Sari direct la conținut

Intre Che Guevara si Eduard Bernstein: Deradicalizarea lui Victor Ponta?

Contributors.ro
Vladimir Tismaneanu, Foto: AGERPRES
Vladimir Tismaneanu, