Sari direct la conținut

INTERVIU Ambasadorul Israelului la București: Vom folosi forța militară pentru a-i face pe inamici să înțeleagă că e mai bine pentru ei să elibereze ostaticii

HotNews.ro
Un tanc al armatei israeliene intră în orașul Rafah din Fâșia Gaza, pe 7 mai 2024., Foto: Israel Defense Forces / AP / Profimedia
Un tanc al armatei israeliene intră în orașul Rafah din Fâșia Gaza, pe 7 mai 2024., Foto: Israel Defense Forces / AP / Profimedia

În contextul în care tonul statelor occidentale a început să se schimbe după raidurile israeliene din Liban legat de ajutorul militar pentru Israel, ambasadorul israelian la București, Lior Ben Dor, spune că atunci când lansează atacurile din Liban sau din Gaza forțele israeliene o fac „cât se poate de chirurgical, pentru a nu cauza pierderi rândul populației civile”. „Noi suntem responsabili pentru siguranța, securitatea și existența populației noastre”, a declarat diplomatul israelian într-un interviu acordat HotNews.ro la un an de la atacul Hamas din 7 octombrie.
.
La un an de la războiul din Gaza declanșat după atacul Hamas asupra Israelului, numărul victimelor din enclevă trece de 40.000, iar acest bilanț a dus la înăsprirea relațiilor dintre Israel și mai multe state occidentale. În acest timp, Curtea Penală Internațională a cerut mandat de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu, a ministrului apărării și a mai multor lideri Hamas.

La marcarea unui an de la atacul sângeros al Hamas care a dus la ofensiva israeliană în Fâșia Gaza, ambasadorul Israelului în România, Lior Ben Dor, a acordat un scurt interviu pentru publicul HotNews.ro, în care spune că amenințarea exercitată de regimul iranian nu este doar împotriva Israelului, iar Israelul „este doar pretextul să se infiltreze în Uniunea Europeană pentru a distruge societățile”.

Ambasadorul Israelului la Bucuresti, Lior Ben Dor. FOTO: Inquam Photos / George Călin

„Noi suntem responsabili pentru siguranța, securitatea și existența populației noastre”


HotNews: Ați observat o creștere a atitudinilor antisemite sau a antisemitismului în România, în ultimul an, de la atacul din 7 octombrie și odată cu războiul în desfășurare?
Lior Ben Dor: Eu prefer să mă concentrez pe susținerea, pe solidaritatea și pe prietenia poporului român, a Guvernului României, a autorităților române cu noi, încă de la fondarea statului Israel și mai ales pe parcursul acestui an îngrozitor, după atacul terorist asupra Israelului, care a fost desfășurat de organizația terorist Hamas împotriva statului Israel. Eu prefer să mă focalizez pe acea parte din ceea ce văd aici, în România, susținerea poporului român pentru Israel, prietenia naturală cu noi, solidaritatea cu noi, care vine din adâncul inimii.

În discursul dvs, ați menționat susținerea autorităților române pentru Israel, în ce fel oficialii români au susținut Israelul?
-Oricine urmărește declarațiile făcute de miniștri și de prim-ministrul de aici – care vorbesc foarte clar despre dreptul Israelului de a se apăra de teroriști, când vorbesc de atrocitățile atacurilor teroriste, care au fost săvârșite împotriva Israelului pe 7 octombrie 2023 și după aceea, care, din nou, dau Israleului legitimitatea de a se apăra – reprezintă un mesaj clar al susținerii României pentru noi.

Mai mult, după atacurile cu rachete balistice executate de regimul iranian împotriva Israelului, de asemenea, Guvernul României a fost foarte clar în a vorbi despre absurditatea (acestui atac n.r.) și de a condamna, prin cele mai clare cuvinte, acest atac împotriva Israelului și, din nou, (de a vorbi n.r.) despre dreptul unui stat suveran, însemnând Israelul, de a se apăra, de a-și proteja cetățenii.

-Vedem că armele iraniene sunt folosite acum în Europa, împotriva Ucrainei…
-Da, asta este ceea ce noi spunem mereu. Amenințarea exercitată de regimul iranian nu este doar împotriva Israelului. Faptul că vrea să dezvolte arme nucleare și ei spun că vor fi folosite împotriva Israelului, pentru a distruge Israelul, da, eu îi cred atunci când ei spun asta. Dar trebuie să nu uităm: Israelul este doar pretextul pentru ei.

-Ei ar vrea să distrugă, într-adevăr, civilizația noastră, ar vrea să se infiltreze în Uniunea Europeană, pentru a distruge societățile. Asta face regimul iranian și în țările arabe, în țările musulmane, puteți să investigați și să cercetați ce fac ei acum în Maroc, iar Marocul a reacționat la activitatea subversivă iraniană. Puteți să întrebați saudiții ce cred ei despre încercările iraniene, îi puteți întreba pe yemeniții care nu sunt în favoarea rebelilor Houthis și sunt foarte furioși pe faptul că iranienii îi susțin pe Houthis.

Referitor la război și la acțiunile militare ale Israelului împotriva Hamas în Gaza și a Hezbollah în Liban, sunt pierderi de vieți omenești și în rândul militarilor israelieni, dar în același timp sunt pierderi de vieți omenești în rândul civililor din Liban și Gaza. Care este opinia dvs referitor la toate aceste pierderi de vieți omenești, pentru că sunt cifre publice? Și în același timp, vedem proteste inclusiv în Israel față de acțiunile militare.
-Întrebarea dvs. conține mai multe elemente. În primul rând, aș vrea să mă refer la legitimitatea oricărei țări suverane de a se apăra, de a-și proteja cetățenii și a salvgarda națiunea, când este atactă de organizații teroriste, asta facem. Noi suntem responsabili pentru siguranța, securitatea și existența populației noastre.

Când atacăm sediile și magaziile de muniții ale inamicilor noștri din Liban sau din Gaza, o facem cât se poate de chirurgical posibil, pentru a nu cauza pierderi colaterale în rândul populației civile. De aceea, așa cum știți foarte bine, înainte să atacăm, noi facem apel la populația civilă să stea deoparte, să plece în altă parte, le spunem că urmează să atacăm aici sau acolo, în mod exact. Așa procedăm în Gaza, în Beirut, în sudul Libanului. Dar suntem conștienți că această populație este ținută ostatică de aceste organizații teroriste, pentru că vor să o folosească drept scut uman, pentru că ei cred și știu că Israelul va avea grijă, într-adevăr, să nu rănească populația.

Dar după toate calculele și toate dilemele despre care v-am spus acum, înainte de toate noi trebuie să avem grijă de cetățenii noștri și să luăm măsuri în privința pagubelor cauzate populației noastre din Israel. Deci orice țară trebuie să aibă grijă de populația sa.

Sper că Guvernul Libanului va fi capabil să spună Hezbollahului să nu mai atace Israelul, pentru că populația libaneză va avea de suferit, dar știm că guvernul libanez nu este atât de puternic.

Acesta este rezultatul faptului că Hezbollah ne trage pe noi în acest conflict, Hezbollah impune acest război Israelului.

În orice caz, noi nu vrem niciun conflict cu poporul libanez. Dacă Hezbollah nu ar fi fost o organizație atât de puternică și districtivă, Libanul ar fi fost următoarea țară arabă care ar semna un tratat cu Israelul.

Când ar putea fi eliberați toți ostaticicii luați de Hamas?
– Bineînțeles, noi vom face tot ce este necesar pentru a aduce înapoi acasă toți ostaticicii, iar pe cei care au fost uciși, îi vom aduce acasă pentru a-i înmormânta cum se cuvine. Asta este datoria noastră morală, asta este religia noastră și asta ne spune morala noastră. Nu-i putem abandona acolo, o să să-i aducem și o vom face folosind forța militară pentru a a-i face pe inamicii noștri să înțeleagă că este mai bine pentru ei să elibereze ostaticii, dar și prin negocieri diplomatice și politice, în anumite puncte.

INTERVIURILE HotNews.ro