Sari direct la conținut

Interviu. Oficial britanic: UK vrea sa vada ca UE se concentreaza pe acordul cu SUA

HotNews.ro
David Henig, Foto: HotNews / DP
David Henig, Foto: HotNews / DP

​Viitorul parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) dintre SUA si UE este unul dintre elementele pe care Marea Britanie le doreste de la Uniunea Europeana ca parte a renegocierii ramanerii regatului in blocul comunitar, a declarat, marti, intr-un scurt interviu acordat HotNews, David Henig, un oficial de la Londra.

Henig, care este director asistent la Unitatea Transatlantica si Internationala din Departamentul pentru Inovare in Afaceri si Aptitudini al Guvernului britanic, a venit de la Londra pentru a participa la o dezbatere privind TTIP organizata la Bucuresti de Ambasada Marii Britanii in Romania, in colaborare cu HotNews.

Regatul Unit este unul dintre sustinatorii europeni cei mai importanti ai incheierii unui acord transatlantic SUA-UE, insa in paralel Marea Britanie este dominata de un puternic curent euroscpetic, iar premierul David Cameron vrea sa organizeze un referendum in care alegatorii sa se pronunta pro sau contra ramanerii in Uniunea Europeana, in 2016 sau, cel tarziu, in 2017.

In tot acest timp, Cameron desfasoara o activa campanie in toate celelalte state UE pentru a obtine o reforma a blocului comunitar, care vizeaza, in principiu, scaderea puterii institutiilor europene in fata institutiilor din tarile membre.

HotNews: In aceasta perioada, Marea Britanie deruleaza un proces intern referitor la relatia sa cu Uniunea Europeana, statutul sau in UE, putem spune ca este din ce in ce mai eurosceptica. In aceste conditii, care mai este puterea de negociere a Marii Britanii in interiorul UE, privind discutiile UE-SUA asupra TTIP, in timp ce se vorbeste despre iesirea Marii Britanii din Uniune?

David Henig: Marea Britanie este un sustinator puternic al TTIP, vrem un acord ambitios care sa aduca Europei crestere economica. De fapt, departe de a deveni din ce in ce mai eurosceptici, TTIP este exact acel lucru pe care noi am vrea sa vedem ca sa concentreaza Europa, sa vedem ca Europa este increzatoare, ca este concentrata pe cresterea economica, ca are o agenda puternica de competitvitate. Iar TTIP are un loc absolut central, ca si alte acorduri comerciale, cum este cel cu Canada sau cu Japonia. Asadar, TTIP este important pentru viziunea noastra fata de Europa si credem ca este un proiect major pentru toata Europa si este importat ca TTIP sa reflecte interesele tuturor statelor membre UE, spre binele tuturor tarilor membre.

HotNews: Dar nu este ironic, pentru ca in Marea Britanie premierul Cameron vorbeste despre referendumul de parasire a UE si in paralel Marea Britanie continua sa vorbeasca despre negocierile TTIP, un acord intre UE si SUA?

David Henig: Competitiivitatea este parte a renegocierii noastre si TTIP este exact acel lucru pe care vrem sa vedem ca il face Europa.

HotNews: De ce este TTIP atat de important pentru Marea Britanie, in mod special? Voi aveti oricum o relatie cu SUA foarte stransa.

David Henig: Avem multe companii care au marfuri si servicii bune, dar intampina dificultati la exportul catre SUA. Se cofrunta cu costuri suplimentare, din cauza tarifelor comerciale, au de a face cu standarde de siguranta diferite, ceea ce le impiedica sa-si exporte produsele. Multe dintre aceste firme sunt IMM-uri si vrem sa ne concetram asupra lor. Deci este vorba despre a crea mai multe oportunitati de business pentru companiile din Marea Britanie.

Avem deja cifre de export bune cu SUA, dar credem ca putem performa si mai bine. Credem ca toata Europa poate sa exporte mai bine, dar sunt prea multe obstacole in calea exportului catre SUA.

HotNews: Pentru Marea Britanie care sunt principalele sectoare de interes in relatia comerciala cu SUA?

David Henig: Am efectuat cercetari economice extinse, care arata ca industria auto este unul dintre sectoarele noastre majore, avem o industrie auto foarte buna in Marea Britanie. Producem atat automobile, cat si componente auto. deci acesta este foarte important. Un alt sector-cheie pentru UK este cel al serviciilor financiare. Credem ca putem atinge rezultate mai bune. Un alt sector pe care il pot identifica este cel al produselor alimentare si al bauturilor. Si aici sunt bariere care ne impiedica sa exportam in SUA. Dar mai sunt si alte domenii, cum este cel al farmaceuticelor.

HotNews: Pe de alta parte, intr-o abordare defensiva, ce produse americane pot ameninta producatorii britanici?

David Henig: Studiile noastre nu ne arata sectoare cu pierderi semnificative. Sunt pierderi minore in anumite zone – in manufactura sau in materii prime. Dar nu sunt sectoare semnificative in care sa previzionam pierderi. In mod clar, ca orice alt acord comercial, implica modificari structurale, dar sunt increzator ca beneficiile vor depasi cu mult prejudiciile.

HotNews: Ati mentionat serviciile financiare, dar de fapt nu se inregistreaza niciun progres in acest domeniu, in negocierile TTIP.

David Henig: Comisia Europeana continua sa discute cu SUA despre serviciile financiare si vom vedea ce va fi in documentul final.

HotNews: Care credeti ca pot fi oportunitatile Romaniei legate de TTIP?

David Henig: Nu am stat in Romania suficient de mult astfel incat sa imi fac o opinie, dar din ce am auzit de la cei care au paricipat la dezbatare, Romania are domenii-forte, ca incatamintea sau textilele sau serviciile, cum este IT-ul. Cred ca TTIP va oferi oportunitati noi, va trebui sa asteptam sa vedem, dar sunt sigur ca antreprenorii romani vor fi destul de capabili sa profite de noile oportunitati care vor aparea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro