Sari direct la conținut

In Schengen cu cardul, insa nu pentru romani si bulgari. Un proiect al CE faciliteaza libera miscare in Europa a cetatenilor non-UE

HotNews.ro

​Mai grijulie cu Europa decat Germania lui Merkel nu s-a dovedit nicio tara europeana. „Avem nevoie de mai multa, nu mai putina Europa“ a declarat in mod repetat cancelarul german. Acum, ca e campanie electorala, ministrul de interne Friedrich vrea sa blocheze accesul romanilor si bulgarilor in Schengen, spatiul privilegiat si liber la miscare din EU. El e sustinut de sindicatul politistilor germani, care intrevede „usi deschise terorismului international“. In acelasi timp, Comisia Europeana pune la vot proiectul „Smart borders“, care faciliteaza libera miscare in Europa a cetatenilor non-UE. Cat consens exista intre pozitia germana si cea europeana, pe tema sporirii libertatii de miscare a cetatenilor?

Presedintele sindicatului politistilor germani (Gewerkschaft der Polizei – GdP), Josef Scheuring, declara luni, citat de Junge Freiheit, ca sindicatul a atentionat referitor la intrarea Romaniei si Bulgariei in Schengen. Acest pas ar fi „complet inacceptabil din punct de vedere al securitatii si ar insemna, totodata, totala prabusire a controalelor la frontierele externe ale Schengen“, a spus Scheuring. In continuare, acesta l-a atacat pe fostul ministru de interne crestin-democrat Wolfgang Schäuble, cu privire la desfiintarea controalelor de la granitele de est ale Germaniei, la 1 ianuarie 2008.

„Astfel, el a inselat oamenii cu privire la urmarile reale si e co-raspunzator de semnificativa crestere a criminalitatii frontaliere, trecerile ilegale de granite si tot mai puternica imigratie a saraciei“, a spus Scheuring despre Schäuble, in prezent ministru de finante. Daca Romania si Bulgaria vor fi admise in spatiul Schengen, iar controalele la frontiera cu alte state UE cad, exista amenintarea cresterii traficului de persoane si al exploatarii acestora, ar mai fi declarat el, conform publicatiei citate. „Insa si terorismului international li s-ar deschide astfel, toate usile“, a mai adaugat Scheuring.

Iata ca, desi Romania a cheltuit un miliard de euro ca sa-si securizeze tehnic granitele, in vederea intrarii in Schengen, acest lucru pare a conta prea putin, in opinia sindicalistului din politia germana. La proiectul de securizare a frontierelor Romaniei (Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat) a lucrat si primit bani concernul european EADS, la care circa o treime din actionariat e german. Banuim ca treaba a fost facuta „nemteste”, dupa standardele cerute.

Insa aceste standarde se pot schimba, daca Romaniei i se mai refuza, o vreme, accesul la Schengen. Intr-un comunicat de presa al Comisiei Europeneremis in 28 februarie, ca si intr-un material de presa aparut pe Euractiv.de, se scrie despre prezentarea de joia trecuta a proiectului „Smart Borders“, de catre comisarul UE pentru interne, Cecilia Malström.

„Pachetul inteligent de frontiera“ va consta intr-un program de inregistrare a calatorilor (RTP) si un sistem de intrare si iesire din tara. „Celor din state terte (n.a. non-EU) care calatoresc mult li se va facilita intrarea la frontierele externe ale spatiului Schengen si securitatea granitelor UE va fi sporita“, se arata in comunicat.

Astfel, se vor amenaja controale automatizate la toate cele 1.800 de puncte de trecere ale frontierelor din Schengen. Numarul calatorilor care vor folosi „Smart Borders“ este evaluat la cinci milioane pe an. Malmström a precizat ca acesti calatori vor fi verificati anterior si vor primi o un card lizibil la automatele de la punctele de control. Astfel, „calatorii vor putea trece prin acestea, in cateva secunde“.

Suplimentar, va fi creata o banca de date, care consemneaza ora intrarii si iesirii, iar un soft special va contabiliza timpul sederii permise. In cadrul anchetelor, politia va putea avea acces ulterior la aceste date. Sistemul ar urma sa intre in functiune in 2017 sau 2018, va costa peste un miliard de euro. Verzii din Parlamentul european au criticat proiectul, ca fiind „aparitia lui Big Brother la granitele europene“.

De cinci milioane de cetateni ai globului, anual intrati in spatiul Schengen, nu-i e frica nimanui. Teoretic, acestia vor fi verificati si controlati la sange. Practic, vom mai vedea. In clipa de fata insa, in care cateva state ale Europei se impotrivesc liberei circulatii a propriilor cetateni, iar Comisia UE propune o mai mare libertate de miscare, chiar si pentru cetatenii non-UE, lucrurile ne apar cel putin cetoase, daca nu de neinteles.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro