Sari direct la conținut

Inflaţia în Germania a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii trei ani

HotNews.ro
Inflaţia în Germania a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii trei ani
Alimente într-un magazin din Germania. Foto: Agencja Fotograficzna Caro / Alamy / Alamy / Profimedia

Anunțul a fost făcut de Oficiul federal de statistică (Destatis), ceea ce conferă noi argumente Băncii Centrale Europene (BCE) să continue ciclul de reducere a dobânzilor la reuniunea de politică monetară din septembrie, transmit Reuters și Agerpres.

Rata anuală a inflaţiei a încetinit până la 2% în august, cel mai scăzut nivel din iunie 2021, datorită preţurilor mai reduse la energie. În iulie, inflaţia în Germania, cea mai mare economie europeană, s-a situat la 2,3%.

De asemenea, inflaţia de bază, care exclude preţurile volatile precum cele la alimente şi energie, a scăzut cu 0,1 puncte procentuale, până la 2,8% în august, a adăugat Destatis.

Luna trecută, preţurile la energie în Germania au scăzut în ritm anual cu 5,1%. În schimb, au crescut în ritm anual preţurile la alimente, cu 1,5%, şi la servicii, cu 3,9%.

Datele preliminare publicate de Eurostat arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut până la 2,2% în august, de la un nivel de 2,6% în iulie. Inflaţia în zona euro se apropie astfel de ţinta de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană.

Scăderea inflaţiei şi a şomajului în zona euro oferă noi argumente oficialilor BCE să adopte o nouă reducere a dobânzii de referinţă.

Majoritatea observatorilor se aşteaptă ca gardienii euro să reducă costul creditului la următoarea lor reuniune, care este programată pentru data de 12 septembrie.

Dezbaterile se concentrează asupra unei alte posibile reduceri în octombrie, date fiind moderarea presiunilor pe partea de preţuri, ritmul redus al creşterii economice şi situaţia de pe piaţa muncii.

INTERVIURILE HotNews.ro