Sari direct la conținut

​INTERACTIV FOTO Cum faci poze bune pe întuneric beznă cu un telefon mobil. Impresii despre funcția Google Night Sight pe un telefon Pixel 3

HotNews.ro
Poza cu un Google Pixel 3 - Auto vs Night SIght, Foto: Hotnews
Poza cu un Google Pixel 3 - Auto vs Night SIght, Foto: Hotnews

Când a lansat a treia generație a telefoanelor sale Pixel, telefoanele etalon în universul Android, Google a prezentat și funcția Night Sight – un nou mod de a fotografia cu telefonul pe timp de noapte sau lumină puțină. Practic, Google Night Sight e un mod de fotografiere ce se bazează mult pe software și care poate produce niște rezultate senzaționale – fotografii în beznă sau pe lumină slabă care ies incredibil de bine, de multe ori mai luminoase și mai detaliate decât poate percepe ochiul uman în aceleași condiții. Night Sight e disponibil pe toate generațiile de telefoane Pixel, dar și alți producători precum One Plus sau Huawei au început să se inspire. În anul ce urmează sunt toate șansele să vedem funcții similare la mai toți marii jucători de pe piața de smartphones. HotNews.ro vă prezintă câteva comparații interactive cu fotografii realizate pe un Pixel 3 XL în modurile „Auto” și „Night Sight”.

Google a lansat în ultima parte a anului trecut a treia sa generație de telefoane Pixel, după un an în care precedentul Google Pixel 2 a fost lăudat de mai toată lumea pentru camera sa foto – considerată drept cea mai bună de pe un telefon mobil pentru cea mai mare parte a anului.

Google Pixel 3 și Pixel 3 XL au astfel o moștenire bogată, dar și mari așteptări, mai ales pe partea foto.

Ca să pluseze, Google a prezentat (și ulterior și lansat și pentru celelalte versiuni de Pixel) un nou mod de fotografiere în situații de noapte sau cu lumină foarte puțină – Google Night Sight.

Odată lansat, noul mod Night Sight a lăsat multă lume cu gura căscată. Pozele realizate pot „lumina” un cadru mult peste ce poate camera normală sau cele de pe alte telefoane rivale, ba de multe ori chiar mai mult decât percepe și ochiul uman.

Night Sight nu funcționează ca un mod tradițional de fotografiere pe timp de noapte precum pe alte telefoane. Adică nu face o singură poză mărind timpul de expunere pentru a aduna mai multă lumină, ci face o scurtă secvență de poze cu diferite setări, se folosește de mișcările naturale ale mâinilor utilizatorului în timpul celor câteva secunde cât durează captarea și apoi aplică diverși algoritmi ai unei inteligențe artificiale dezvoltate de Google care luminează și chiar colorează scena.

Rezultatele sunt spectaculoase. Nu doar că imaginile ies mult mai luminoase, dar detaliile surprinse sunt excelente, iar pozele nu ies mișcate niciodată. Ba chiar și obiectele în mișcare din poză nu devin pete nefocalizate.

HotNews.ro testează de două săptămâni noul model Google Pixel 3 XL de la Evomag și astfel am putut să vedem la prima mână cât de spectaculoase pot fi rezultatele camerei foto în modul Night Sight.

Până vom prezenta un review în detaliu al telefonului etalon de la Google care cu siguranță va fi relevant în acest an – și din ce în ce mai atractiv pentru utilizatori odată cu unele reduceri de preț – lăsăm mai jos o scurtă prezentare interactivă cu și despre pozele cu modul Night Sight pe care Google l-a lansat.

De precizat că toate pozele de mai jos pot fi descărcate separat, la dimensiunile riginale și cu detaliile de EXIF pentru cine dorește. Pozele au fost captate cu Google Pixel 3 XL în modul „Auto” (cu HDR+) și modul Night Sight.

  • Folosește mouse-ul (sau degetul) pentru a muta cursorul alb vertical într-o parte sau alta pentru a putea compara cele două fotografii. Poza din stânga este cea realizată în modul „Auto”, iar cea din dreapta este captată în modul „Night Sight”.

1. În întuneric aproape total.

Pozele de mai jos au fost captate într-o cameră de apartament în toiul nopții, fără nici o altă sursă de lumină decât cea de afară, un felinar de stradă destul de slab.

Pe modul „Auto”, poza captată e aproape complet întunecată. În modul Night Sight, telefonul livrează o poză în care detaliile din cameră (pereți, lustră, lumina proiectată pe tavan) deja pot fi distinse destul de bine.

Rezultatul în modul Night Sight e mult mai luminos și față de ce percepea ochiul uman la acel moment…

Comparația interactivă poate fi văzută aici separat, mai mare, într-o fereastră nouă.

2. Pe o alee întunecată…

Google Pixel 3 XL face niște poze extrem de bune în modul Auto și, pe bună dreptate, e considerat în continuare de unii drept cea mai bună camera foto de pe un smartphone la zi.

Pozele de mai jos au fost captate pe o alee dintre blocuri, într-un loc fără lumină directă, ci doar cu lumini provenind de la o stradă mult mai în spate și o altă stradă ce se vede în fundal.

Poza pe „Auto” e una destul de bună, însă poza în Night Sight nu doar că e mai luminoasă, ci produce detalii mult mai fine (ex.: ramurile copacilor sau arbuștilor) și culori în zonele întunecate (ex.: frunzele din copaci).

Comparația interactivă poate fi văzută aici separat, mai mare, într-o fereastră nouă.

3. Noaptea, cu luna pe cer și o lumină de stradă mai departe…

Pozele de mai jos au fost realizate noaptea, într-o zonă întunecată unde existau doar niște lumini spre stânga mai departe, spre fundal, după niște clădiri. Și pe cer luna…

Țin aici să reamintesc că și așa Pixel 3 XL în modul Auto reușește să capteze poze mai bune (poate chiar mult mai bune) decât majoritatea altor telefoane de pe piață. Poza din stânga e cam ceea ce ne așteptam să surprindem în modul Auto, date fiind condițiile din acel moment și acel loc.

Astfel, poza realizată cu Night Sight din dreapta e mai bună la toate capitolele: mai luminoasă, cu detalii mai bune, cu culoarea verde bine reprezentată pe brazii din cadru și chiar și cu stelele și norii de pe cer.

De remarcat câteva detalii care se disting foarte bine pe poza Night Sight, spre comparație cu poza pe „Auto”: acoperișul bisericii, modelul lemnului de pe ușa lăcașului de cult, ramurile de brad, vârfurile aurii ale gardului.

Comparația interactivă poate fi văzută aici separat, mai mare, într-o fereastră nouă.

4. Noaptea, în (aproape) beznă

Pozele de mai jos au fost realizate într-un cimitir, la sat, fără lumini în jur sau cu luna pe cer. Singura sursă de lumină sunt farurile unei mașini parcate departe în spatele fotografului, dincolo de un gard viu din copăcei fără frunze.

Diferențele vorbesc de la sine – imaginea Night Sight are mult mai multă lumină și detalii, se disting formele mormintelor, crucilor și contururile copacilor din fundal, precum și culori: florile galbene, frunzele verzi, lumânarea roșie, luminițele colorate de pe morminte.

Comparația interactivă poate fi văzută aici separat, mai mare, într-o fereastră nouă.

5. Noaptea, în (aproape) beznă II

Similar cu pozele de mai sus, fotografiile de mai jos au fost surprinse tot în cimitir, dar de data asta luminile mașinii (din partea stângă) sunt orientate diferit, spre altă direcție decât banca surprinsă în cadru. În afară de faruri, singura altă sursă de lumină este un felinar, departe, în fundal (se poate observa printre crengile gardului viu).

Diferențele dintre fotografii vorbesc de la sine…

Comparația interactivă poate fi văzută aici separat, mai mare, într-o fereastră nouă.

