Sari direct la conținut

Interviu rar acordat de partizanii ucraineni: „Rușii nu trebuie să doarmă liniștiți” / Cine sunt ucrainenii pe care i-au trecut pe „lista neagră”

HotNews.ro
Membri ai Sectorului de Dreapta care a participat la instruirea partizanilor, Foto: Genya Savilov / AFP / Profimedia Images
Membri ai Sectorului de Dreapta care a participat la instruirea partizanilor, Foto: Genya Savilov / AFP / Profimedia Images

Partizanii ucraineni ce acționează în teritoriile ocupate de ruși au acordat un interviu rar în care relatează despre operațiunile duse împotriva forțelor de ocupație, având un mesaj tranșant pentru acestea: „Nu sunteți acasă!”, relatează Meduza.

Interviul acordat de o parte a partizanilor ucraineni jurnaliștilor de la The New York Times vine după ce mai multe explozii au zguduit Crimeea anexată ilegal de Moscova în 2014, președintele rus Vladimir Putin demițându-l miercuri din funcție pe comandantul Flotei Mării Negre, responsabil de aerodromurile din peninsulă.

Deși nu a confirmat oficial că ucrainenii s-au aflat în spatele exploziilor, Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii principali ai președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat marți că rușii se pot aștepta la astfel de explozii și în următoarele două-trei luni, forțele armate ucrainene urmărind să creeze „haos” în rândul invadatorilor.

Svarog (spiritul focului în mitologia slavă), unul dintre partizanii ucraineni, s-a întâlnit cu un jurnalist de la The New York Times la Zaporojie, un oraș din sudul Ucrainei aflat la aproximativ 100 de kilometri nord de Melitopolul ocupat de forțele de invazie la începutul lunii martie.

Melitopolul este unul dintre centrele rezistenței ucrainene, familiile militarilor ruși fiind evacuate din oraș săptămâna aceasta după mai multe lovituri ale partizanilor, inclusiv una care a aruncat în aer sediul Partidului Rusia Unită condus de președintele Vladimir Putin.

Una dintre exploziile din Crimeea (FOTO: Captură video)

Ucraina a început pregătirea partizanilor înainte de război

Svarog le-a relatat celor de la NYT că armata ucraineană a început să antreneze partizani cu câteva luni înainte de invazia declanșată de Putin pe 24 februarie și că zeci de organizații diferite au fost angajate în pregătirea militară a populației civile.

Partizanul spune că și el a participat ocazional la sesiunile de pregătire organizate de Sectorul de Dreapta și Corpul Național, două ramuri ale mișcării Azov. Mai aproape de începutul războiului, Forțele de Operațiuni Speciale ale Ucrainei au început să dezvolte un program mai structurat și mai secret, care includea instrucțiuni despre efectuarea actelor de sabotaj, manipularea de explozibili și crearea unor depozite de arme.

După începerea invaziei, Svarog a fost trimis într-un depozit de lângă Melitopol, unde a găsit explozibili, detonatoare, puști de asalt Kalașnikov, un lansator de grenade și două pistoale cu amortizoare.

Partizanii se coordonează acum cu forțele armate regulate ale Ucrainei în efectuarea de lovituri asupra unor ținte aflate în spatele frontului.

Ucrainenii de pe „lista neagră” a partizanilor

Svarog și o altă gherilă cu indicativul de apel „Viking” afirmă că îi consideră trădători pe ofițerii de poliție, funcționarii publici municipali și regionali, și profesorii care au acceptat să lucreze în cadrul „programului educațional” instituit de ruși în zonele ocupate.

Încă din luna iulie, autoritățile de ocupație au început rusificarea școlilor ucrainene, trimițând profesorii pentru „certificare” la Moscova și amenințând părinții că își vor pierde copiii dacă nu îi vor trimite la școală să învețe în limba rusă.

Partizanii au subliniat însă că medicii, pompierii, și lucrătorii din serviciile de asistență socială nu sunt incluși pe lista colaboraționiștilor.

Svarog a vorbit despre mai multe misiuni pe care detașamentul său le-a efectuat la Melitopol.

În primăvară partizanii au minat o mașină în apropierea secției de poliție. NYT scrie că explozia a ucis un polițist și a rănit un altul. În timpul unei alte operațiuni (la care Svarog nu a luat parte direct), partizanii au aruncat în aer mașina lui Oleg Șostak, șeful local al Partidului Rusia Unită. Șostak a fost rănit în explozia ce a avut loc pe 12 august.

Vicepremierul rus Marat Khusnullin (centru) vizitează portul Mariupol, însoțit de Denis Puşilin, liderul autoproclamatei republici Doneţk (stânga). Pușilin s-a născut în Ucraina.

Mesajul partizanilor pentru ocupanți și colaboraționiști

Svarog spune însă că nu este atât de important dacă separatiștii și colaboraționiștii atacați de gherilă trăiesc sau mor, ci că semnalul pe care îl trimite rezistența este mult mai important: „Nu ești niciodată în siguranță”.

„Scopul nostru este să le arătăm ocupanților că nu sunt acasă, că nu trebuie să se stabilească aici, că nu trebuie să doarmă liniștiți”, subliniază el.

Cât despre profesori, care sunt considerați trădători, gherilele spun că nimeni nu-i va ataca, dar că rezistența intenționează să-i avertizeze împotriva predării programei școlare rusești.

Cei de la „Viking” afirmă că în Melitopol au apărut deja fluturași cu fotografii și numele directorilor școlilor care au decis să deschidă instituțiile de învățământ în septembrie.

„Va exista o pedeapsă pentru cooperarea cu rușii”, scrie pe acestea.

Urmărește ultimele evoluții din a 177-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro