Sari direct la conținut

Infertilitatea la femei, asociata cu un risc crescut pentru decesul prematur

HotNews.ro
Infertilitatea la femei, Foto: Google
Infertilitatea la femei, Foto: Google

​Femeile cu antecedente de infertilitate au un risc cu 10% mai mare pentru declansarea decesului prematur, potrivit rezultatelor unui nou studiu realizat de cercetatorii de la University of Pennsylvania School of Medicine. Noua cercetare – ce analizeaza asocierea dintre prezenta infertilitatii si rata mortalitatii, precum si cauzele specifice de deces – semnaleaza riscul crescut cu pana la 20% pe fondul declansarii cancerului in randul femeilor infertile.

Noile constatari au fost prezentate saptamana aceasta in cadrul evenimentului „Society of Reproductive Medicine Scientific Congress & Expo” ce a avut loc in San Antonio, Texas, noteaza sciencedaily.com.

„In timp ce asocierile dintre infertilitate si sanatatea intregului organism au fost identificate de mai multa vreme in randul persoanelor de sex masculin, aceasta este prima cercetare ce analizeaza relatia dintre infertilitatea la femei si starea generala de sanatate,” a declarat Dr. Natalie Strentz, endocrinologa in cadrul Perelman School of Medicine de la University of Pennsylvania.

„Desi este prea devreme sa putem explica aceasta asociere, infertilitatea ar putea fi un indicator timpuri al unei intreruperi endrocine sau inflamatorii ce poate da nastere, pe termen lung, unor probleme maligne de sanatate, precum diabetul zaharat,” adauga Dr. Natalie Strentz.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au examinat datele medicale a 78.214 femei inscrise in programul „National Cancer Institute’s Prostate Lung, Colorectal, and Ovarian (PLCO) Cancer”. Participantele au fost inscrise intre anii 1992 si 2001, iar analizele medicale au durat 13 ani.

Cu ajutorul datelor colectate, cercetatorii au examinat efectul incapacitatii femeilor de a concepe, pe o durata de minim un an, asupra tuturor cauzelor primare de deces prematur. Infertilitatea a fost raportata la 14,5% dintre femeile participante.

La finalizarea studiului, femeile infertile au avut un risc de deces prematur cu 10% mai mare, prin comparatie cu participantele ce puteau concepe.

Prin examinarea tipurilor de cancer asociate reproducerii, autorii au remarcat ca in timp ce pacientele inferile aveau un risc cu pana la 44% crescut de deces pe fondul cancerului mamar, infertilitatea nu a fost asociata cu un risc crescut de cancer ovarian sau cu decesul pe fondul cancerului ovarian sau endometrial.

In plus, participantele infertile au avut un risc crescut cu pana la 70% pentru deces pe fondul diabetului, desi ambele grupuri de femei au avut un grad similar de declansare a diabetului zaharat.

„Rezultatele ridica noi intrebari cu privire la efectele pe termen lung ale aparitiei infertilitatii, precum problema daca infertilitatea sau alte simptome asociate acesteia pot prezenta un risc crescut pentru decesul prematur,” a declarat Dr. Stentz.

Cu toate acestea, intrucat infertilitatea este diagnosticata in perioada anilor de reproducere la femei – cu alte cuvinte, cu mult inainte de sfarsitul vietii – prezenta corelatiei intre gradul de fertilitate si starea generala de sanatate este greu de analizat din cauza timpului necesar pentru a urmari evolutia infertilitatii si sanatatea pacientelor.

„Exista multe aspecte ce merita studiate, inclusiv modul in care sarcina si tratamentul pentru cresterea gradului de fertilitate pot afecta speranta de viata a acestora. Rezultatele studiului nostru arata ca un istoric al pacientelor ce au avut parte in trecut de perioade de infertilitate este puternic asociat cu starea de sanatate prezenta. Aceasta tema de studiu deschide noi oportunitati de a screening si gestionare preventiva a femeilor infertile, atat in randul medicilor, cat si al industriei farmaceutice,” conchide autoarea principala a studiului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro