Sari direct la conținut

Încă un proces pierdut de Transelectrica la Viena în fața foștilor șefi / La cât se ridică noile despăgubiri

HotNews.ro
Litigiu, Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia
Litigiu, Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Transportatorul național de energie Transelectrica a anunțat miercuri, pe bursă, că a pierdut încă un proces la Centrul de Arbitraj de la Viena. Noul litigiu pierdut se adaugă unei lungi liste de procese deschise de foști șefi ai companiei, care au fost demiși înainte să le expire mandatele. Pentru fiecare caz în parte, compania este obligată de instanță să plătească despăgubiri foarte mari acestor foști șefi, de milioane de lei.

Transelectrica este implicată în numeroase litigii cu foști membri ai Directoratului și Consiliului de Supraveghere, cu privire la contractele de mandat încheiate între Companie și aceștia. Foștii șefi au fost demiși înainte de expirarea mandatelor, iar aceștia au dat compania în judecată la Centrul de Arbitraj de la Viena.

Aceste revocări au fost făcute din motive politice, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale.

În noul caz, cel care a câștigat este Mircea Cristian Staicu, fost membru în Consiliul de Supraveghere al companiei.

Despăgubiri de circa un milion de lei

Centrul de Arbitraj de la Viena a admis pretenții împotriva companiei de peste 930 mii lei, la care se adaugă accesorii.

  • Plata sumei de 609.889 lei reprezentând compensația de denunțare aferentă indemnizațiilor fixe brute lunare rămase până la sfârșitul mandatului potrivit contractului de mandat, la care se adaugă accesorii;
  • Plata sumei de 186.384 lei reprezentând compensația de neconcurență potrivit contractului de mandat, la care se adaugă accesorii;
  • plata sumei de 135.128,33 lei reprezentând componenta variabilă potrivit contractului de mandat, la care se adaugã accesorii.

Compania a mai fost obligată și la plata unor costuri și cheltuieli arbitrale

Istoria litigiilor pierdute pe bandă rulantă de Transelectrica

Pe 22 iunie 2021, fără un motiv anume, Secretariatul General al Guvernului (SGG) a decis, în calitate de acționar majoritar, schimbarea membrilor Consiliului de Supraveghere al Transelectrica.

Practic, șapte membri CS care aveau mandate pline de patru ani, până în septembrie 2024, au fost revocați, fiind înlocuiți de cinci membri provizorii, cu mandate de 4 luni, valabile doar până la data de 22 octombrie 2021.

La trei zile după demiterea supraveghetorilor, pe 23 iunie 2021, noul Consiliu a revocat membrii Directoratului Companiei, deși aceștia aveau mandat până în noiembrie 2024, fiind înlocuit tot cu interimari. Surse din domeniu declarau atunci că înlocuirile au avut la bază motive politice.

Guvernul de atunci era controlat de Florin Cîțu și apropiații săi, iar toți cei demiși au fost numiți în guvernarea Orban. Practic, șefii de la Transelectrica au fost revocați pentru că fusese schimbat Guvernul, deși, teoretic, legislația privind guvernanța corporativă descurajează astfel de practici, numirile pe criterii politice în companiile de stat.

Procese pierdute de Transelectrica la Curtea de Arbitraj de la Viena

În luna mai 2024, Transelectrica a pierdut litigiile cu Corneliu Marcu și Andreea Miu, foști membri ai Directoratului companiei, revocați printr-o decizie a Consiliului de Supraveghere din iunie 2021. Transelectrica a fost obligată, prin hotărâre arbitrală, să plătească celor doi 1,1 milioane lei.

În luna ianuarie 2024, Jean Valentin Comănescu, fost membru în Consiliul de Supraveghere, a câștigat un proces, valoarea despăgubirii fiind de peste 800 mii lei, plus accesorii, reprezentând compensații pentru faptul că a fost revocat înainte de finalizarea mandatului.

În luna octombrie 2023, Transelectrica a anunțat că Luiza Popescu, fost membru al Consiliului de Supraveghere al companiei, a câștigat la Centrul de Arbitraj de la Viena compensații de 792.132 lei (principal), plus 11.759 lei și 7.011 euro, cu titlu de cheltuieli arbitrale.

În luna august 2023, Ciprian Constantin Dumitru, fost membru al Consiliului de Supraveghere, revocat în 2021, a câștigat la Centrul de Arbitraj de la Viena, obligând compania la plata sumei totale de aproape 2 milioane de lei. Nu este singurul care a câștigat în fața Transelectrica.

În decembrie 2022, a câștigat Oleg Burlacu, fost membru al Consiliului de Supraveghere, obligând compania la plata sumei de 792.132 lei (principal), la care se adaugă accesorii și cheltuieli de judecată. După succesul lui Burlacu, alți foști șefi ai Transelectrica au depus cereri de arbitraj la Centrul de Arbitraj de la Viena. Aceștia sunt Adrian Goicea, fostul președinte al Consiliului de Supraveghere, Ciprian Constantin Dumitru, Luiza Popescu, foști membri ai Consiliului de Supraveghere, și Cătălin Nițu, fost membru al Directoratului. Sumele cerute de aceștia se apropie de 3 milioane de lei. Toți au fost dați afară cu mult timp înainte de expirarea mandatului de 4 ani.

În aprilie 2021, a câștigat Cătălin Nițu, fost membru al directoratului, suma de 559.164 lei (principal), plus accesorii și cheltuieli de judecată. Cătălin Nițu nu s-a mulțumit cu atât și aduce din nou Transelectrica în fața Centrului de Arbitraj de la Viena, cerând de data aceasta 2,2 milioane de lei.

Citește și
Se caută șefi pentru Transelectrica / Diversitatea de gen este un criteriu

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro