Indicele oficial al pietei imobiliare: cu cat au scazut preturile in 2010?
Institutul National de Statistica a dat joi publicitatii date privitoare la evolutia preturilor pe piata imobiliara in ultimul trimestru al anului trecut, cifrele indicand o scadere la nivel national cu 3,1% fata de trimestrul trei, si cu 13,4% fata de ultimul trimestru din anul 2009, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.
Spre deosebire de indicii calculati de imobiliare.ro sau alte site-uri de specialitate, care analizeaza evolutia preturilor cerute de proprietari, indicele INS se calculeaza pe baza preturilor declarate la notari, reflectand astfel mai bine realitatea din piata. Totusi, acest indice este corect in masura in care si preturile declarate la notari sunt corecte. Or, multi dintre cei care efectueaza tranzactii declara preturi mai mici pentru a plati taxe mai mici.
Am ilustrat in graficul de aici evolutia preturilor in ultimele 8 trimestre. Pentru comparatie, am pus pe grafic si evolutia indicelui imobiliare.ro.
Dupa cum se poate observa, in T4.10, preturile de tranzactionare erau cu 13,9% mai mici decat in T1.09, scaderea inregistrata de indicele imobiliare.ro in aceeasi perioada fiind de 26%.
Tot datele INS mai arata ca, in Bucuresti, preturile apartamentelor erau in T4.10 cu 15,8% mai mici decat in T4.09, si cu 18,3% mai mici decat in T1.09. Exceptand capitala, in restul tarii scaderile au fost de 11,4%, respectiv 11,1%.
In ce priveste pretul caselor, acestea au inregistrat scaderi de 12,7% (T4.10 vs T4.09), respectiv 9% (T4.10 vs T1.09).
Sa facem acum o comparatie cu datele prezentate de site-urile de imobiliare in ce priveste evolutia preturilor apartamentelor in Bucuresti in 2010, detalii in grafic.
Astfel, din cate se pare, preturile au scazut anul trecut cu un procent cuprins intre 10% si 20%, media situandu-se probabil undeva in jurul a 15%.
Aceste diferente destul de mari intre cifrele publicate de diverse surse au la baza si segmentarea tot mai pronuntata a pietei, in sensul ca in zonele bune scaderile au fost mai mici, iar in zonele mai putin bune scaderile au fost mai mari, evolutie ce va continua si in 2011 in conditiile in care cererea se mentine sub oferta, iar cei care au banii necesari achizitiei unei locuinte au si pretentii din ce in ce mai mari.
Interesanta va fi si evolutia din 2011, mai ales daca luam in considerare faptul ca notarii au redus drastic preturile de referinta in Bucuresti, detalii aici.
Personal raman la parerea ca in acest an nu vom vedea scaderi mai mari de 10-15%, procentele putand fi chiar mai reduse pe fondul Primei Case 4 si a usoarei reveniri a economiei.
Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.