6. Cetatea Sucevei, noaptea

Fotografiile de mai jos au fost surprinse noaptea, dar cu suficientă lumină în cadru. Pe modul „Auto”, Google Pixel 3 XL surprinde o imagine chiar foarte bună, cu detalii, reflexii și culori destul de aproape de realitate.

Ceea ce face aici, însă, modul Night Sight este să îmbunătățească o poză care era deja foarte bună. De fapt, marele avantaj al modului Night Sight, dincolo de pozele în beznă, e că poate să îmbunătățească destul de mult pozele pe noapte unde sunt condiții decente de lumină.

În ansamblu: poza de mai jos cu Night Sight e doar puțin mai luminoasă, dar are culori mai bine definite, iar sursele diferite de lumină (cu temperatură de lumină diferită) sunt mult mai bine surprinse. Se observă în imagine cum sursele de lumină sunt diverse, precum diferite tipuri de neoane sau lumini led.

În detaliu: dacă deschidem fotografia originală și facem zoom-in, observăm cum în fotografia Night Sight detaliile sunt mult mai exact surprinse – pe balustrada de lemn, pe blocurile de piatră de pe zidurile cetății sau în ramurile copacilor.

Comparația interactivă poate fi văzută aici separat, mai mare, într-o fereastră nouă.

7. Noapte de Crăciun cu zăpadă și case luminate

În cadrul de mai jos, singurele surse de lumină provin de la luminițele caselor din prim-plan. În rest, în zona din jurul caselor este zăpadă.

Poza „Auto” surprinde practic doar punctele de lumină, în timp ce fotografia „Night Sight” nu doar că luminează mult mai mult întreg cadrul, dar surprinde dealul din prim plan, precum și contururile și luminile din fundal. În plus, casele sunt mult mai bine detaliate.

Comparația interactivă poate fi văzută aici separat, mai mare, într-o fereastră nouă.

8. Noaptea, la sat

Singura sursă de lumină din fotografiile de mai jos era un bec aprins la casa din imagine, de altfel singurul element ce se poate distinge în fotografia din modul „Auto”.

În fotografia „Night Sight”, casa, celelalte construcții și arborii din jur sunt luminate și cu ceva detalii, iar în prim plan apare imașul acoperit cu zăpadă. În fundal se observă o lumină portocalie de undeva din sat ce se reflectă pe nori.

Comparația interactivă poate fi văzută aici separat, mai mare, într-o fereastră nouă.

9. Cerul înstelat

Ultimul scenariu e simplu: un cer senin și plin de stele.

Cu multe din telefoanele de până acum, singura șansă să fotografiem un cer înstelat și fără lună era să folosim o expunere mai îndelungată, dar asta ar fi însemnat și cadre mișcate, mai ales dacă nu foloseam un trepied.

În modul „Auto”, fotografiat din mână, Google Pixel 3 XL reușește să surprindă totuși – foarte slab – cele mai strălucitoare dintre stele.

În modul „Night Sight”, telefonul surprinde aproape toate stelele de pe cer suficient de bine încât să putem distinge foarte bine constelațiile.

Mai mult, dacă facem zoom-in pe fotografia originală, se pot distinge și multe (chiar foarte multe) alte stele mai puțin luminoase. Ceva ce ne-a lăsat puțin fără cuvinte pentru prima oară când am observat…

Comparația interactivă poate fi văzută aici separat, mai mare, într-o fereastră nouă.

Alte câteva exemple de fotografii realizate cu Night Sight

Așa cum am spus mai sus, dincolo de cazurile extreme (pe care le-am folosit mai degrabă ca exemplu), cel mai mare plus al Google Night Sight ar fi de fapt că reușește să îmbunătățească semnificativ pozele și așa foarte bune pe care telefonul le face în condiții normale, noaptea pe stradă sau într-un restaurant.

Peisajele de noapte, în special fără prea multă mișcare în cadru, sunt perfecte pentru a fi surprinse cu Night Sight, așa că lăsăm mai jos câteva fotografii realizate cu Google Pixel 3 XL cu Night Sight.

(Notă: Click pe poză pentru a o deschide separat, la dimensiunea originală.)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro