Sari direct la conținut

INTERVIU Chiril Gaburici, noul premier de la Chisinau: Voronin mi-a cerut sa imi depun toata priceperea si silinta pentru a asigura o buna guvernare / Nu cred in incalzirea conflictului inghetat din Transnistria / Republica Moldova are un singur viitor, cel european

HotNews.ro
Chiril Gaburici, premierul Republicii Moldova, Foto: AGERPRES
Chiril Gaburici, premierul Republicii Moldova, Foto: AGERPRES

Noul premier al Republicii Moldova, Chiril Gaburici, spune intr-un interviu pentru HotNews.ro ca tara sa „are un singur viitor, cel european”, si respinge ideea ca sustinerea comunistilor pentru coalitia minoritara de guvernare va mina parcursul european al Moldovei. Intrebat ce a pretins Vladimir Voronin in schimbul sutinerii guvernului, Gaburici spune ca liderul comunist i-a cerut „sa-si depuna toată priceperea și silința pentru a asigura o bună guvernare in interesul cetatenilor”. Legat de negocierile esuate cu cel de-al treilea partid pro-european, Partidul Liberal, Chiril Gaburici sustine ca „a fost decizia lor, pe care o respect”. In ajunul vizitei lui Klaus Iohannis la Chisinau, Chiril Gaburici a spus ca nu sustine cererea fostului premier Iurie Leanca de scadere a numarului de burse pentru studentii moldoveni in Romania.

  • Citeste in articol ce spune premierul Chiril Gaburici despre acuzatiile ca FSB i-ar fi facut un dosar penal in Rusia, despre conflictul inghetat din Transnistria, despre posibila interzicere a televiziunilor rusesti in Moldova, despre conflictul din Ucraina, dar si despre relatiile cu Vlad Filat, Vladimir Voronin sau Vlad Plahotniuc

Nota Redactiei: Interviul a fost realizat via e-mail

Rep: Marti va intalniti cu presedintele Iohannis la Chisinau. Care este agenda discutiilor?

Chiril Gaburici: Am o plăcere deosebită să mă întâlnesc cu Domnul Președinte Iohannis la Chișinău și vreau să îl asigur, cu aceasta ocazie, că este aștepat întotdeauna în Republica Moldova. Avem stabilită o întrevedere pentru ziua de marți, 24 februarie. Vreau să discutăm, în primul rând despre continuarea tuturor proiectelor care leagă țările noastre. Deasemenea aș vrea să discutăm despre situația din regiune, în contextul conflictului din Ucraina.

Rep: Ce asteptari aveti de la relatia cu Romania?

Chiril Gaburici: Îmi doresc o relație caldă şi sinceră cu România, aşa cum ne-am obişnuit mai ales din 2009 încoace. Am avut şi avem nevoie de acest suport prietenesc în drumul nostru spre Uniunea Europeană.

Rep: Aveti vreo cerere expresa pentru Romania?

Chiril Gaburici: Noi vedem parteneriatul cu România ca pe o evoluţie bazată pe încredere şi respect reciproc, unde nu este este loc de cereri exprese.

Rep: Ce veti face cu gazoductul Ungheni – Chisinau? Veti bugeta fondurile pentru realizare in acest an sau aveti alt scenariu?

Chiril Gaburici: Proiectul a fost inițiat în discuțiile cu partea română în anul 2012, în timpul mandatului de premier al domnului Filat, construcția gazoductului fiind lansată și dusă la bun sfârşit în mandatul domnului Leancă. Voi depune tot efortul ca în mandatul meu de premier acest proiect, de importanţă strategică pentru ţara noastră, să devină întru totul operaţional. În contextul situației din regiune, securitatea energetică rămâne una dintre prioritățile de bază ale guvernului Republicii Moldova.

Toţi cetăţenii trebuie să aibă siguranța zilei de mâine şi, iată de ce, în cel mai scurt timp, împreună cu colegii mei din guvern, vom demara formalităţile necesare pentru ca acest proiect să fie în întregime unul funcţional. În acest sens, vom miza şi în continuare pe suportul României, Uniunii Europene în general, precum și pe cooperarea cu Banca Europeană pentru Investiţii și Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare.

Premierul Republicii Moldova are 37 de ani, este om de afaceri. Este licențiat în economie la Universitatea Slavonă din Chișinău.

Din 2001 a lucrat la compania de telefonie mobila Moldcell, detinuta de compania suedeza Telia Sonera, ocupand intre 2008 – 2012 pozitia de director.

Intre 2012 si 2014 a fost directorul unei companii de telefonie mobilă Azerbaidjan, companie ce face parte din acelasi grup suedez.

Carte de vizita Chiril Gaburici

Rep: Ministerul Afacerilor Externe din Romania a avut o reactie rece dupa ce guvernul condus de dvs. a trecut de votul Parlamentului. E clar ca sprijinul dat de PCRM si lasarea PL in afara Guvernului a produs ingrijorare. Ce garantii puteti sa oferiti cetatenilor care au votat si partenerilor europeni ca Republica Moldova isi va continua drumul european?

Chiril Gaburici: Știu că încă mai există interpretări, însă eu vreau să vă asigur de un lucru foarte clar: guvernul pe care îl conduc are ca prioritate de bază implementarea reformelor asumate față de cetățenii Republicii Moldova și partenerii externi. Numai așa vom asigura continuarea parcursului european al Republicii Moldova și, implicit, un trai mai bun. Eu consider că Republica Moldova are un singur viitor, și anume unul european. Văd în România un prieten adevărat și un partener de încredere care să ne ofere în continuare, pe baza propriului exemplu, tot suportul pentru o apropiere cât mai rapidă și mai sigură de UE.

Rep: Marian Lupu si Valeriu Strelet au cerut public aminarea depunerii cererii de aderare la UE. Care e pozitia dvs?

Chiril Gaburici: Eu consider că noi trebuie să facem absolut tot ce ne stă în puteri pentru a asigura o implementare calitativă a reformelor începute din 2009 încoace. Acordul de Asociere, Zona de Comerț Liber, regimul fără de vize cu Uniunea Europeană, obținute anul trecut oferă premisele necesare pentru avansarea relației noastre cu UE la următorul nivel și respectiv într-o perioada previzibilă să lansăm negocierile de aderare. Acesta este obiectivul nostru consfințit și în programul de activitate al Guvernului, susținut de Parlamentul Republicii Moldova.

Depunerea cererii de aderare este doar o acțiune intermediară, care depinde în primul rând de noi și nemijlocit de nivelul nostru de pregătire. Eu personal îmi doresc ca acest lucru să se întâmple în cel mai scurt timp posibil. Însă cred că trebuie să fim realiști și să ducem la bun sfârșit reformele asumate în fața cetățenilor, aici mă refer în primul rând la eficientizarea luptei cu corupția, reforma justiției, incluziunea socială, consolidarea statalității, dezvoltarea economică și atragerea investițiilor. Toate acestea pot fi asigurate în special prin buna implementare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Rep: De ce nu ati reusit sa aduceti Partidul Liberal in coalitia de guvernare? Ce s-a intimplat la negocieri?

Chiril Gaburici: În momentul în care am fost desemnat pentru funcția de Prim-ministru, am purtat negocieri cu toate partidele care își doresc pentru Republica Moldova un viitor european. Mi-am arătat toată deschiderea, prima întâlnire am avut-o cu Partidul Liberal. A fost decizia lor, pe care o respect. Sper că vom avea o colaborare eficientă de fiecare dată pentru a putea să schimbăm spre bine Republica Moldova.

Rep: Ce v-a cerut Vladimir Voronin la schimb pentru sustinerea parlamentara?

Chiril Gaburici: Vladimir Voronin mi-a cerut să îmi depun toată priceperea și silința pentru a asigura o bună guvernare pentru Republica Moldova, în interesul cetățenilor.

Rep: Asteptarile observatorilor sint ca PCRM sa puna frana la procesul de reforme si de integrare europeana, santajind coalitia PLDM-PD. Cum veti reactiona in acest caz?

Chiril Gaburici: Respect dreptul la opinie al tuturor observatorilor. După cum se știe, eu nu am făcut o carieră în politică, ci în business-ul de top. Experiența m-a învățat să mă ghidez de rezultate. Voi face tot posibilul să nu apară erori pe parcurs, îmi voi depune toată priceperea pentru a asigura buna funcţionare a politicilor guvernului în sprijinul cetăţenilor.

Rep: Cum caracterizati actiunile Rusiei in Ucraina?

Chiril Gaburici: În faţa evidenţelor nu cred că rămîne prea mult de comentat. Consider aceste acțiuni regretabile şi sunt trist că vecinii şi prietenii noştri ucraineni trec prin aceste momente cumplite. Îmi doresc nespus ca viaţa să îşi reia cursul firesc în Ucraina, cât mai curând.

Rep: Care este pozitia dvs. fata de situatia Crimeei? Este o anexare de catre Rusia care incalca dreptul international, sau o alipire la Rusia in urma unui referendum legitim?

Chiril Gaburici: Atitudinea Guvernului a fost tranșantă de la bun început şi ramâne neschimbată. Republica Moldova a susţinut şi susţine integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei în frontierele recunoscute internaţional, inclusiv în cadrul organismelor internaţionale. Aş menţiona aici Rezoluţia Adunării Generale ONU din martie 2014 cu privire la integritatea teritorială a Ucrainei, rezoluţie sprijinită şi de către Republica Moldova.

Rep: Care este pozitia dvs. fata de integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei?

Chiril Gaburici: Integritatea teritorială și suveranitatea unui stat sunt elemente fundamentale fără care o țară nu poate exista. Răspunsul este evident, Republica Moldova a respectat dintotdeauna și va respecta aceste principii ale dreptului internaţional. Sper că situația din Ucraina se va normaliza și se va instaura pacea mult dorită.

Rep: Realist vorbind, va temeti ca o apropiere a Republicii Moldova de UE va declansa o actiune militara a Rusiei similara cu cea din Ucraina?

Chiril Gaburici: Nu aş pune întrebarea în felul acesta. Fiecare stat are dreptul să-şi fixeze priorităţile de dezvoltare, iar noi am spus-o cu claritate – ne dorim un viitor european, așa cum istoric și geografic suntem europeni. Locul nostru este în marea familie europeană. Nu aș vedea de ce Federația Rusă s-ar implica în procesele interne ale Republicii Moldova.

Rep: Rusia este maestra in razboiul informational. Luati in calcul interzicerea emisiei posturilor rusesti de televiziune pe teritoriul Republicii Moldova?

Chiril Gaburici: În activitatea mea ca Prim-ministru mă conduc de litera legii. Dacă posturile rușesti care emit în Republica Moldova vor încălca normele și prevederile legale, vă asigur că vom acționa în conformitate cu legile care reglementează domeniul audiovizualului.

Rep: Sanctiunile Rusiei au fost un blestem sau o binecuvantare mascata pentru ca astfel s-au diversificat pietele pentru produsele moldovenesti?

Chiril Gaburici: Sancțiunile despre care vorbiţi sunt evident regretabile, consider că au mai mult un caracter politic. Federaţia Rusă este un partener comercial important pentru Republica Moldova şi din aceste considerente instituţiile relevante continuă negocierile pentru a face posibilă revenirea produselor moldoveneşti pe piaţa rusească. În acelaşi timp nu pot decât să mă bucur că partenerii noștri externi au arătat o deschidere mare pentru a ne ajuta să depășim aceste probleme. Vreau să vă spun cu mândrie că produsele agricole din Moldova sunt apreciate în toată lumea pentru calitatea pe care o au.

Vă asigur că agricultura este una din prioritățile de bază ale guvernului, și în programul de guvernare și în planul de acțiuni am inclus un set de măsuri care vor impulsiona agricultura noastră la un nou nivel, european. Am început să muncim la acest capitol și sunt sigur că prin continuarea reformelor inițiate de guvernele Filat și Leancă vom câștiga noi piețe de desfacere, și vom primi aprecierea consumatorilor, pe măsura calității produselor pe care le avem.

Rep: Fostul premier Iulie Leanca a declarat in 2013 ca ar vrea ca numarul de burse acordate de Romania pentru studentii moldoveni sa scada. Care este pozitia dvs?

Chiril Gaburici: Educaţia este un element cheie pentru viitorul unei țări. Iată de ce eu consider că statul trebuie să investească prioritar în domeniul educației, pentru a oferi tinerilor studii de calitate și un set de cunoștințe care să îi ajute în viață. Avem un nou cod al educației și vom munci ca să continuăm acele transformări spre bine. Sunt sigur că împreună cu Doamna Ministru Maia Sandu vom reuși să facem acest lucru. Ce ține de burse, vreau să îi mulțumesc domnului Președinte Traian Băsescu care a inițiat acest program. Astăzi tinerii noştri au libertatea de a alege între diferite oportunități, și mă bucur că au această şansă.

Revenind la intrebarea dvs: nu vom scadea numarul de burse.

Rep: Apropo de cetatenii moldoveni care vin in Romania, sint foarte multi care primesc cetatenia romana. Aveti date ca Rusia a folosit aceasta portita pentru a-si infiltra in Romania agenti acoperiti?

Chiril Gaburici: Dacă nu vă supăraţi, aş vrea să fac o mică observaţie: cetăţenia română despre care vorbiţi se redobândeşte, nu se primeşte. Cât despre partea cu agenţii infiltrați, nu sunt eu în măsură să mă pronunţ, însă sunt convins că România are o experienţă şi o capacitate recunoscută de a se apăra de tot ceea ce se poate dovedi potenţial ostil.

Rep: In Romania exista temerea ca Rusia si-a infiltrat foarte multi agenti de influenta in puncte vitale ale Republicii Moldova. Aveti informatii in acest sens, va temeti de penetrarea oamenilor Rusiei?

Chiril Gaburici: Eu pot să vă asigur că organele abilitate din Republica Moldova își fac datoria și depun toate eforturile pentru protejarea intereselor țării.

Rep: Cunoasteti politicieni romani? Daca da, in care aveti cea mai mare incredere ca inteleg problematica din Republica Moldova? Dati-ne citeva exemple.

Chiril Gaburici: Nu cred că voi greşi dacă voi spune că majoritatea politicienilor de top din România înţeleg destul de bine care sunt problemele cu care se confruntă Republica Moldova si doresc sincer să ne ajute în soluţionarea lor. Spre exemplu, indiferent de cine a fost la putere în ultimii ani în România, Republica Moldova a beneficiat pe deplin de susţinere în realizarea parcursului său european, în aspiraţia de a soluţiona problema transnistreană, asigurând integritatea ţării, în dorinţa de a depăşi mai multe probleme economice etc. Din acest punct de vedere nu cred că e cazul şi nici nu ar fi corect să nominaliez pe cineva anume din politicienii din România. Ceea ce pot spune este că-mi doresc ca şi în continuare ei să susţină Republica Moldova în realizarea obiectivelor pe care le avem.

Rep: Cunoasteti activitatea Platformei Unioniste Acţiunea 2012? Ce parere aveti despre actiunile lor?

Chiril Gaburici: Am auzit despre această platformă. Cum vă spuneam anterior, în Republica Moldova funcționează supremația legii și toate principiile democratice, fiecare este liber să își exprime opiniile care le are, atît timp cât nu se încalcă legislaţia.

Rep: Ca om de afaceri, ati avut relatii de afaceri cu companii sau oameni de afaceri din Romania? Daca da, ne puteti spune numele lor si ce fel de afaceri ati derulat?

Chiril Gaburici: În calitatea mea de om de afaceri și în virtutea funcțiilor ocupate, am purtat negocieri și am construit relații de parteneriat cu diverse companii. Cu România, însă, am conlucrat mai puțin, dat fiind faptul că nu aveam reprezentanță a companiei acolo.

Rep: Ce solutie realista aveti in vedere pentru problema Transnistria?

Chiril Gaburici: Este foarte important să păstrăm un dialog constructiv cu partea transnistreană și toți partenerii externi implicați în acest process. În perioada următoare vom lucra la identificarea mecanismelor de aplicare în regiunea transnistreană a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, prevăzută de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Ne-am propus să promovăm activ interacţiunea dintre comunităţile de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului. Acestea sunt doar câteva dintre prioritățile guvernului pentru următoarea perioadă ce ține de soluționarea problemei transnistrene.

Rep: Luati in calcul o incalzire a conflictului inghetat cu Tiraspolul?

Chiril Gaburici: Nu cred în acest scenariu, noi ne propunem să comunicăm cât mai mult pentru a identifica soluții concrete la problemele care există. În general, toate problemele apar de la o lipsă de comunicare. Este exact ceea ce noi dorim să evităm şi considerăm că dialogul constant are un rol foarte important.

Rep: Credeti ca formatul de negocieri 5+2 mai e viabil sau vedeti alt scenariu?

Chiril Gaburici: Pentru viitorul apropiat ne propunem să creştem randamentul negocierilor în formatul „5+2”. În același timp vom continua eforturile de elaborare a statutului juridic special al regiunii transnistrene în cadrul negocierilor în formatul „5+2”, promovând la nivel naţional o viziune consolidată cu privire la reglementarea conflictului transnistrean.

Rep: Exista miscari de trupe / exercitii ale armatei ruse in Transnistria care sa dea motiv de ingrijorare?

Chiril Gaburici: Însăși prezența armatei ruse este o problemă, toată societatea și actorii politici pledează permanent pentru retragerea armatei ruse din Transnistria, obligație pe care Moscova și-a asumat-o încă în anul 1999, la summitul de la Istanbul.

Rep: Ce se intampla in Gagauzia dupa referendumul de acolo?

Chiril Gaburici: Găgăuzia se pregăteşte acum intens de alegerile Bașcanului preconizate pentru data de 22 martie. Şi eu sper că noul Başcan nu va folosi în acţiunile sale din continuare argumente de genul referendumului la care v-aţi referit şi aprecierea căruia a fost dată de organele competente de la Chişinău.

Rep: Un ziar moldovean a scris ca pe numele dvs. există un dosar penal în Rusia si a fost emis un mandat de arestare. Este adevarata vreuna din cele doua acuzatii? Daca da, ne puteti detalia? Daca nu, de ce credeti ca a fost lansata acuzatia?

Chiril Gaburici: Am auzit recent din presă despre aceste acuzații. Răspunsul meu e același, nu am primit niciodată, nici o citație sau înștiințare de la autoritățile ruse. Ba mai mult, am fost de nenumărate ori în Rusia și nu am avut niciodată, nici o problemă.

Rep: Ce persoana v-a facut propunerea de a fi premier?

Chiril Gaburici: Candidatura mea a fost propusă de liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova la ședința Biroului Politic, unde a fost acceptată cu unanimitate de voturi.

Rep: Aveti relatii de rudenie cu Vlad Filat, Vladimir Voronin sau Vlad Plahotniuc?

Chiril Gaburici: Nu am relații de rudenie cu Vlad Filat, Vladimir Voronin sau Vlad Plahotniuc, dar îi cunosc din perioada când am activat în calitate de director general la compania Moldcell.

Rep: In guvernul dvs. exista si un cetatean francez, Stephane Christophe Bride, ministru al Economiei. Cum l-ati cunoscut si ce il recomanda pentru aceasta pozitie?

Chiril Gaburici: Dumnealui a fost propus de către Partidul Democrat din Moldova, în baza partajării prevăzute de Acordul Alianţei pentru Moldova Europeană. Nu am motive să mă îndoiesc de profesionalismul Dlui şi sper că prin ceea ce va face îi va lipsi de astfel de motive pe acei care încă mai au careva suspiciuni în acest sens.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro