Indicele S&P 500 are unul dintre cei mai buni ani din istoria înregistrărilor de pe bursa americană
Indicele S&P 500 se bucură de la începutul lui 2023 de unul dintre cei mai buni ai săi din 1927, situația datorându-se într-o bună măsură entuziasmului generat de inteligența artificială, care a dat un nou imbold companiilor din sectorul tech, relatează Markets Insider.
„Acțiunile își continuă unul dintre cei mai buni ani înregistrați vreodată. Întrucât datele legate de preț și S&P merg înapoi doar până în 1927, anul acesta este al zecelea cel mai bun [din istorie] până în data de 31 iulie”, a scris pe Twitter Jim Bianco, un trader cu o experiență de 40 de ani pe bursa americană.
„Doar 1933, 1987, 1975, 1997, 1989, 1954, 1995, 1943 și 1955 au adus câștiguri mai bune în primele 7 luni ale anului”, a adăugat el.
Indicele S&P 500, care include cele mai mari companii americane, a crescut cu 20% anul acesta, sfidând așteptările analiștilor care se așteptau la un nou an slab, care să continue declinul început în 2022.
Entuziasmul investitorilor a revenit chiar și în pofida faptului că Fed a continuat să majoreze dobânzile de referință pentru a ține sub control inflația din SUA, deși majoritatea analiștilor prognozau încă de la finele anului trecut că banca centrală de la Washington își va schimba strategia privind politica monetară pentru a evita intrarea economiei americane în recesiune.
Entuziasm aparent fără margini pe bursa americană
Cu toate acestea, Fed a semnalizat recent că ar putea întrerupe creșterile în condițiile în care inflația a început să scadă în sfârșit, după ce a atins niveluri istorice în timpul pandemiei de COVID-19 și după începerea războiului din Ucraina.
Pe măsură ce bursa americană își continuă seria pozitivă, analiștii de la banca de investiții JPMorgan prognozează acum că un nou record de apreciere pentru indicele S&P „pare inevitabil”.
Chiar dacă numărul lor s-a redus semnificativ în contextul în care toată lumea încearcă să câștige de pe urma situației, unii investitori rămân pesimiști, avertizând că situația din prezent se datorează unui entuziasm general lipsit de prea multe fundamente.
Indicele Buffett, probabil cel mai faimos indicator privind o posibilă „supraîncălzire” a bursei, a atins pragul de 171% vinerea trecută, un semnal despre care unii analiști mai precauți afirmă că arată că o corecție a piețelor financiare urmează să aibă loc în curând.