (inclusiv 48% dintre evanghelici și 43% dintre neevanghelici) spun același lucru.

Aceste diferențe între grupurile religioase reflectă modele partizane existente.

Evanghelicii albi și catolicii albi se identifică în mare parte cu Partidul Republican sau înclină spre acesta și îl susțin pe Trump în alegerile actuale. Iar noul sondaj arată că mai mulți alegători republicani decât democrați spun că imigrația va fi foarte importantă pentru alegerea lor în această toamnă.

Pe de altă parte, majoritatea ateilor, agnosticilor, protestanților de culoare și alegătorilor evrei se identifică sau înclină către Partidul Democrat și o susțin pe Harris în actuala campanie. Noul sondaj arată că avortul este o problemă cheie pentru alegătorii democrați mai degrabă decât pentru republicani.

INTERVIURILE HotNews.ro