Instinctul lui Basescu privind aderarea la Schengen
Presedintele Traian Basescu „simte” ca fara o ANI credibila nu aderam la spatiul Schengen. E ciudat ca instinctul lui, despre care sustine ca nu l-a inselat niciodata, se rezuma doar la ANI, cand sunt o serie de alte dovezi care arata probleme in aderarea la spatiul Schengen. Si parca se insista asupra faptului ca evaluarea pentru Schengen e un tehnica. Ma intreb ce ii spune instinctul cand citeste in presa occidentala despre introducerea in UE, pe usa din spate, a moldovenilor? Sau cand ministrul francez Pierre Lellouche spune ca rezolvarea problemei romilor trebuie sa fie o conditie pentru aderarea Romaniei la Schengen.
„Eu va spun ceea ce nimeni nu spune oficial: Romania fara ANI nu intra in spatiul Schengen! Fara o ANI credibila. Romania fara o ANI serioasa nu intra in spatiul Schengen si o spun nu pentru ca mi-a spus-o cineva, ci pentru ca o simt. Iar instinctele nu m-au inselat niciodata. Romania fara ANI va avea mari probleme de crediblitate”, a spus presedintele in interviul acordat acum doua zile la TVR.
Aderarea la spatiul Schengen ar trebui sa fie determinata de o evaluare strict tehnica, dar este evident ca decizia – care apartine Consiliului European, deci celor 27 de tari membre – este una politica. „Pana acum au fost sapte inspectii pe Schengen, in noiembrie urmeaza ultima si ea va viza doua aeroporturi. Toate rapoartele pe indeplinirea obligatiilor legate de intrarea in spatiul Schengen, in martie 2011, sunt pozitive si speram ca si ultimul raport sa fie pozitiv”, spunea presedintele in ziua publicarii de catre Comisia Europeana a raportului asupra progreselor din justitie si lupta anticoruptie. Atunci cand ne anunta ca, initial, raportul Comisiei viza si accesul in spatiul Schengen.
Potrivit celor desemnati sa urmareasca pregatirea pentru aderarea la spatiul Schengen, Romania – chiar daca nu are inca finalizata infrastructura sistemului informatic si modernizarea aeroporturilor conform standardelor Schengen este in plina desfasurare – nu va avea probleme in a-si indeplini toate conditiile tehnice pana in martie 2011.
Numai ca asta nu e totul. Consilierul prezidential pe afaceri europene, Leonard Orban, spunea intr-un interviu pentru HotNews.ro ca „si alte aspecte colaterale pot fi legate de aderarea la spatiul Schengen”. „Am spus, cred ca acum doi ani, acest lucru, cand am aratat ca nu numai chestiunea MCV (mecanismului de cooperare si verificare pe justitie), dar inclusiv chestiuni legate de prezenta romanilor in diferite state membre ar putea fi aduse in discutie. Este, in primul rand, o decizie politica, sigur, bazata pe niste criterii tehnice clare in ceea ce priveste indeplinirea unor conditionalitati legate de securizarea frontierelor. (…) Sunt chestiuni discutate, sunt misiuni de experti, dar decizia este, pana la urma, una politica”, a expliact Orban.
De aceea ma intreb de ce instinctul, care nu l-a inselat niciodata pe presedintele Basescu, asa cum el insusi spune, il alerteaza doar in legatura cu ANI, ca piedica in aderarea la Schengen, si nu si alte aspecte, la fel de evidente.
Unul dintre ele este legat de articolele din presa occidentala de acum cateva saptamani. Der Spiegel, Il Giornale si The Telegraph porneau de la ideea ca Basescu face un dar invizibil Uniunii Europene, adica un stat nedorit, R. Moldova. Ca Basescu, prin acordarea cetateniei romanesti moldovenilor introduce forta de munca ieftina in UE si ca moldovenii vor impovara sistemul social din Anglia.
Nu e o coincidenta ca toate aceste articole au aparut aproximativ in aceeasi saptamana, la cateva zile distanta. Basescu le-a dat insa munitia, in 2009, cand a declarat ca va acorda moldovenilor 1 milion de cetatenii pe an. Pretul il platim acum, in discutiile referitoare la Schengen. Basescu insa a fost rasplatit de voturile majoritatii moldovenilor cu cetatenie romana de peste Prut.
Poate insa cel mai evident semnal care trebuia sa alerteze instinctul presedintelui a fost declaratia ministrului pe afaceri europene de la Paris, Pierre Lellouche. „Trebuie ca aceasta chestiune roma sa fie o conditie pentru Schengen. Romania ar trebui sa adere la Spatiul Schengen in martie anul viitor si i-am spus colegului meu roman ca avem rezerve.Colegul meu nu a apreciat ce i-am spus, dar trebuie sa lucram cu guvernul roman. Exista doua milioane si jumatate de romi in Romania si e responsabilitatea Romaniei sa ii integreze. Nu Franta trebuie sa ii integreze pe romii romani”, a spus ministrul francez.
Chestiunea roma nu are cum sa fie o conditie pentru Schengen, insa semnalul transmis de Paris este unul foarte clar.
In conditiile in care instinctul presedintelui se rezuma doar la ANI, insa semnalele privind aderarea la Schengen sunt multiple si probabil se vor inmulti in lunile urmatoare, ramane sa speram ca diplomatia – la toate nivelele – isi va face treaba si va avea insticte mai bune. Si ca se va situa deasupra frecusului politic intern, intre puterile statului. Pentru ca pe instinctul presedintelui nu ne putem baza pana la capat. Nu de alta, dar el pare sa transmita semnale selectiv.