Sari direct la conținut

Inițiativa cetățenească de redefinire a familiei în Constituție, raport favorabil la comisii. Urmează votul în plen

HotNews.ro

Inițiativa cetățeanscă de modificare a Constituției în sensul redefinirii familiei a primit raport favorabil de la comisia juridică și cea de constituționalitate din Senat, în doar a doua zi de sesiune parlamentară, și va intra săptămâna viitoare la vot în plen. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că referendumul va avea loc pe 7 octombrie.

Potrivit unor surse parlamentare, cei de la PNL și USR s-au abținut de la vot, acuzând faptul că procedura este viciată, în timp ce PSD, ALDE și UDMR au votat „pentru”. Astfel, au fost 12 voturi „pentru” și 5 abțineri.

Inițiativa a fost votată de Camera Deputaților pe 9 mai anul trecut, cu 232 voturi „pentru”, 22 „impotriva si 13 abtineri.

Cum ar urma sa fie modificat art 48: „Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor.”

  • 3 milioane de semnături strânse de Coaliția pentru Familie pentru definirea familiei drept „căsătoria dintre un bărbat și o femeie”

Coaliția pentru Familie a strâns un număr de 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituției privind definiția familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiția familiei. În actuală formă, acesta prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți”, însă semnatarii inițiativei vor că definiția să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de același sex. Astfel, inițiativa prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”.

Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaților și de Senat, cu o majoritate de cel puțin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaților și Senatul, în ședința comună, hotărăsc cu votul a cel puțin trei pătrimi din numărul deputaților și senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la dată adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro