Sari direct la conținut

Înalt oficial NATO: Putin a făcut planuri de asasinate și sabotaje / Rusia nu dispune de muniție și trupe pentru o ofensivă majoră în Ucraina

HotNews.ro
Un înalt oficial NATO a declarat marți că Rusia încă nu dispune de muniții și trupe pentru a lansa o ofensivă majoră în Ucraina și că se așteaptă ca Kievul să își intensifice propriile operațiuni ofensive atunci când proviziile și condițiile meteorologice îi vor permite, potrivit Reuters.
Vladimir Putin, Foto: Pavel Bednyakov / AP / Profimedia
Vladimir Putin, Foto: Pavel Bednyakov / AP / Profimedia

Oficialul, care a vorbit în cadrul unei ședințe de informare cu jurnaliștii sub rezerva anonimatului, a declarat că Rusia trebuie să obțină provizii semnificative de muniție de la alte țări, în afară de ceea ce are deja.

Dar Rusia recrutează aproximativ 30.000 de soldați pe lună, ceea ce îi permite să suporte pierderi mari pe câmpul de luptă în războiul său din Ucraina.

Acesta a adăugat că Putin exercită presiuni puternice în Europa pe mai multe fronturi, înclusiv planuri de asasinate, sabotaje, incendiere, pentru a submina sprijinul public pentru Ucraina.

Pe câmpul de luptă, oficialul a declarat că Rusia a suferit pierderi „foarte mari”, deoarece se străduiește să exploateze mici câștiguri teritoriale și nu dispune de trupe și muniție pentru a organiza o ofensivă pe scară largă.

„Ceea ce trebuie să facă este să ordone unităților fără personal și fără experiență să se deplaseze în zone pentru a atinge obiective nerealiste”, a declarat oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

„Pentru a susține operațiuni ofensive reale, credem că Rusia ar trebui să își asigure rezerve semnificative de muniție din alte țări decât cele pe care le obține deja din Iran și din Coreea de Nord”, a continuat oficialul. „Iar Vladimir Putin ar trebui să ordone o nouă mobilizare la scară largă”.

Oficialii occidentali și ucraineni spun că Iranul furnizează drone kamikaze Rusiei – acuzație negată de Teheran – iar Coreea de Nord a furnizat proiectile de artilerie și rachete Moscovei. Ambele neagă că au avut loc astfel de transferuri.

„Am văzut că apărarea ucraineană s-a îmbunătățit semnificativ”, a declarat oficialul, adăugând că Kievul a suferit, de asemenea, pierderi semnificative de trupe.

Acesta a estimat că Rusia ar fi în măsură să își mențină economia de război pentru încă trei-patru ani.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a afirmat joi că forţele armate ruse şi-au întărit rândurile cu 190.000 de noi voluntari recrutaţi până acum în acest an, relatează DPA.

„Rata medie zilnică de recrutare rămâne stabilă şi se ridică la aproximativ 1.000 de oameni”, a declarat Medvedev, citat de agenţia de presă TASS în timp ce se afla la o reuniune a Ministerului Apărării.

Conform estimărilor conducerii militare ucrainene, aproape 550.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, în urmă cu doi ani.

INTERVIURILE HotNews.ro