Intr-un an de criza, datoria guvernamentala a crescut cu o suma de 2,4 ori mai mare decat soldul economiilor populatiei la banci
Conform datelor BNR, la sfarsitul lunii septembrie, soldul depozitelor populatiei la banci constituite in lei si valuta, avea o valoare totala de 92,3 miliarde lei, in crestere cu 13,2 miliarde lei comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.
Intre septembrie 2008 si septembrie 2009, depozitele in lei au crescut cu 8,7 mld, de la 50,3 la 59 mld, in timp ce, in cazul depozitelor in valuta, soldul calculat in moneda europeana a stagnat in jurul valorii de 8,4 miliarde euro, iar exprimat in moneda nationala a crescut cu 4,5 miliarde lei.
In cazul companiilor, soldul depozitelor in lei a scazut, iar cel al depozitelor in valuta a crescut, ceea ce arata pe de o parte, ca firmele au apelat la rezerve pentru a isi continua activitatea, iar pe de alta parte, ca au schimbat o parte din lei in valuta, pentru a se proteja de fluctuatiile cursului valutar.
In aceeasi perioada insa, datoria guvernamentala a explodat, crescand de la 11,5 miliarde lei in septembrie 2008 la 43 mld acum, cresterea datorandu-se in principal imprumuturilor pe care statul le-a facut in scopul obtinerii de fonduri pentru plata salariilor si pensiilor.
Cu alte cuvinte, intr-un an, statul s-a indatorat cat pentru urmatorii 3-4 ani, iar viitorul apropiat nu arata deloc bine.
Daca discutam despre soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit, la 30 septembrie 2009, acesta a inregistrat o crestere de 2,4 la suta (-2,4 la suta in termeni reali) fata de 30 septembrie 2008, pe seama majorarii cu 9,1 la suta a componentei in valuta exprimata in lei (exprimat in euro, creditul in valuta s-a diminuat cu 3,0 la suta) si a reducerii cu 6,1 la suta a componentei in lei (-10,5 la suta in termeni reali).
Citeste restul articolului si comenteaza pe Khris, un ‘blog cu atitudine’.