INTERVIU EXCLUSIV Mizele vizitei pe care Maia Sandu a făcut-o la București: "Sunt aici azi să convenim niște soluții de urgență"
- Redactia Hotnews
Cum intenționează actuala putere de la Chișinău să rezolve situația economică grea în care se află Republica Moldova, cu o inflație care a depășit 30% și cu un preț al gazelor, cerut de Rusia, pe care Moldova nu și-l poate permite? Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus, într-un interviu acordat în exclusivitate HotNews.ro, că mizele venirii sale la București sunt legate de convenirea unor soluții de urgență pentru criza energetică, mai exact de încheierea unui contract pe termen lung de furnizare de gaz de către România.
De ce plătește Moldova un preț atât de mare pentru gaze?
- „Republica Moldova a semnat un nou contract cu Gazprom în toamna anului trecut, într-o situație complicată.
- Cu două zile înainte de expirarea contractului precedent, Gazprom nu a mai fost de acord să semneze contractul negociat până atunci și a redeschis negocierile. Aceasta se întâmpla în situația în care prețurile la gazele naturale au început să crească destul de mult și atunci guvernul a reușit să negocieze o formulă care în situație normală ar fi fost bună, acceptabilă.
- Această formulă presupunea un preț mai mic iarna și un preț mai mare vara, ținând cont că iarna consumăm cele mai multe gaze. Această formulă ar fi fost una potrivită dacă nu existau aceste creșteri anormale de prețuri pe piața internațională”, a explicat președintele Republicii Moldova.
De fiecare dată când crește prețul pe piață, atunci crește și prețul pe care Moldova îl plătește Gazprom.
- „Nu vedem sfârșitul acestor evoluții nefericite de pe piața gazelor.
- Evident că războiul din Ucraina a complicat lucrurile și mai mult, respectiv din acest motiv am ajuns să plătim un preț foarte mare. În cazul altor țări, bănuiesc că au contracte semnate anterior pe termen lung, fără ca aceste contracte să aibă legătură directă cu prețul de piață”, a spus Maia Sandu.
Astfel, în Republica Moldova tarifele au crescut de patru ori doar în ultimul an, iar cetățenii plătesc un preț de două ori mai mare decât prețul pe care îl plătesc cetățenii României, ținând cont de diferența majoră de venituri.
- „În iarnă, guvernul a venit cu compensații pentru toată populația. Atunci, speranța era că în primăvară lucrurile se vor normaliza, prețurile vor scădea. Din păcate, nu au scăzut, în această vară au crescut. Asta ne-a împiedicat să facem rezerve, pentru că la astfel de preț este foarte complicat pentru noi să cumpărăm gaze. Și acum ne-am pomenit în situația în care nu este clar dacă va continua livrarea de gaze din Federația Rusă.
- Nu avem răspunsuri clare, nu există predictibilitate, chiar dacă avem un contract și nu am reușit să găsim alternative, pentru că toată lumea caută gaze astăzi, iar Republica Moldova, fiind un consumator mai mic, nu este neapărat foarte interesant pentru cei care vând gaze.
- De asta sunt astăzi aici, la București, pentru ca să convenim niște soluții de urgență în cazul în care scenariile cele mai proaste se adeveresc”, afirmă președintele Republicii Moldova.
Ce ar putea să facă România?
Maia Sandu spune că miza este semnarea unui contract pe termen lung pentru ca Republica Moldova să cumpere gaze din România:
- „Știm că România va crește producția de gaze în următorii ani și credem că în acest context putem să semnăm un contract pe termen lung (…)
- Cea mai mare problemă a Republicii Moldova este legată, la acest moment, de sectorul energetic.
- Încercăm să substituim, în măsura în care este posibil, consumul de gaz. Asta ar însemna să putem procura păcură și am discutat și acest subiect cu autoritățile de la București”.