INTERVIU Ambasadorul Kievului la Bucuresti, Teofil Bauer: Apropierea Ucrainei si Moldovei de UE ar facilita solutionarea conflictului din Transnistria. Tranzitul gazului rusesc prin conductele ucrainene catre Europa nu va fi afectat
Apropierea Ucrainei si a Republicii Moldova de Uniunea Europeana ar facilita solutionarea conflictului din Transnistria, in conditiile in care blocul comunitar ar fi mult mai „motivat” sa se implice in aceasta chestiune, a declarat, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ambasadorului Kievului la Bucuresti, Teofil Bauer, care se declara „un mare optimist” in ceea ce priveste semnare acordului de Asociere de catre tara sa la summitul de la Vilnius.
„Noi speram ca apropierea Republicii Moldova de UE ar facilita intr-o oarecare masura si solutionarea conflictului transnistrian. Intr-un astfel de caz, si UE va fi mult mai motivata sa se implice in solutionarea acestui conflict”, spune acesta.
Acesta afirma ca Ucraina ar putea deveni independenta de importurile de gaz rusesc in 2020, pe baza exploatarii gazelor de sist, care vor incepe la scara industriala in 2015, si a rezervelor din Marea Neagra.
Teofil Bauer spune ca decizia Naftogaz de a stopa temporar importurile de gaze din Rusia reprezinta „o chestiune pur tehnologica” iar tranzitul gazului rusesc prin conductele ucrainene catre consumatorii din Europa nu va fi afectat de aceasta hotarare.
Informatia pe scurt:
Despre amenintarile Rusiei legate de un razboi economic:
- Acordul de asociere va fi un plus pentru relatiile Ucrainei cu Rusia
- Apropierea Ucrainei de UE nu este indreptata impotriva Rusiei
- Eventuale restrictii comerciale nu sunt convenabile nici pentru rusi, care au interese economice mari in Ucraina
Despre Acordul de asociere cu UE
- Sunt un mare optimist
- Ucraina nu are un plan B la apropiere de UE
- In relatiile cu Bruxellesul, nu exploatam factorul Moscova si nici invers
Despre importul de gaze din Rusia
- Putem extrage 18-20 de miliarde de metri cubi de gaz din productia proprie, suficient pentru a asigura necesitatile populatiei
- Problema securitatii energetice a Ucrainei a aparut a doua zi dupa proclamarea independentei
- Luam in calcul experienta Romaniei pe surse alternative
- Tranzitul gazului rusesc prin conductele ucrainene catre Europa nu va fi afectat
Despre Republica Moldova
- Ucraina priveste cu ochi buni la aspiratiile europene ale Republicii Moldova
- Suntem foarte interesati ca problema transnistreana sa fie cat mai repede si cat mai bine solutionata
Iata mai jos interviul acordat de ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Teofil Bauer:
HotNews.ro: La finalul acestei luni are loc summitul de la Vilnius, unde Ucraina spera sa semneze acordul de asociere la UE. Moscova a amenintat deja Kievul in mai multe randuri si a vorbit chiar despre o „sinucidere” economica daca acest acord se concretizeaza. Cum va face fata Ucraina din punct de vedere economic in cazul unui razboi comercial declansat de Rusia?
Teofil Bauer: In primul rand as vrea sa mentionez ca Ucraina s-a apropiat de summitul de la Vilnius facandu-si in mare toate temele. Am in vedere ca au fost indeplinite toate cerintele si criteriile care ne-au fost cerute in perioada anterioara. De aceea, indiferent de ce se intampla, pana in momentul de fata suntem optimisti in ceea ce priveste perspectiva noastra la Vilnius.
Optimismul meu se bazeaza pe faptul ca in Ucraina au fost incepute toate reformele care trebuie sa duca statul nostru in directia europeana. In momentul de fata avem in Parlamentul ucrainean o serie de proiecte de legi care au trecut de primele etape, legate de reformarea Justitiei, procuraturii etc.
In ceea ce priveste intrebarea legata de consecinta semnarii acestui acord in relatiile cu Rusia, speram ca nu o sa aiba o influenta chiar atat de mare.
In toate contactele oficiale si neoficiale cu autoritatile de la Moscova incercam sa le demonstram si sa le garantam ca apropierea noastra de UE in nici intr-un caz nu o sa afecteze relatiile bilaterale si nu pune sub semnul intrebarii parteneriatul strategic dintre Ucraina si Federatia Rusa.
Dimpotriva, incercam sa le demonstram si sa-i asiguram ca semnarea Acordului de asociere dintre Ucraina si UE va fi un plus si pentru relatiile Ucrainei cu Rusia in toate domeniile, si politic, si economic, si socio-cultural.
Noi suntem convinsi ca semnarea Acordului si, daca vorbim in perspectiva, chiar si integrarea Ucrainei in UE nu sunt indreptate in nici un caz impotriva Rusiei si nu au nici un potential in aceasta directie.
HotNews.ro: In urma cu cateva zile, oamenii de afaceri din Ucraina i-au cerut presedintelui Ianukovici sa amane cu un an semnarea acordului, pentru a avea timp sa se pregateasca.
Teofil Bauer: Aceasta initiativa poate fi inteleasa avand in vedere ca o mare parte din businessul ucrainean este legat de afacerile cu spatiul respectiv, cu Rusia, dar in aceeasi masura avem nu mai putini oameni de afaceri care au businessul orientat in alta directie, si aici vorbim de Europa occidentala sau Europa Centrala si de Est. S-ar putea sa apara si un efect invers.
De exemplu, daca ar aparea o restrictie in relatiile comerciale legata de semnarea acordului de Asociere cu partea rusa, in plan economic nu este convenabil nici pentru rusi, deoarece si ei au interese economice mari in Ucraina si nu sunt interesati ca noi sa le raspundem cu aceeasi moneda.
HotNews.ro: Ar putea exista masuri de retorsiune din partea Ucrainei?
Teofil Bauer: Am avut in vedere altceva, nu ca sanctiuni ale Ucrainei impotriva companiilor rusesti, ci, din contra, faptul ca acea nisa care astazi este ocupata in economia rusa de catre importul critic sau necritic din Ucraina nu poate fi intr-o zi sau doua inchisa cu altceva. Daca ar incerca sa faca asta, si-ar aduce dezavantaje personale, si nu cred ca sunt interesati de asta.
HotNews.ro: Mai mult analisti privesc cu scepticism eforturile Kievului de apropire de UE, vazand in ele o moneda de negociere cu Rusia. Cum comentati aceasta viziune?
Teofil Bauer: De la bun inceput as vrea sa resping aceste afirmatii. Si presedintele, si premierul Ucrainei de mai multe ori au facut declaratii publice ca Ucraina nu are un plan B. Noi nu incercam, in relatiile cu Bruxellesul, sa exploatam factorul Moscova sau invers, in relatiile cu Moscova, sa exploatam factorul Bruxelles.
Relatiile noastre cu ambele parti sunt bazate pe niste contracte si acorduri interguvernamentale sau intre institutii si nu putem vorbi ca cineva se joaca cu asa ceva.
HotNews.ro: Recent, Rusia a redeschis discutiile legate de presupusele datorii ale Ucrainei catre Gazprom, in contul facturii gazeifere, iar agentiile internationale de presa au vorbit despre un nou posibil razboi al gazelor. Este Ucraina pregatita pentru o noua inchidere a robinetului de gaze naturale, din nou in apropierea iernii?
Teofil Bauer: Problema securitatii energetice a Ucrainei a aparut a doua zi dupa ce Ucraina si-a proclamat independenta. Cu parere de rau trebuie sa constat ca in acesti peste 20 de ani s-a facut prea putin pentru a asigura securitatea energetica reala a statului.
Cred ca nu as gresi daca as afirma ca numai dupa ce a venit la putere administratia presedintelui Ianukovici au inceput sa se faca primele demersuri reale pentru asigurarea mai multor surse de aprovizionare, de diversificare.
In momentul de fata se lucreaza pe mai multe paliere. In primul rand, Ucraina este in stare sa extraga 18-20 de miliarde de metri cubi de gaz din productia proprie. Aceasta cantitate de gaz intern este suficienta pentru a asigura necesitatile populatiei.
Avand in vedere ca gazul din import, din Rusia, este folosit in majoritate de industrie, pe parcursul ultimilor trei ani s-au facut demersuri pentru reducerea cantitatii folosite in procesul industrial si in acesti trei ani s-a injumatatit utilizarea gazului in industrie.
Bineinteles ca se lucreaza si pentru asigurarea unor surse alternative. Energia nucleara e folosita la capacitate maxima, avem cinci centrale nucleare, se construiesc hidrocentrale pe mai multe rauri si fluvii.
In al treilea rand, s-a luat in calcul experienta Romaniei pe surse alternative, cum ar fi cea eoliana si asa mai departe. E un segment interesant si de perspectiva.
HotNews.ro: Deci nu aveti emotii legate de o inchidere a robinetului de gaze pentru aceasta iarna.
Teofil Bauer: Nu cred ca o sa avem probleme, cu atat mai mult, se lucreaza si la majorarea productiei de carbune, avem investitii din China in acest domeniu, se lucreaza destul de activ in aceasta directie.
HotNews.ro: Au existat informatii in presa, confirmate ulterior, ca Ucraina a stopat importurile de gaze din Rusia.
Teofil Bauer: Nu sunt specialist in domeniu, cunosc problema din mass-media, dar cred ca este o chestiune pur tehnologica. Avand in vedere ca rezervoarele subterane din Ucraina sunt imense, inseamna ca exista cantitatea necesara si pentru consumul intern si pentru asigurarea tranzitului care Europa, de aceea s-a luat hotararea ca pentru oarecare perioada sa se sisteze importul.
In orice caz, vreau sa subliniez ca tranzitul gazului rusesc prin conductele ucrainene catre consumatorii din Europa nu va fi afectat de aceasta hotarare.
HotNews.ro: Tara dvs pune un mare accent pe potentialul gazelor de sist, anuntand acorduri cu giganti internationali care s-ar putea concretiza in investitii de zeci de miliarde de dolari. Daca rezervele de gaze se confirma, in cat timp estimati ca ati putea ajunge la independenta energetica?
Teofil Bauer: Potrivit specialistilor, incepand din 2015 ar putea sa inceapa extractia efectiva in sens industrial. In partea de vest a Ucrainei in 2015 chiar am putea vorbi despre extractia pe dimensiuni industriale. Dupa parerea mea, undeva in jurul anului 2020 am putea vorbi de o cantitate suficienta pentru toate necesitatile interne.
HotNews.ro: Ca si in Romania, si in Ucraina au avut loc proteste fata de aceasta controversata tehnologie care include fracturarea hidraulica.
Teofil Bauer: Bineinteles ca si in Ucraina am avut actiuni de protest, ONG-uri care erau preocupate de problematica respectiva, dar au discutat cu ei si autoritatile centrale, si cele locale, si li s-a adus la cunostinta care ar fi raul cel mai mare intre cele doua alternative si care sunt posibilitatile de a minimiza orice efecte negative. Pana una alta, aceste proteste nu au intrerupt miscarea in directia respectiva.
HotNews.ro: Cum priveste Ucraina eforturile de integrare europeana ale Republicii Moldova, inclusiv din calitatea sa de parte a formatului 5+2?
Teofil Bauer: Bineinteles ca, avand in vedere aspiratiile europene ale Ucrainei, nu ne putem uita decat cu ochi buni la aspiratiile similare ale vecinilor nostri.
Suntem vecini cu Republica Moldova, avem o frontiera comuna si suntem cointeresati sa apartinem aceluiasi spatiu de valori al UE.
Noi speram ca apropierea Republicii Moldova de UE ar facilita intr-o oarecare masura si solutionarea conflictului transnistrian.
Intr-un astfel de caz, si UE va fi mult mai motivata sa se implice in solutionarea acestui conflict.
Noi, ca stat, suntem foarte interesati ca problema sa fie cat mai repede si cat mai bine solutionata, deoarece vorbim si de o frontiera comuna – regiunea transnistriana area cea mai mare parte de frontiera comuna cu noi, nemaivorbind de faptul ca in acea zona locuieste o comunitate importanta, o treime sunt etnici ucraineni, de aceea interesul nostru este ca acolo problema sa fie rezolvata.
HotNews.ro: Considerati legitima legatura facuta de UE intre semnarea Accordului de asociere si posibilitatea ca fostului premier Iulia Timoshenko sa i se permita tratamentul in strainatate?
Teofil Bauer: Nefiind jurist, nu as da sentinte legate de legalitatea sau ilegalitatea unei astfel de lagaturi intre aceste doua elemente. Ca ambasador, va pot asigura ca Ucraina o sa aiba fata de doamna Timoshenko aceeasi atitudine ca fata de orice alt cetatean al Ucrainei, indiferent cum l-ar chema sau ce functie ar fi avut.
Daca dosarul s-ar solutiona intr-un mod care ar fi intr-o oarecare masura ilegitim sau nu ar corespunde legislatiei interne, ar avea o rezonanta destul de negativa in Ucraina.
Astazi, problema solutionarii acestei chestiuni este in Parlament. Parlamentul nu este omogen, este o concentrare a societatii, avem toate spectrele, de la dreapta ultra si terminand cu tovarasii comunisti. Va dati seama ca atitudinea lor fata de solutionarea cazului este diametral opusa.
Ne place sau nu, si unii si altii sunt reprezentati in Parlament si trebuie sa iei in consideratie pozitia lor. Si unii si altii ameninta ca o sa scoata oamenii in strada daca problema va fi solutionata intr-un mod care nu le convine.
Exista un grup de lucru, format si din opozitie si din putere, dar Parlamenttul este parlament si nu asculta de primul ministru sau de presedinte, ei pot lua in consideratie ce li se sugereaza sau nu.
Sunt convins ca problema va fi rezolvata intr-un mod legitim, si doar Parlamentul are puterea si posibilitatea de face aceste schimbari in legislatie, care ar da posibilitatea sa se rezolve si cazul respectiv.
In baza legislatiei actuale care este in vigoare toti sunt de acord ca nu se poate gasi o solutie pentru a rezolva cazul asa cum se cere, solutia trebuie gasita in primul rand in sfera legislativului, sa se amendeze legislatia, nu ocolind legea pentru rezolvarea cazului.
HotNews.ro: Credeti ca un esec ar duce la blocarea Acordului de asociere cu UE?
Teofil Bauer: Personal, nu cred ca va influenta. Din partea Bruxellesului au fost noua conditii pentru semnare si au fost indeplinite toate in afara de unul, cazul doamnei Timoshenko. De aceea, eu sper ca celelalte criterii indeplinite o sa cantareasca mult mai greu decat cel care a ramas temporar inca nerezolvat.
Mi-as permite sa mai fac o afirmatie: nu numai Ucraina are nevoie de Europa, mi se pare ca si Europa ar avea nevoie de Ucraina.
Daca vorbim de viitoarea semnare sau posibila semnare a Acordului de asociere, trebuie sa avem in vedere ca vorbim de o miscare de intampinare, unul spre altul. Dar daca nu…
HotNews.ro: Sunteti optimist sau moderat optimist in privinta semnarii Acordului la Vilnius?
Teofil Bauer: Chiar sunt un mare optimist. Sunt convins ca vom semna. Ca ambasador al Ucrainei in Romania, semnarea va fi un plus si pentru relatiile bilaterale dintre Romania si Ucraina, nu numai in ansamblul UE. Si asta o spun sincer si cu credinta, chiar cred asta.