Sari direct la conținut

Interviu cu șeful administrației militare a regiunii Odesa, după bombardamentele de la Reni: „Înțeleg că oamenii de pe partea românească sunt speriați, pentru ei e ceva monstruos”

HotNews.ro
Portul ucrainean Reni, aflat la 13 km de Galați, Foto: Sergii Kharchenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Portul ucrainean Reni, aflat la 13 km de Galați, Foto: Sergii Kharchenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

​Într-un interviu pentru HotNews.ro, șeful administrației militare a regiunii Odesa, Oleg Kiper, a vorbit despre efectele ultimelor atacuri asupra orașelor ucrainene Odesa și Reni și despre ce așteptări are pentru perioada următoare.

Rusia atacă porturile ucrainene pentru a bloca exporturile de cereale, spune șeful administrației militare a regiunii Odesa, Oleg Kiper. De asemenea, în ceea ce privește dronele kamikaze care au căzut peste orașul Reni, aflat la granița cu România, oficialul ucrainean spune că referitor la Rusia „nu ar trebui să credem, să sperăm sau să mirăm de ceva”.

În Odesa, în ultima săptămână, 2 oameni au murit, 47 au fost răniți, iar distrugerile sunt estimate la zeci de milioane de euro

Care este bilanțul atacurilor rusești asupra regiunii Odesa din ultima săptămână: oamenii care au avut de suferit, dar și distrugerile?

Oleg Kiper: Despre pierderile umane: în ultimele șapte zile, în urma atacurilor asupra orașului Odesa și regiunii Odesa, două persoane au fost ucise, iar 47 au fost rănite, o parte dintre acestea fiind spitalizate.

În ceea ce privește distrugerile, estimările au loc și în prezent. Referitor la infrastructura portuară și casele din centrul Odesei care au avut de suferit, precum și biserica – peste tot au loc încă procese de îndepărtare a dărâmăturile.

Din acest motiv, acum este foarte greu de spus care este dimensiunea pagubelor, dar sumele sunt în jurul zecilor de milioane de euro, din ceea ce înțelegem preliminar.

Care au fost, totuși, țintele atacurilor? Cât de multe au fost obiective de infrastructură civilă?

După data de 17 iulie, când a expirat acordul privind exportul cerealelor, imediat, a doua zi, au început atacuri asupra Odesei. În mare parte, infrastructură portuară a devenit ținta acestor bombardamente pentru ca Ucraina să nu poată exporta cereale mai departe.

Probabil, Rusia a decis să lase 400 de milioane de oameni și circa 70 de țări fără surse de existență, fără pâine, fără mâncare. Acesta este motivul acestor bombardamente – să nu ne permită să continuăm implementarea acordului privind exportul cerealelor.

Rușii spun că nu au țintit biserica din Odesa, dar distanța până în port este de 2 kilometri, iar lovitura a fost dată cu rachete de înaltă precizie

Ați văzut probabil declarația celor de la Moscova care au spus că nu au țintit în biserica. Îi credeți?

Noi tot auzim aceste declarații din 24 februarie a anului trecut. De un an și jumătate ni se crează impresia, mie și celorlalți cetățeni ai Ucrainei, că noi pur și simplu „ne-am chinuit pe noi înșine cu aceste bombardamente” și că „ne împușcăm singuri”. Adică Rusia nu are nicio treabă aici.

Acele rachete care au fost lansate în centrul orașului, inclusiv asupra bisericii– și așa cum declară Rusia sunt rachete de înaltă precizie. Până la port, de aici, sunt doi kilometri, cel puțin un kilometru și jumătate.

De ce au fost lansate asupra centrului orașului – cred că trebuie să-i întrebăm pe ei. Stalin tot trăgea asupra bisericilor și dădea comandă să fie distruse. Probabil, ei au o istorie și o moștenire „bună” în acest sens. Cu ghilimelele de rigoare.

„Am auzit informații că oameni din orașul de vis a vis de Reni, din partea românească, au plecat din cauza acestor bombardamente”

Oleg Kiper, șeful administrației militare a regiunii Odesa. FOTO: Arhiva personală

Despre atacul asupra portul Reni: înțelegem că este un obiectiv strategic, dar dacă puteți să ne spuneți cât de mult a avut de suferit?

La noi toate porturile sunt importante. Fiecare port, avem nu doar unul singur în Odesa, este un obiect de infrastructură, unde lucrează sute de oameni. Acestea reprezintă economia țării.

Toate obiectele de infrastructură, cele comerciale și de stat sunt importante pentru noi. Începând de la catedrală, până la port și apartamentele și casele oamenilor.

În cazul portului din Reni – acolo sunt mai multe complexuri. Unele dintre ele continuă să lucreze, altele – nu. Oamenii însă sunt foarte speriați. Evident, că sunt anumite probleme. Noi le explicăm oamenilor.

Vreau să punctez faptul că chiar și din partea României sunt anumite îngrijorări, pentru că știți unde se află fluviul: acolo, la 500 de metri, deja se află partea română. Acolo oamenii, de asemenea, sunt îngrijorați.

Am avut chiar și informații precum că o anumită parte din populație a părăsit orașul care se află vizavi (n.r.- Galați), din cauza acestor bombardamente. Pentru ei este un lucru monstruos.

În acest context, există acum un pericol direct pentru securitate Republicii Moldova- portul Giurgiulești se află în preajmă zonei atacului- dar și pentru securitatea României, care este în apropierea portului Reni?

Eu nu pot comenta în locul Republicii Moldova ori României. Știm că România este stat membru al NATO, aceste relații sunt reglementate. Cred că serviciile lor monitorizează situația și cunosc mai multe decât noi.

În ceea ce ține de partea moldovenească, la etapa actuală nu observăm anumite lucruri care ar prezenta un pericol pentru teritoriul Republicii Moldova. Însă luând în considerare atrocitățile și tot ce a făcut și admis Rusia timp de un an și jumătate în Ucraina, probabil că nu ar trebui să credem, să sperăm sau să ne mirăm de ceva.

Ce măsuri suplimentare au fost luate după ultimele atacuri, din ceea ce puteți să ne spuneți, și dacă vă așteptați la noi lovituri din partea Rusiei?

Știți foarte bine că estul (nr.- Ucrainei) se află sub bombardamente permanente. Este imposibil să anticipezi acțiunile unei minți bolnave, dar nici nu are sens. Pentru noi este ceva sălbatic faptul că în al treilea mileniu pot să moară atâția oameni.

Și totuși această amplificare a atacurilor asupra regiunii Odesa din ultima perioada are scopul de a extinde teritoriul luptelor? Sau care este scopul?

Rușii întotdeauna credeau, nu e clar de ce, că Odesa este un oraș rusesc. Însă ei au greșit fatal. Odesa întotdeauna a fost și rămâne un oraș ucrainean. Iar acea ură pe care ei au provocat-o a îndepărtat acest oraș tot mai mult de Rusia.

Posibil, este vorba despre o răzbunare pentru faptul că oamenii din Odesa, mai ales din 24 februarie, nu au niciun dubiu despre faptul că Odesa este un oraș ucrainean. Asta confirmă poporul. Da, este un disconfort, da, este greu, dar precis – nu alături de Rusia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro