Sari direct la conținut

Indiciile care arată că în Rusia urmează un nou val de mobilizare. Când ar putea da ordinul Vladimir Putin

HotNews.ro
soldati rusi in unforme la un centru de pregatire pentru mobilizare, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
soldati rusi in unforme la un centru de pregatire pentru mobilizare, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Oficialii ruși continuă mobilizarea mascată, chiar în timp ce se derulează ciclul de conscripție de toamnă, ceea ce probabil va solicita și mai mult aparatul rusesc de generare de forțe militare, deja supraîncărcat, într-un mod care va fi atât în detrimentul recruților, cât și al mobilizaților, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare.

Canalele rusești de Telegram au discutat intens, vineri despre indiciile conform cărora Kremlinul se pregătește pentru un al doilea val de mobilizare.

Acestea au distribuit o imagine a unui proiect de convocare primit de un cetățean din Sankt Petersburg, căruia i s-ar fi spus să se prezinte la mobilizare în ianuarie 2023, în ciuda anunțului președintelui rus Vladimir Putin privind încheierea oficială a mobilizării parțiale la 31 octombrie.

Când ar putea da ordinul Vladimir Putin

În plus, bloggeri militari naționaliști au postat afirmații potrivit cărora mobilizarea generală va începe în decembrie sau ianuarie.

Un post de televiziune independent din Rusia a publicat vineri o investigație care arată că structurile și întreprinderile de stat continuă să își pregătească angajații pentru mobilizare, trimițându-i la diverse programe de formare și cursuri educaționale legate de mobilizare.

Un alt post de televiziune rusesc a remarcat că tribunalul militar al garnizoanei Odintsovo din regiunea Moscovei a confirmat din greșeală că mobilizarea continuă în ciuda anunțului oficial privind încheierea ei.

Instanța ar fi acuzat un soldat mobilizat că și-a bătut comandantul pe 13 noiembrie „în timpul îndeplinirii îndatoririlor sale de serviciu militar sau în legătură cu îndeplinirea acestor îndatoriri în timpul perioadei de mobilizare”, ceea ce indică faptul că instanța funcționează pe temeiul juridic că mobilizarea este încă în plină desfășurare.

Kremlinul a susținut că președintele rus Vladimir Putin nu are nevoie să semneze un decret care să pună capăt în mod oficial perioadei de mobilizare.

Presiune enormă pe sistemul de instruire rusesc

Continuarea eforturilor de mobilizare mascată și pregătirile pentru un alt val de mobilizare în combinație cu actualul ciclu de conscripție de toamnă adaugă probabil o presiune substanțială asupra unui aparat rusesc de generare a forțelor deja suprasolicitat.

După cum a evaluat anterior ISW, Putin a ordonat probabil încetarea mobilizării parțiale pentru a elibera capacitatea birocratică și administrativă necesară pentru generația de recruți de la 1 noiembrie.

Cu toate acestea, este evident că autoritățile ruse nu au oprit niciodată complet eforturile de mobilizare, ceea ce înseamnă că ruși mobilizați sunt forțați să treacă prin sistemul de pregătire în același timp cu recruții care trec prin propriul ciclu de pregătire.

Acest lucru va duce probabil la o instruire de o calitate și mai scăzută atât pentru cei nou-mobilizați, cât și pentru recruți, deoarece aceștia concurează pentru o capacitate de instruire insuficientă.

Un alt val de mobilizare în lunile următoare nu va face decât să înrăutățească situația și, probabil, să degradeze calitatea generală a trupelor rusești care vor fi direcționate către linia de front din Ucraina.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro