Sari direct la conținut

Înghețarea conflictului ucrainean este o rețetă pentru continuarea războiului, spune Ursula von der Leyen

HotNews.ro
Ursula von der Leyen, în Kiev, Foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia
Ursula von der Leyen, Foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

Înghețarea conflictului din Ucraina nu este un răspuns, ci o „rețetă” pentru viitoare războaie de agresiune, a declarat sâmbătă președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul summitului privind pacea în Ucraina care se desfășoară în acest weekend în Elveția, transmite Reuters.

„Înghețarea conflictului astăzi, cu trupe străine ocupând teritoriul ucrainean, nu este răspunsul. Este o rețetă pentru declanșarea de viitoare războaie de agresiune”, a spus Von der Leyen în discursul său.

„În schimb, trebuie să sprijinim o pace cuprinzătoare, o pace justă și durabilă pentru Ucraina. Una care să restabilească suveranitatea Ucrainei și integritatea sa teritorială”, a adăugat șefa executivului UE.

Lideri mondiali se reunesc sâmbătă în Elveția pentru un „summit pentru pace în Ucraina”, menit să exercite presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului declanșat în țara vecină.

Reuniunea, care se desfăşoară în luxoasa staţiune Burgenstock, a debutat printr-o şedinţă plenară sâmbătă după-amiază, care va fi urmată de un dineu.

Duminică, trei subiecte vor fi abordate în grupurile de lucru: securitatea nucleară, libertatea navigaţiei şi securitatea alimentară, precum şi aspecte umanitare, în special soarta copiilor ucraineni deportaţi în Rusia.

Însă absența unor aliați puternici ai Moscovei, precum China, ar putea diminua potențialul impact al reuniunii, notează Reuters. Zeci de aliați ai Ucrainei vor lua parte la summit, dar China va sta deoparte după ce Rusia nu a fost invitată. De altfel, Moscova a respins evenimentul ca pe o pierdere de timp la care nu are niciun interes să participe.

INTERVIURILE HotNews.ro