Sari direct la conținut

INTERVIU Jada Pinkett Smith, Madagascar 2: "S-ar parea ca, din familia mea, eu ma aleg cu toata distractia"

HotNews.ro

Lansarea pe DVD, in data de 5 mai, a filmului de animatie “Madagascar: Escape 2 Africa” e o buna ocazie pentru un interviu cu Jada Pinkett Smith. Aceasta a intrat pentru a doua oara sub pielea hipopotamitei Gloria, pe care calatoria in Africa o pune in fata unor noi optiuni. In interviul de mai jos, obtinut prin amabilitatea DreamWorks Animation, actrita vorbeste si despre cum e sa joci in filme pentru copii cand copiii tai joaca in filme serioase, despre ce inseamna Africa pentru ea sau despre cum a pus pe picioare, impreuna cu sotul ei, Will Smith, o scoala in suburbiile Los Angelesului.

Desi maruntica, interpretezi in filmele „Madagascar” rolul unui hipopotam. Cum inghesui un hipopotam intr-un mulaj atat de firav?

Stii, acest ambalaj a venit la pachet cu multa energie. (Rade.). Totul tine de personalitate. Imi place fudulia Gloriei. Gloria e atat de multa, dar se poarta de parca ar spune: „Iubeste-ma pentru cine sunt”. Exact asa sunt si eu.

Primul film de animatie “Madagascar” a iesit din 2005. Ben Stiller era leul Alex, Chris Rock – zebra Marty, David Schwimmer – girafa Melman, iar Jada Pinkett Smith o juca pe domnisoara hipopotam Gloria. Dupa ce in prima parte animalele scapate de la Gradina Zoologica din New York se trezesc in Madagascar, in cel de-al doilea film al seriei, “Madagascar: Escape 2 Africa” (iesit pe ecrane anul trecut), ele ajung nu inapoi in SUA, ci in Africa. Al treilea film al seriei este anuntat pentru anul 2012. Primul film a fost semnat de Eric Darnell, caruia i s-a alaturat pentru al doilea si Tom McGrath.

Madagascar, o serie de succes

Deci nu te-ai simtit jignita cand ai fost chemata sa joci un hipopotam?

Nu. (Rade.). Deloc. O iubesc pe Gloria. Este un personaj dulce si adorabil.

In „Madagascar 2” exista un triunghi foarte simpatic intre Gloria, girafa Melman (interpretata de David Schwimmer) si hipopotamul Moto Moto (Will.i.am).

Da. Melman o iubeste din toata inima pe Gloria. Chiar daca Moto Moto e hipopotam ca si ea, Gloria trebuie sa-si asculte inima. Acolo unde inima ii spune ca ii e dragostea, acolo trebuie s-o caute. Cred ca aceasta e o lectie foarte interesanta pentru noi toti – adulti si copii. Ca nu conteaza ambalajul atunci cand e vorba de dragoste.

La suprafata, “Madagascar 2” e un foarte distractiv film de familie, dar esti de acord ca e mai mult de atat?

Si eu cred la fel. E foarte stratificat si vorbeste despre o gramada de lucruri. Despre descoperirea radacinilor. Despre prieteniile fara sfarsit. Nu-mi place sa vorbesc despre el inaintea unor oameni care nu l-au vazut pentru ca asta e una dintre bucuriile celor care vad un film la cinema sau pe DVD.

De regula, actorii din filme de animatie isi inregistreaza vocea separat de ceilalti actori. Acest lucru ti-a usurat sau ti-a ingreunat munca?

Categoric, pentru mine a fost o provocare. Imi place sa fiu in stare sa continui ce au inceput ceilalti decat sa stau singura in cabina caznindu-ma sa lucrez o scena si intrebandu-ma ce fac David, Chris (Rock) sau Ben (Stiller).

Cum ai reactionat cand ai vazut pentru prima oara “Madagascar 2”?

E fascinant momentul cand vezi totul la un loc. Te gandesti: “Cum or fi facut toate chestiile astea?” Noi nici macar nu ne vedem cu totii in cursul intregului proces. S-ar parea ca noi, actorii, aveam aceasta curgere naturala. Cand filmul e montat, pur si simpul curge. E fascinant.

In afara de “Madagascar”, care e filmul tau de animatie preferat?

“Alba ca Zapada”. Iubesc filmul asta.

In ultimii ani te-am vazut in filme destul de dramatice. Cum te-ai simtit jucand rolul hipopotamitei Gloria intr-o productie pentru copii?

Aceste doua filme sunt, de fapt, primele mele filme pe care copiii pot sa le priveasca. E foarte misto sa ai fani din generatia tanara de azi si sa ramai cu ei, pentru ca “Madagascar” e unul dintre filmele la care ei se tot uita. Cand am fost invitata sa joc in “Madagascar 2” , am spus: “Sigur ca da. Mi-a placut prima oara asa ca hai sa ne mai dam o data”.

S-au cam inversat rolurile in familia Smith. E ironic. Tu joci in “Madagascar 2”, un blockbuster de familie, in timp ce copiii tai joaca in filme pentru oameni mari.

Stiu. Ce trist. (Rade.). De fapt, tocmai am terminat un film foarte, foarte serios. L-am scris si l-am regizat chiar eu. Se numeste “The Human Contract” si este o drama erotica. Dar da, este intr-adevar ironic faptul ca Jaden a jucat in “The Day the Earth Stood Still”, iar fiica mea tocmai a interpretat un copil al strazii in “Kit Kittredge: An American Girl”. Da, s-ar parea ca eu sunt cea care se alege cu toata distractia.

E adevarat ca impreuna cu Will ati construit o scoala intr-o suburbie a Los Angelesului, Calabasas?

Da. Este un proiect la care lucram de mai multa vreme. Cand eu si Will ne-am cunoscut, educatia era o problema pentru amandoi. Am tot incercat sa gasim un proces educational care sa i se potriveasca fiului meu vitreg, Trey, care e nascut din prima casatorie a lui Will. Vroiam un proces care sa se conformeze modului de a invata al lui Trey, si nu ca Trey sa se conformeze stilului de predare al scolii.

Asa ca ne-am hotarat sa punem bazele unei scoli unde copiii sa poata fi ei insisi, unde sa poata merge dupa propria lor viteza. Fiul meu (Jaden) este foarte bun la matematica, dar e mai putin bun la citire. OK. Merge dupa ritmul lui, la fel ca fiica mea, Willow, si ca alti 60 de copii pe care ii avem in scoala. Un copil trebuie sa se auto-educe. Nu poti obliga pe cineva sa invete, asa ca am creat un program care a ajutat in acest sens.

Jada, esti cunoscuta ca una dintre cele mai elegante femei de la Hollywood. Poti sa ne vorbesti putin despre stilul tau?

Multumesc. (Rade.). N-am nicio problema cu hainele. Imi place sa port chestii confortabile. Imi dau seama ca pe covorul rosu nu pot sa ma simt tot timpul confortabil, asa ca acolo trebuie sa sufar putin. Sunt scunda, asa ca nu pot face prea multe. Optez pentru taieturi clasice si confort cand pot sa am parte de el. De aceea port azi ceea ce port – jeansi confortabili si un sweater portocaliu. “Madagascar 2” e un film pentru copii si pentru familiile lor, asa ca am dorit sa port ceva stralucitor, o culoare fericita. Acest colier imi aminteste de Africa. Am ceva din Africa in mine.

Africa e aproape un personaj in film. Ai fost acolo?

Am fost in Tanzania, Africa de Sud si Mozambic. Iubesc Africa. Are zone care iti frang inima, dar oamenii ei sunt cei pe care ii iubesc.

Spune-ne mai multe. Ce inseamna acest continent pentru tine?

Iubesc spiritul africanilor, care e de nezdruncinat. Intotdeauna imi spun: “Dumnezeu face vizite peste tot, dar locuieste in Africa.” E amuzant. Am un prieten care locuieste in Mozambic si care isi aminteste cum mama lui ii povestea cand era mic despre poporul african si despre faptul ca e un popor uitat. Dar, din experienta mea africana si dupa oamenii pe care am fost binecuvantata sa-i cunosc pot spune ca n-am mai intalnit oameni ca africanii. Sunt cei mai spirituali si mai minunati oameni de pe pamant.

In ce relatie esti cu animalele? Aveti animale de companie acasa?

Iubesc animalele. Am un sarpe. Am pisici, caini, hamsteri. Bietul meu sot spune ceva de genul: “Ce-i asta, Arca lui Noe? Am 40 de ani. E timpul sa ma asculte si pe mine cineva aici. Trebuie sa scapam de cateva dintre creaturile care alearga prin casa mea.” Dar eu iubesc, iubesc, iubesc animalele.

Esti implicata in ajutorarea animalelor?

Salvez animale tot timpul si le dau bani oamenilor de la fermele care se ocupa de aceste animale.

Daca ai fi animal, ce ai prefera sa fii?

Pantera neagra. (Rade.). Imi plac panterele negre.

Traducere si adaptare de Iulia Blaga

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro