Sari direct la conținut

INTERVIU „Este absolut dezgustător”. Situația studenților români de la Harvard, după decizia administrației Trump ca toți studenții străini să părăsească facultatea

Universitatea Harvard
Universitatea Harvard Foto: Dreamstime.com

Studenții care nu nicio legătură cu lupta dintre conducerea Harvard și administrația Trump sunt victime ale acestei dispute, crede Julia Boca, o româncă de 25 de ani, a cărei firmă îi ajută cu procesul de admitere pe studenții din România și Republica Moldova care vor să studieze la universitățile din SUA, printre care și Harvard. 

Administrația Trump a revocat complet dreptul universității Harvard de a înscrie studenți din alte țări, într-o confruntare tot mai tensionată a președintelui cu prestigioasa instituție. 

Redacția a încercat să discute și direct cu studenții români aflați la studii la Harvard, dar aceștia se feresc să apară în presă, de teama unor repercusiuni ale administrației Trump, potrivit informațiilor atât de la ei, cât și de la familiile din România. 

Am discutat cu Julia Boca, fostă studentă în America, până în 2022, la Wesley College. Ulterior, a fost acceptată la master la mai multe universități din SUA, printre care și Harvard, dar a preferat să nu își continue studiile și a rămas în SUA ca să lucreze, până în 2023. Apoi s-a întors acasă, în România. 

Din 2020, ea are o firmă care lucrează pentru a-i asista pe studenții din România și Republica Moldova cu procesul de admitere la universități din SUA, printre care și Harvard. 

Câți studenți români sunt peste hotare

În februarie 2024, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunța că 40.000 de studenţi din România beneficiază de programe de studiu în afara țării, conform TVR

În Statele Unite se află la studii în jur de 1.000 de studenți români, conform Institutului pentru Educație Internațională, citat de stirileprotv.ro. Ei studiază fie la programul de licență sau masterat, fie la cel de doctorat. 

„Administrația a cerut lucruri private, precum înregistrările video”

– Julia, cum vezi tu decizia luată ieri de administrația Trump? Ce noutăți ai de la românii pentru care ai lucrat și sunt la Harvard?
E foarte greu să pun în cuvinte ce simt. Este absolut dezgustător și aș vrea să am un cuvânt mai „frumos” despre ce se întâmplă, dar s-a ajuns într-un punct în care oameni care nu au absolut nicio legătură cu ce luptă după Trump cu universitățile sau cu ura asta de care el zice că există împotriva evreilor în aceste campusuri, sunt oameni care sunt afectați și nu au nicio treabă cu chestia asta. 

Nu este corect. Nu văd cum ar putea să fie corect, în orice scenariu. 

– Crezi că un anumit lucru a cântărit mai mult în luarea acestei decizii?
De câteva luni se tot „bat” cei de la Harvard cu administrația Trump ca să nu intervină peste cum predau ei cursurile și cum își fac treaba în campus. Au încercat să trimită cei de la Harvard jumătate din lucrurile, informațiile pe care administrația Trump le-a cerut. Multe lucruri care sunt private, cum ar fi înregistrări video, și administrația Trump nu ar trebui să aibă acces la ele. 

E foarte clar că Harvard vrea să-și protejeze studenții și să nu existe niciun motiv, oricât de mic, ca să fie o justificare pentru a deporta un student internațional. În ultimele luni, nu că au fost deportați, dar li s-a încheiat statusul de viză de student și cei care nu aveau nicio treabă cu conflictul dintre Palestina și Israel, doar pentru că au avut o amendă acum câțiva ani i-au luat și le-au încheiat statutul. Adică nu mai este vorba doar despre acest conflict.

– Din informațiile tale, câți studenți români sunt la Harvard?
Cred că avem în jur de 20-30, dacă este să numărăm și cei care sunt la master și doctorat. Nu știu exact numărul de profesori, în schimb, care și ei pot fi afectați de aceste decizii. 

„E foarte greu să procesezi acest val de informații, mai ales că nimeni nu știe ce se întâmplă”

– Ți-au scris studenții români de la Harvard cu care ai intrat tu în contact de aseară până acum? Sunt îngrijorați?
Cred că unii sunt atât de numb (n. red.: amorțiți, apatici). Nu mai există nicio reacție, pentru că se tot întâmplă chestii în fiecare zi și nu mai ai energie să ai o reacție la chestia asta. 

Alții sunt foarte, foarte îngrijorați, mai ales că și-au făcut deja foarte multe planuri, nu și-au luat încă vizele, pentru că trebuie să-și ia viza, și viza vine din partea Harvard, că e practic sponsorizată de facultate. Dacă te duci acum la ambasadă să îți iei viza și se vede că Harvard ți-a dat-o este foarte posibil să nu-ți dea viza, doar din simplul motiv că vii de la Harvard.

E foarte greu să procesezi acest val de informații, mai ales că nimeni nu știe ce se întâmplă, nici cei din administrația Harvard. Au pus doar o declarație în care au spus că o să lupte cu nedreptatea asta, și asta o vor face, pentru că au un proces împotriva administrației Trump în vară. Problema este că durează foarte mult chestiile astea și oamenii trebuie să știe dacă se pot întoarce la Harvard în toamnă sau trebuie să își facă alte planuri. Sunt mii de studenți în situația asta.

„Poți să fi terminat Harvard acum doi ani și tot să fii afectat, dacă muncești în SUA”

Asta și pentru că acum studenții sunt în vacanță acum, corect? Deci ei ar trebui să se întoarcă în toamnă.
Da, majoritatea au terminat acum semestrul. Nu se știe, pentru că nu numai cei care sunt acum la Harvard, dar și cei care au fost acum acceptați, și cei care au terminat Harvardul sunt pe o extensie a vizei de student care te lasă să muncești în Statele Unite fără sponsorizarea vizei de muncă. Adică dacă ți se termină statusul respectiv tu nu mai poți să lucrezi. Poți să fi terminat Harvard acum doi ani și tot să fii afectat dacă ești pe acest tip de viză. 

„Nici Harvard nu are acum exact soluțiile concrete”

– Dacă decizia administrației Trump va rămâne valabilă, care crezi că sunt soluțiile pentru studenții români de la Harvard? Există alte soluții în afară de a schimba universitatea sau de a renunța la studiile în SUA?
Eu recomand să își ia un an pauză, dacă pot. E cea mai bună soluție, dar singura frică e că e de abia începutul mandatului, deci nu știu dacă o să fie lucruri mai bune peste un an. 

Dacă nu este prea mare chinul pentru ei, să se transfere. Dar se dă toată lumea peste cap să faci chestia asta. Momentan, toată lumea așteaptă sfaturi de la consilierii de la Harvard, de exemplu, ieri, erau 144 de persoane care așteptau la biroul de studenți internaționali de la Harvard, ca să vorbească cu cineva, imediat cum a fost pusă știrea. 

Nici Harvard nu are acum exact soluțiile concrete, trebuie să le luăm pe zile, mai ales următoarele 72 de ore sunt esențiale, să vedem cum răspunde Harvard la chestia asta. 

„Unii probabil nici nu vor să se întoarcă acasă, de frică să nu mai poată intra în SUA ulterior”

HotNews a încercat să vorbească cu studenți români la Harvard, dar le este frică să discute despre asta în presă, de teama unor repercusiuni. Au fost repercusiuni în trecut pentru studenții care au criticat administrația Trump?
În ultimele luni, majoritatea studenților internaționali care au fost înregistrați că au fost prezenți la protestele pro-Palestina, mai ales cele care s-au întâmplat acum un an, la Columbia în special, au fost efectiv răpiți de ICE (n. red.: Immigration and Customs Enforcement, adică Agenția pentru Imigrație și Vamă a SUA) și au fost duși în locuri în care nici avocații lor nu puteau să ajungă la ei. 

Între timp, judecători federali au dat câștig de cauză studenților aflați în această situație, mulți și-au recăpătat și viza de student înapoi. Dar în continuare toată lumea stă cu o frică foarte mare, pentru că orice ar putea să spună… Ori sunt verificați la graniță, ori li se verifică telefonul. 

Și asta nu numai pentru studenții internaționali, ci și pentru studenții americani. Sunt întrebați tot felul de întrebări de securitate. 

Eu, din ce știu, nu au fost afectați până acum studenți români sau moldoveni din punctul ăsta de vedere. Încă nu avem numere și nume exacte din studenții internaționali care au fost ținta acestor controale, ca să vedem dacă este un tipar din punct de vedere al rasei și al religiei, și eu cred că asta cred că se întâmplă. 

De aceea, majoritatea, dacă nu chiar toți românii, preferă să nu se implice în chestia asta ca să își protejeze orice fel de statut. Unii probabil nici nu vor să se întoarcă acasă, de frică să nu mai poată intra în SUA ulterior. 

Sursa foto: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro