Sari direct la conținut

INTERVIU. „Mi-au fost luate mie picioarele pentru ca Amalia să primească aripi”. Mărturia Magdei, mama româncei Amalia Lică, noua stea mondială, în vârstă de 15 ani, a gimnasticii ritmice

HotNews.ro
Amalia Lică, Foto: Schreyer / imago sportfotodienst / Profimedia
Amalia Lică, Foto: Schreyer / imago sportfotodienst / Profimedia

Cucerind 4 medalii de aur din 5 posibile, Amalia Lică a produs la recentele Campionate Europene pentru junioare de la Budapesta, de săptămâna trecută, o premieră pentru gimnastica ritmică românescă. Niciodată nu se întâmplase așa ceva. Fata de 15 ani a avut lângă ea, în tribună, pe cea care a însoțit-o mereu, într-un scaun cu rotile: Magda Lică, mama sportivei.

Proaspăt campioană mondială de patru ori la junioare, românca Amalia Lică a surprins adversari, colege, antrenori, șefi din federație, spectatori.

Magda Lică, mama sportivei, a oferit un interviu pentru noua publicație sportivă GOLAZO.ro.

Magda Lică trăiește de câțiva ani în scaunul cu rotile. O malformație congenitală i-a afectat major Magdei măduva spinării. A paralizat brusc de la brâu în jos. Ea nu a renunțat însă să o însoțească pe fiica sa la concursuri.

Magda și Amalia Lică. Foto: Golazo.ro

„Acum este momentul Amaliei”

„În țară nu am ratat niciun concurs. De la cinci ani, de când s-a apucat de gimnastică ritmică de performanță, am fost mereu cu ea, în sală. Dar Campionatele Europene de la Budapesta reprezintă prima competiție de peste graniță unde ajung și eu”.

„Asta pentru că sunt paralizată de la brâu în jos de câțiva ani, dar nu vreau să vorbesc despre mine. Acum este momentul Amaliei. Vă spun doar atât. Mi-au fost luate mie picioarele pentru ca Amalia să primească aripi. Asta a fost să fie. Dacă acesta a fost prețul pe care trebuie să-l plătesc, nu regret nicio clipă”.

Fără sacrificiu, dar cu iubire

Magda Lică a povestit că nu crede în mitul sacrificiului reciproc, o idee cultivată sistematic, generații după generații, în România. După modelul binecunoscut. Și repetabil: mai întâi, părinții se sacrifică pentru copii și, apoi, copiii se sacrifică pentru părinți. Nu aceasta este relația dintre Magda și Amalia Lică, spune mama.

„Nu vreau să se creadă că Amalia muncește pentru mine. Ea luptă pentru ea și pentru viitorul ei”, explică Magda.

Amalia Lică a început mișcarea nu cu gimastica, ci făcând balet. Cum a ajuns campioana de astăzi și ce își dorește mai departe, puteți afla din interviul din GOLAZO.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro