Sari direct la conținut

Infracțiunile comise cu violență, în scădere. Despescu: „România este o țară sigură”

HotNews.ro
Chestorul de poliție Bogdan Despescu, Foto: Inquam Photos / George Calin
Chestorul de poliție Bogdan Despescu, Foto: Inquam Photos / George Calin

Secretarul de stat în MAI, chestor general de poliţie Bogdan Despescu, a afirmat, luni, că România poate fi considerată o ţară sigură, fapt ce ar fi recunoscut şi de cetăţenii din alte state care ne vizitează, transmite Agerpres.

„Criminalitatea se situează aproximativ la acelaşi nivel ca la începutul anului 2023. Infracţiunile grave, comise cu violenţă, au scăzut cu 2,4%, a scăzut numărul infracţiunilor de furt cu 7,9% şi a celor de tâlhărie cu aproape 18%. Se înregistrează o uşoară creştere a numărului de infracţiuni de loviri sau alte violenţe”, a spus Bogdan Despescu, referindu-se la numărul infracțiunilor comise în primele luni ale anului.

„Putem afirma că România este o ţară sigură, fapt recunoscut nu numai de cetăţenii din România, ci şi de cetăţenii din alte state care ne vizitează. (…) Această siguranţă nu este un dat, este un efort al structurilor cu atribuţii în domeniu, care permanent, zi de zi, insistent, desfăşoară activităţi în folosul cetăţenilor”, a declarat Bogdan Despescu.

Potrivit secretarului de stat, de la intrarea în vigoare a legii Anastasia, 13 iulie 2023, la nivel naţional au fost înregistrate 40 de accidente mortale cauzate de conducerea sub influenţa alcoolului şi cinci accidente mortale cauzate de conducerea sub influenţa drogurilor.

Legea prevede că autorii accidentelor rutiere soldate cu decese nu mai pot primi pedepse cu suspendare dacă, în momentul comiterii accidentului, erau sub influența alcoolului sau a drogurilor.

El a arătat că, de la începutul anului şi până în prezent, au fost desfăşurate peste 400 de acţiuni „de amploare” pentru administrarea probatoriului necesar documentării activităţii infracţionale în dosarele instrumentate, fiind realizate în cadrul acestor operaţiuni aproape 3.000 de percheziţii domiciliare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro