Sari direct la conținut

Încă o problemă pentru Boeing: SUA anchetează dacă au fost folosite documente false privind titanul utilizat pe avioane

HotNews.ro
Încă o problemă pentru Boeing: SUA anchetează dacă au fost folosite documente false privind titanul utilizat pe avioane
Imagine ilustrativă cu un avion Boeing 777-300ER, Foto: Paul Christian Gordon / Zuma Press / Profimedia

Administraţia Federală a Aviaţiei din SUA investighează dacă au fost folosite documente false sau incorecte pentru a verifica autenticitatea titanului folosit la unele avioane Boeing recent fabricate, a spus agenţia, citată de Reuters.

New York Times, care a relatat pentru prima dată problema vineri, a declarat că FAA investighează, de asemenea, autenticitatea documentelor pentru titanul folosit în unele avioane Airbus.

Producătorii de avioane se confruntă cu o cerere puternică pentru avioane noi din cauza creşterii călătoriilor post-pandemie. Cu toate acestea, problemele lanţului de aprovizionare şi lipsa componentelor le limitează capacitatea de a satisface această cerere.

Titanul este o componentă importantă în lanţul de aprovizionare aerospaţial şi este folosit la fabricarea trenurilor de aterizare, lamele şi discuri de turbină pentru avioane.

FAA a informat că Boeing a făcut o dezvăluire voluntară ”cu privire la achiziţionarea de materiale printr-un distribuitor care ar fi putut să fi falsificat sau furnizat înregistrări incorecte”.

Boeing: Problema implică toată industria

Agenţia a adăugat: ”Boeing a emis un buletin în care subliniază modalităţile prin care furnizorii ar trebui să rămână atenţi la potenţialul de înregistrări falsificate”.

Boeing a spus că problema implică toată industria şi unele livrări de titan primite de un set limitat de furnizori, care afectează un număr mic de piese de avioane.

Producătorul de avioane a spus că îndepărtează astfel de piese din avioane înainte de livrare şi a adăugat că nu are niciun impact asupra siguranţei. Airbus a spus că este la curent cu informațiile, dar a transmis că ”au fost efectuate numeroase teste pe piesele care provin din aceeaşi sursă de aprovizionare. Acestea arată că navigabilitatea A220-ului rămâne intactă”.

Canada a impus sancţiuni titanului rusesc, deşi cu excepţii. Nu este clar dacă documentele false erau legate de sancţiuni.

Spirit AeroSystems, care furnizează fuzelaje pentru Boeing şi aripi pentru Airbus, a spus că titanul a intrat în lanţul de aprovizionare cu documente ”contrafăcute”, iar toate piesele aferente au fost scoase din producţia sa.

”Au fost efectuate peste 1.000 de teste pentru a confirma proprietăţile mecanice şi metalurgice ale materialului afectat pentru a asigura navigabilitatea continuă”, a spus Spirit.

Informația vine după ce, în prima parte a acestui an, Statele Unite au fost martorele unei succesiuni de incidente în care au fost implicate aeronave Boeing, inclusiv pierderi de părți ale caroseriei în timpul zborului, probleme la motoare și probleme mecanice.

Pe același subiect:

INTERVIURILE HotNews.ro