Sari direct la conținut

Instanța a respins cererea Greenpeace de suspendare a lucrărilor Neptun Deep din Marea Neagră

HotNews.ro
Instanța a respins cererea Greenpeace de suspendare a lucrărilor Neptun Deep din Marea Neagră
Platforma Transocean Barents, care va fora în perimetrul Neptun Deep. Sursa foto: OMV Petrom

Tribunalul București a respins miercuri cererea ONG-ului Greenpeace de a suspenda lucrările de exploatare a gazelor din Marea Neagră. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată, se arată pe portalul instanței de judecată. Anunțul privind decizia instanței a fost făcut și de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a anunțat o „victorie pentru independenţa energetică a României”.

„Respinge excepțiile lipsei calității procesuale active, tardivității și lipsei de interes, ca neîntemeiate. Respinge cererea de suspendare a executării formulată de reclamanta FUNDAȚIA GREENPEACE CEE ROMANIA, în contradictoriu cu pârâții AGENȚIA PENTRU PROTECȚIA MEDIULUI CONSTANȚA, ROMGAZ BLACK SEA LIMITED NASSAU SRL și OMV PETROM SA, ca neîntemeiată”, potrivit minutei instanței.

De asemenea ONG-ul este obligat să plătească către Romgaz Black Sea Limited și OMV Petrom câte 150.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat redus.

„Cu drept de a formula recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a – Contencios administrativ şi fiscal”, potrivit minutei instanței.

Burduja: Justiţia a dat dreptate României

Joi dimineață, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a scris, pe pagina sa de Facebook, că justiţia a dat dreptate României, respingând cererea Greenpeace.

„Victorie pentru independenţa energetică a României! Astăzi, justiţia a dat dreptate României, respingând cererea Greenpeace de suspendare a lucrărilor pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Această decizie confirmă ceea ce am spus de la bun început: avem dreptul şi datoria de a valorifica resursele noastre naturale pentru securitatea energetică a ţării”, a scris, joi, pe Facebook, Sebastian Burduja.

„Greenpeace a încercat să blocheze prin instanţă acordul de mediu pentru Neptun Deep, un proiect strategic care va dubla producţia de gaz românesc, va crea locuri de muncă şi va aduce peste 20 de miliarde de euro la buget. Mai mult, Greenpeace e bună de plată: 450.000 de lei (150.000 lei pentru fiecare parte în proces). Cine greşeşte plăteşte!”, a mai scris ministrul.

Greenpeace România anunţa, în septembrie 2024, că a cerut Tribunalului Bucureşti suspendarea Acordului de Mediu pentru proiectul Neptun Deep, care „ridică preocupări serioase legate de protecţia mediului, schimbările climatice şi respectarea legislaţiei”. Organizaţia acuza Agenţia de Protecţie a Mediului Constanţa că a emis documentul fără să respecte complet procedurile.

Proiectul Neptun Deep este dezvoltat de OMV Petrom şi Romgaz (prin filiala sa Romgaz Black Sea Limited), fiecare companie având o cotă de participare de 50% la proiect. Investiţiile necesare fazei de dezvoltare însumează, cumulat, până la 4 miliarde de euro. Producţia totală este estimată la aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Primele livrări de gaze sunt aşteptate în 2027.

Alegeri 2025: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro