Sari direct la conținut

Industria solara – cu un ochi rade, cu altul plange

HotNews.ro

Firma germana meteocontrol GmbH a realizat racordarea la retea a sapte parcuri fotovoltaice, printre care cinci se afla in Romania, anunta portalul energiei solare, Solarserver.de. Energia depozitata si apoi distribuita prin retelele Transelectrica se va ridica la 46 de megawati. Celelalte doua parcuri fotovoltaice se afla in Franta si Israel, avand o capacitate de 14 megawati. Concomitent cu vestea cea buna, vine si una rea. S.A.G. Solarstrom AG, firma-mama a meteocontrol GmbH a inaintat vineri, 13 decembrie, cere de intrare in insolventa.

Prin sistemele sale de monitorizare electronica, meteocontrol asigura racordarea la retelele de distributie. Datele Transelectrica sunt transmise. prin canalul IEC 60870-5-104, la Power Control Station, de unde ulterior sunt redistribuite retelelor de furnizare a energiei electrice. Tehnica folosita de meteocontrol este de varf, se foloseste un modul aditional care regleaza alimentarea si distributia automatizata, numit Power Control Unit +. PCU+ e dotat cu 28 de canale digitale si zece analoge.

Meteocontrol GmbH e o intreprindere din domeniu industriei solare si are sediul in Augsburg. Firma germana monitorizeaza in prezent 34.000 de parcuri fotovoltaice, cu o capacitate totala de 8 GWp, in intreaga lume. „Pe segmentul supravegherii la distanta de tip profesionist, meteocontrol se situeaza printre liderii de piata din lume“, se prezinta compania pe homepage-ul propriu.

La bazele firmei a stat un birou de inginerie in domeniul tehnicii solare, fondat in 1976. Doua decenii mai tarziu, s-a produs focusarea pe monitorizarea parcurilor de energie solara, astfel luand nastere EnergieCom GmbH, in anul 1998. In 2002, EnergieCom GmbH a fost restructurata si rebotezata in meteocontrol GmbH, un joint-venture compus din S.A.G. Solarstrom AG, Freiburg (75%) si Schweizer Holding JKP AG (25%). Trei ani mai tarziu, meteocontrol era complet in posesia S.A.G. Solarstrom AG, Freiburg.

In prezent, meteocontrol GmbH, ca si firmele-surori din Italia, Franta, Spania si America de Nord, face parte din consortiul S.A.G. Solarstrom AG, producator de sisteme din domeniul energiei solare. In anul 2012, Solarstrom a avut un profit de 8,9 milioane de euro, la o cifra de afaceri de 188,6 milioane Euro. Dupa plata impozitelor, profitul net s-a ridicat la 1,1 milioane de euro, pentru anul trecut. In 2011, profitul se ridica la 3,8 milioane euro (- 5,9 milioane, dupa plata impozitelor), cifra de afaceri atingand 261,8 milioane euro.

Dupa cum o arata cifrele, tendinta s-a dovedit pozitiva, in 2012. Iata insa ca in 13 decembrie 2013, S.A.G. Solarstrom AG depune cerere de insolventa, administrata in regie proprie. Desi perspectivele companiei nu sunt roze, se incearca o restructurare care sa o readuca pe linia de plutire. Probabil ca aceasta ii va viza si pe cei 200 de angajati. Insolventa nu priveste, pana in prezent, si firmele-fiice sau apartinand consortiului Solarstrom.

Plati demult scadente si fara perspectiva imediata de a fi achitate, ca si intarzieri in finalizarea unor proiecte au dus firma in impasul financiar prezent. E vorba in principal de proiecte realizate in Germania si in Italia. In total, la Solarstrom lipsesc 20 de milioane de euro, suma refuzata la refinantare de banci si alti finantatori la care s-a apelat. „In mai putin de patru saptamani am fost confruntati cu o situatie pe care nu am putut-o nicicum prevedea”, a declarat seful companiei, Karl Kuhlmann, citat de Handelsblatt.de.

In consecinta, compania „nu a mai intrevazut nicio sansa de realizare a unei asanari rapide, in afara procesului de insolventa. Acest fapt aduce dupa sine si sistarea platii dividendelor pentru intervalul 2010-2015, care urma sa aiba loc in 16 decembrie 2013”.

Insolventa Solarstrom nu este singura din bransa, in 2013. In 5 iulie, producatorul de echipamente fotovoltaice Gehrlicher Solar AG, care construieste parcuri fotovoltaice si in Romania, in judetele Mures si Brasov, inainta cerere provizorie de insolventa la Tribunalul din München. Tot in 5 iulie, s-a declarat insolventa firma Conergy. Acestor doua firme li se adauga si altele, din industria de panouri solare din Germania, cum ar fi Solon, Q-Cells, Centrotherm si Solarhybrid.

Anul acesta a fost un val de falimente si insolvente in industria solara, in ciuda miliardelor de euro subventii primite de la statul german. In acest sector economic, se spune ca preturile de dumping si concurenta din China a dat peste cap toate planurile „energiei verzi” din Europa.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro