Intel va renunța la 15.000 de angajați pentru a reduce costurile
Intel, faimoasă pentru procesoarele sale, va renunța la 15.000 de angajați în acest an, ca parte a unui plan amplu de reducere a costurilor și de redresare. Intel a avut în ultimii ani probleme cu fabricația procesoarelor și nici nu a profitat mult de „explozia” domeniului AI.
Compania a înregistrat trimestrul trecut o pierdere netă de 1,6 miliarde dolari, în timp ce acum un an avusese profit de 1,5 miliarde dolari. Cifra de afaceri a fost de 12,8 miliarde dolari.
Intel are o capitalizare de 136 miliarde dolari, departe de maximul de la început de 2020: 292 miliarde dolari.
Pat Gelsinger, CEO al companiei, a spus că veniturile nu au crescut conform așteptărilor, costurile sunt prea mari, iar marjele, prea mici, astfel că este nevoie de măsuri „îndrăznețe”. Veniturile anuale ale companiei au scăzut cu 24 miliarde dolari între 2020 și 2023, în timp ce efectivele au crescut cu 10%. Acum, Intel va renunța la 15% dintre angajați.
Ultima restructurare majoră la Intel a fost în 2016, când compania a renunțat la 12.000 de angajați.
Prin aceste reduceri se încearcă ducerea la bun sfârșit a unui plan prin care se dorește o micșorare cu 10 miliarde dolari a cheltuielilor totale în 2025.
Compania americană nu a profitat foarte mult de pe urma dezvoltării rapide a domeniului AI în ultimii doi ani, dezvoltare care a făcut ca Nvidia să devină una dintre cele mai valoroase companii din lume. Intel, care nu doar proiectează cip-urile, ci le și produce, a avut probleme în ultimii ani cu producția, astfel că au apărut multe întârzieri.
Cei de la Intel spun că rezultatele slabe din trimestrul trecut sunt și din cauza scăderii cererii în piața de PC-uri.
Surse: TechCrunch, CNBC