Sari direct la conținut

India a anunțat o temperatură-record, de 52,9 grade Celsius, la New Delhi, dar apoi a revenit și a invocat „o deviație extremă” a senzorilor

HotNews.ro
O după-amiază toridă de vară în New Delhi, pe 29 mai 2024, pe fondul valului de căldură care continuă în India., Foto: Arun SANKAR / AFP / Profimedia
O după-amiază toridă de vară în New Delhi, pe 29 mai 2024, pe fondul valului de căldură care continuă în India., Foto: Arun SANKAR / AFP / Profimedia

Biroul meteorologic guvernamental din India a anunțat miercuri că cifrele oferite în unei măsurători de la o stație care a indicat o nouă potențială temperatură record în capitala New Delhi s-ar putea datora unei erori a echipamentului de măsurare, informează AFP.

„Mungeshpur a raportat 52,9 grade Celsius (127,2 Fahrenheit) ca fiind o deviație extremă în comparație cu alte stații”, a precizat, într-un comunicat de presă, Departamentul Meteorologic al Indiei (IMD), referindu-se la stația meteo din suburbia Mungeshpur a orașului Delhi.

„Ar putea fi din cauza unei erori a senzorului sau a factorului local. IMD examinează datele și senzorii”, a precizat agenția meteo, în comunicat.

Anterior în cursul zilei de miercuri, autoritățile indiene anunțaseră că un nou record naţional de temperatură a fost înregistrat la New Delhi – și anume 52,3 grade Celsius.

Acest nou record de temperatură a fost înregistrat miercuri după-amiaza la marginea oraşului New Delhi, tot la stația Mungeshpur, depășind cu peste 1 grad precedentul record naţional care fusese înregistrat în deşertul Rajasthan, potrivit Agerpres.

Meteorologii indieni au semnalat deja temperaturi record pentru regiunea New Delhi marţi, când s-au înregistrat 49,9 de grade Celsius.

Autorităţile locale au emis un cod roşu de alertă pentru cei peste 30 de milioane de locuitori din New Delhi.

În mai 2022, termometrele au înregistrat 49,2 grade Celsius în anumite cartiere ale capitalei Indiei, a relatat în acel an presa indiană.

Temperaturile caniculare sunt frecvente în India pe perioada verii, dar, potrivit cercetătorilor, schimbările climatice determină valuri de căldură mai prelungite, mai frecvente şi mai intense.

Autorităţile din New Delhi au avertizat totodată asupra riscului unei penurii de apă în perioadele în care rezidenţii suferă de pe urma caniculei.

Întreruperi în aprovizionarea cu apă curentă s-au produs deja în anumite zone.

Valul de căldură care afectează centrul şi nord-vestul Indiei „se va atenua progresiv” începând de joi, conform meteorologilor.

Citiți și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro