Inflația scade, făcând creditele cu dobânzi variabile mai avantajoase decât cele cu dobândă fixă. Doar aparent
Atunci când inflația se afla pe un trend descendent, cum e și situația țării noastre, te poți aștepta ca Banca Națională să reducă în timp dobânda cheie, ceea ce face ca și ratele creditelor cu dobândă variabilă să se ieftinească, făcându-le mai avantajoase.
Pe scurt, luarea unui împrumut cu o rată variabilă a dobânzii este mai avantajoasă atunci când inflația scade, deoarece poate duce la scăderea costurilor îndatorării. Numai că avantajul ar putea dispărea foarte ușor în cazul în care norii negri se abat asupra economiei.
În SUA se vorbește despre iminența unei aterizări dure a economiei și despre „inadecvarea” politicii monetare a FED. În Europa, Germania – odată motorul economic al continentului, devine mai nou „bolnavul” ei- dă semne de gripă economică. Și nu e singura țară cu probleme. În România, managerii au devenit foarte pesimiști în lulie și au și motive. Iar actuala situație s-ar putea „răsuci” în următoarele luni, iar inflația ar putea reveni pe un trend de creștere, complicând și mai mult perspectivele economice.
HotNews.ro a întrebat reprezentanții mai multor instituții de credit dacă ar fi mai avantajos ca un român care dorește să se împrumute la bancă pentru nevoi personale (pe termen scurt) ar fi mai avantajat dacă ar lua un credit cu dobândă variabilă decât unul cu dobândă fixă, într-un context inflaționist în recul.
Într-adevăr,ne-au transmis oficialii BCR, atunci când inflația se afla pe un trend descendent, se poate aștepta ca și dobânzile la credite să urmeze această tendință. Acest lucru ar putea face ca un credit cu dobândă variabilă să pară mai atractiv pentru clienți, deoarece dobânda ar putea scădea în anumite perioade pe parcursul perioadei de rambursare.
Cu toate acestea, precizează ei, exista câteva avantaje semnificative ale contractării unui credit de nevoi personale cu dobândă fixă pe 5 ani, în astfel de perioade:
• Stabilitate și predictibilitate: Un credit cu dobândă fixă oferă siguranța unei rate lunare constante pe întreaga durată a creditului. Acest lucru permite clienților să își planifice mai bine bugetul personal și să evite riscurile asociate cu posibilele fluctuații ale dobânzilor variabile.
• Protecție împotriva volatilității pieței: Chiar dacă inflația este în scădere, piețele financiare pot fi volatile și imprevizibile. Un credit cu dobândă fixă protejează consumatorul de posibile creșteri neanticipate ale dobânzilor în viitor.
• Simplitatea produsului: Pentru mulți consumatori, creditele cu dobândă fixă sunt mai ușor de înțeles și de gestionat. Acest tip de produs nu necesită monitorizarea constantă a piețelor financiare și a evoluției dobânzilor, ceea ce poate fi un avantaj major pentru cei care preferă simplitatea și claritatea.
• Perioadele de tranziție economică: În perioade de tranziție economică, cum ar fi cea actuală cu inflație în scădere, există o incertitudine naturală legată de ritmul și nivelul ajustărilor de dobânzi. O dobândă fixă elimină această incertitudine și oferă liniște consumatorului.
În concluzie, deși dobânzile variabile pot oferi economii potențiale, într-un mediu de inflație în scădere, creditele cu dobândă fixă pe termen scurt, cum ar fi cele pe 5 ani, pot fi mai avantajoase pentru consumatori din perspectiva stabilității și predictibilității financiare. Este important ca fiecare client să evalueze aceste aspecte și să aleagă produsul care se potrivește cel mai bine cu nevoile și obiectivele sale financiare pe termen lung, mai spun oficialii BCR.
BCR are în oferta curentă doar credit de nevoi personale cu dobândă fixă, exact din motivele invocate mai sus.