Sari direct la conținut

Inca un bat in roata „Gabriel Resources”

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Administratorii proiectului minier de la Rosia Montana (judetul Alba) s-ar putea confrunta cu noi dificultati. Senatorul UDMR Peter Eckstein-Kovacs a anuntat ca va depune un proiect de lege legat de interzicerea exploatarii minereurilor cu ajutorul cianurilor.

Parlamentarul a declarat ca va depune acest proiect de lege inainte ca Ministerul Mediului sa inceapa demersurile care vizeaza obtinerea acordului de mediu pentru societatea „Rosia Montana Gold Corporation” (RMGC), al carei actionar majoritar este compania canadiana „Gabriel Resources”. Eckstein-Kovacs sustine ca in Europa astfel de proiecte nu mai sunt aprobate.

In Romania, mai exista putine exploatari miniere care mai folosesc tehnica cianurilor, iar acestea ar fi pe punctul de a da faliment.

Senatorul UDMR a adus in discutie si accidentul ecologic de la compania „Aurul” din Baia Mare. In anul 2000, un iaz cu cianuri administrat de societatea maramureseana s-a deversat in raul Tisa, dupa ce unul dintre peretii iazului s-a surpat ca urmare a ploilor. Accidentul a produs un imens scandal international.

Totodata, Eckstein-Kovacs a afirmat ca se teme ca nu cumva la Rosia Montana sa se produca un accident asemanator. El a spus ca de obicei astfel de lacuri cu cianuri trebuie sa aiba opt straturi impermeabile de protectie, iar in comuna din Muntii Apuseni nu ar fi nici un astfel de strat.

Opinii divergente

Numai ca reprezentantii „Rosia Montana Gold Corporation” sustin ca in iazul de decantare care ar urma sa fie ridicat in zona, concentratia de cianuri ar fi atat de mica incat nu ar fi periculoasa pentru sanatatea oamenilor. Ei au mentionat chiar ca in iazul respectiv ar putea fi crescuti pastravi, care sunt cei mai sensibili pesti.

Mai mult, putina cantitate de cianura prezenta in apele iazului s-ar descompune la lumina solara.

Proiectul minier este vehement contestat de catre ecologisti si de membri ai comunitatii stiintifice. Printre opozantii sai se numara presedintele Academiei Romane, profesorul Ionel Haiduc, mitropolitul ortodox al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Bartolomeu Anania, ori episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihalmeanu.

Ei se declara ingrijorati atat de presupusul pericol ecologic, cat si de faptul ca proiectul ar presupune distrugerea unor valoroase vestigii romane.

Reprezentantii „Rosia Montana Gold Corporation” sustin, de cealalta parte, ca zona este oricum poluata din cauza actualei exploatari miniere si ca vestigiile romane ar fi distruse de exploziile de dinamita folosite in prezent.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro