Sari direct la conținut

Inspectorul pădurii a fost repus în funcțiune/ Cetățenii pot verifica online dacă tăierile dintr-o zonă forestieră au aviz

HotNews.ro
Exploatare Pădurea Băneasa, Foto: Florin Cobzac
Exploatare Pădurea Băneasa, Foto: Florin Cobzac

Ministerul Mediului a început să repună în funcțiune portalul www.inspectorulpadurii.ro, iar cetățenii pot verifica din nou dacă tăierile de arbori dintr-o pădure se fac legal sau nu. Instituția lucrează în paralel la o nouă platformă, mai avansată, iar cetățenii vor putea verifica în timp real transporturile de lemne și tăierile.

”Începând de ieri, am reușit să #deblocăm multe din funcțiile vechiului portal www.inspectorulpadurii.ro inclusiv cea mai importantă, respectiv căutarea după numărul de APV. Astfel, dacă oricine întâlnește un panou în pădure pe care scrie partida care este în curs de exploatare, poate să verifice ce avize au plecat din acea pădure. La fel, de azi publicul are acces la date istorice legate de aceste tăieri și poate verifica cine și ce a făcut acolo. Această măsură îi ajută, pe de o parte, pe cei care fac o muncă cinstită și legală, fără să aibă nimic de ascuns. În același timp, îi încurcă pe cei care se ascund în spatele birocrației pentru a ocoli legea. Reamintim că în anul 2017, în mod inexplicabil, o parte din funcțiile publice ale portalului au fost blocate, accesul cetățenilor la informație fiind, din păcate, restricționat”, a anunțat Ministerul Mediului pe pagina de Facebook. Astfel, cetățenii au din nou acces, prin www.inspectorulpadurii.ro, la istoricul pe zile al avizelor emise, datele publice de identificare ale operatorilor economici, iar căutarea în funcție de actul de punere în valoare și seria avizului sunt din nou disponibile.

În paralel se lucrează și la noua platformă, unele module ale sistemului sunt deja finalizate, în timp ce altele se află în faze avansate, iar de la sfârșitul acestei luni vom începe testele.

”O componentă importantă o reprezintă noul portal www.inspectorulpadurii.ro, destinat cetățenilor, la care se lucrează în prezent. În foarte scurt timp, toți românii care doresc să se implice în lupta împotriva tăierilor ilegale de pădure vor avea la dispoziție un instrument modern și transparent, actualizat în timp real”, se mai arată pe pagina instituției.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro