Institutul Revolutiei. O propunere
A trecut si revolutia. Nu mai zice nimeni nimic. Ca si cum nu mai departe de luna trecuta intregul popor dezlantuit n-ar fi strigat prin reprezentantii sai la Bucuresti: „Cine nu sare/ Cine nu sare/ Ori e gabor/ Ori e prost de moare” etc. Desigur, acum, la rece, multi vor sa faca uitata fervoarea revolutionara cu care au sarit. Uneori in moduri antologice. Dar nu despre sensibilitatile lor e vorba. E vorba despre Istorie. O revolutie devine Revolutie cu adevarat abia dupa ce se incheie. Reconstructia ei post-factum, in memorie, analize si interpretari este decisiva, ea fiind factorul care-i da semnificatie si relevanta la scara Istoriei Nationale si Universale.
Asadar sa nu ne luam cu mondenitati si sa lasam treaba neterminata. Cu atat mai mult cu cat identitatea Revolutiei din Ianuarie este inca neclara: A fost sau nu a fost? Si daca da, ce fel? Care a fost natura ei? Impotriva cui? Si pentru ce? Scopul si durata? Ce nume sa-i dam: „ Marea”? „Nationala”? „Glorioasa”? Si mai ales: A biruit? Sau nu?
Iata intrebari serioase. E clar ca ceva e in neregula daca nu dam un raspuns la atatea necunoscute. Cum am vrea sa intre in Istorie daca nici macar n-are un nume cat de cat pasabil si habar nu avem daca si-a atins sau nu obiectivele propuse?! Pe scurt, se cere un angajament intelectual serios, pana la capat. Degeaba avem centrare/ daca nu-i finalizare, cum s-ar spune in limbaj revolutionar.
In acest punct, cititorul va replica: „Bine, inteleg, domule Aligica. E groasa: Efortul si sacrificiile Poporului se pot duce pe apa sambetei din superficialitate si delasare. E corect ce observati. Dar ce propuneti? Aveti si o solutie?”
Raspuns: Am. E evident: Infiintarea Institutului Roman pentru Studierea si Prezervarea Memoriei Revolutiei din Ianuarie „Vasile Ernu” (IRSPMRIVE). Condus de reputatul ganditor si praxeolog omonim (alaturi de colegi cum ar fi -pentru a mentiona doar un nume ce denota legitimitatea indubitabila a propunerii- Costi Rogozanu, Vocea Revolutiei, Constiinta Poporului sau, ma rog, viceversa) Institutul isi va dedica eforturile unor activitati precum:
Analiza comparativa a Revolutiei din Ianuarie. Comparatii cu: Revolutiile Americana, Franceza, Rusa. Condorcet, Madison, Trotsky. Cine a fost Condorcetul nostru si de ce? Dar Trotsky? De nu avem un Havel? Dobrin: legenda si adevar. Martirii Revolutiei (Revolutie fara martiri nu se poate.) Identificarea lor. Organizarea de pelerinaj la monumentul eroilor revolutiei si depunere coroana flori. Coordonatori, Vasile Ernu si Costi Rogozanu. Metodologia analizei comparative a programelor revolutionare, sinteza din arhivele twitter si facebook. Masa rotunda cu istorici romani contemporani, martori ai revolutiei. Programul de la Cluj si Critica Programului de la Gotha: Dialog cu autorii. Moderator, Slavoj Žižek
Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro