Sari direct la conținut

Interviul lui Elon Musk cu Donald Trump pe X, afectat de un „atac cibernetic masiv”. Ce au observat utilizatorii care i-au urmărit pe miliardari

HotNews.ro
Interviul lui Donald Trump cu Elon Musk a avut loc luni pe platforma X, după o întârziere tehnică. Foto: Andre M. Chang / Zuma Press / Profimedia
Interviul lui Donald Trump cu Elon Musk, Foto: Andre M. Chang / Zuma Press / Profimedia

Interviul candidatului republican la preşedinţie Donald Trump cu miliardarul Elon Musk a început luni seara pe platforma X după o lungă întârziere cauzată de probleme tehnice care i-au împiedicat pe mulţi utilizatori să acceseze transmisia live, scriu agențiile de presă internaționale citate de News.ro. Proprietarul reţelei X susţine că evenimentul a fost perturbat de un atac cibernetic „masiv”, relatează AFP şi Reuters.

„Se pare că există un atac masiv de tip DDOS asupra X. Lucrăm pentru a-l opri”, a postat şeful platformei, referindu-se la faptul că a fost victima unui aşa-numit atac de tip denial of service, menit să supraaglomereze serverele companiei şi să provoace un blocaj.

Afirmaţia sa nu a fost deocamdată confirmată. X nu a răspuns la solicitările de detalii sau de a furniza dovezi ale presupusului atac cibernetic.

Conversaţia dintre cei doi miliardari era programată pentru ora locală 20:00 (marţi, ora 3:00, ora României), pe contul de X al lui Donald Trump, care fusese suspendat după atacul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021, dar restabilit după ce Elon Musk a cumpărat reţeaua socială în 2022.

Cel puțin un milion de urmăritori

Discuţia a putut începe în cele din urmă la scurt timp după ora locală 20.30, dar nu a fost imediat clar dacă toţi utilizatorii puteau să aibă acces. În jurul orei 20.50, camera de chat avea peste un milion de urmăritori.

Elon Musk a promis pe contul său de X că va publica înregistrarea cât mai curând posibil după încheierea discuţiei.

După ce contul său de X a fost restabilit, fostul preşedinte american nu a revenit să posteze în mod regulat pe fostul său canal de comunicare preferat, ci a publicat în continuare pe propria sa platformă de social media, Truth Social, pe care a înfiinţat-o după ce a fost interzis pe fostul Twitter.

Însă o avalanşă de mesaje publicate luni pe vechiul său cont de X – de la videoclipuri de campanie la promovarea interviului – a semnalat revenirea pe reţeaua socială a celui care încearcă în prezent să îşi relanseze campania pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, care se confruntă cu dificultăţi de când Kamala Harris a intrat în cursa pentru Casa Albă din partea democraţilor.

Un interviu „fără un scenariu prestabilit”

Interviul va fi realizat „fără un scenariu prestabilit, fără limite în ceea ce priveşte subiectele abordate şi ar trebui să fie foarte distractiv”, asigurase anterior Elon Musk, care îl susţine pe Trump în campania electorală.

Deşi evenimentul media a început cu la mai mult de 40 de minute întârziere faţă de ora programată, Trump a încercat să transforme problemele într-un lucru pozitiv, felicitându-l pe Musk pentru numărul mare de oameni care încercau să se conecteze.

Vocea fostului preşedinte a sunat uneori nefiresc, au subliniat mulţi ascultători pe X. Unii au spus că îl făcea să sune ca un personaj de desene animate, alţii au sugerat că ar putea fi din cauza problemelor de compresie audio.

Problemele tehnice au amintit de un eveniment similar pe X în mai 2023, când guvernatorul republican al Floridei, Ron DeSantis, a avut un început haotic al transmisiei pe X prin care urma să facă anunţul oficial al candidaturii sale pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale, tot din cauza unor defecţiuni pe platformă.

La momentul respectiv, Trump l-a ironizat pe DeSantis pe propria sa platformă de social media, Truth Social. „Butonul meu roşu este mai mare, mai bun, mai puternic şi funcţionează (TRUTH!). Al tău nu funcţionează”, a postat Trump.

Despre ce au vorbit Trump și Musk

Musk a petrecut o mare parte din prima parte a interviului lăudându-l pe Trump pentru curajul său în timpul atentatului din 13 iulie, când urechea i-a fost atinsă de un glonţ.

Musk, cea mai bogată persoană din lume, şi-a anunţat sprijinul pentru Trump la scurt timp după acel atac. El l-a sprijinit pe preşedintele democrat Joe Biden în 2020, dar de atunci a virat spre dreapta.

Trump a confirmat că intenţionează să se întoarcă la Butler, Pennsylvania, locul atacului, pentru un miting în octombrie.

Pe parcursul conversaţiei, Trump a prezentat amestecul său obişnuit de nemulţumiri, afirmaţii exagerate şi atacuri personale, în timp ce Musk îl încuraja ocazional.

Trump a lăudat dictatorii

Astfel, Trump a afirmat fără dovezi că Rusia nu ar fi invadat Ucraina dacă el ar fi fost încă preşedinte şi i-a lăudat pe preşedintele rus Vladimir Putin, preşedintele chinez Xi Jinping şi liderul nord-coreean Kim Jong Un – toţi oameni puternici autoritari – ca fiind la „vârful jocului lor”.

El şi-a exprimat, de asemenea, furia că vicepreşedinta Kamala Harris îl înlocuieşte pe Biden la alegerile prezidenţiale din noiembrie. „Ea nu a acordat niciun interviu de când a început toată această escrocherie”, a repetat Trump, susţinând în mod fals că renunţarea lui Biden a fost o „lovitură de palat”.

Trump îl conducea pe Biden în multe sondaje efectuate în state care se vor dovedi esenţiale pentru rezultatul alegerilor din 5 noiembrie, dar acum Harris este înaintea sa în unele dintre aceste state.

Musk și Trump s-au lăudat reciproc

În interviul care a fost lipsit de detalii politice, Trump a părut, de asemenea, să îl laude pe Musk pentru concedierea angajaţilor. „Eşti cel mai bun. Adică, mă uit la ceea ce faci. Intri, spui pur şi simplu: Vrei să demisionezi? Ei intră în grevă, nu voi menţiona numele companiei, dar intră în grevă. Iar tu spui: Nu-i nimic, plecaţi cu toţii”, a declarat Trump.

Musk, care conduce compania de maşini electrice Tesla, s-a făcut ecoul afirmaţiilor false ale lui Trump cu privire la frauda electorală şi la politicile de imigraţie ale lui Biden.

Musk a înfiinţat un grup extern de cheltuieli – super PAC – pentru a sprijini campania lui Trump. Comitetul de acţiune politică este acum investigat în Michigan pentru posibile încălcări ale legilor statului privind colectarea de informaţii despre alegători.

La rândul lui, Trump, un critic îndelungat al vehiculelor electrice, a schimbat direcţia după ce a obţinut susţinerea lui Musk. „Sunt pentru maşinile electrice. Trebuie să fiu, pentru că Elon m-a susţinut foarte puternic. Aşa că nu am de ales”, a declarat Trump la un miting de la începutul lunii august.

Interviul cu Musk, rampă de relansare pentru Trump

Preşedintele United Auto Workers, Shawn Fein, care face campanie în sprijinul lui Harris, l-a numit pe Trump un tip „vândut”.

Administraţia Biden s-a străduit să popularizeze vehiculele electrice prin scutiri fiscale şi alte forme de sprijin, ca parte a obiectivului său mai larg de reducere a emisiilor de carbon, responsabile de schimbările climatice.

Republicanii din Congres, inclusiv coechipierul lui Trump, senatorul J.D. Vance, s-au opus acestor subvenţii.

Interviul cu Musk i-a oferit lui Trump ocazia de a profita de lumina reflectoarelor într-un moment în care campania sa se confruntă cu poticneli.

Harris a erodat avansul lui Trump în sondajele de opinie şi i-a mobilizat pe alegătorii democraţi cu o serie de mitinguri pline de energie de când l-a înlocuit pe Biden în cursa pentru preşedinţie, în urmă cu trei săptămâni. Iar avântul ei ar putea primi un nou impuls la Convenţia Naţională Democrată de săptămâna viitoare din Chicago.

INTERVIURILE HotNews.ro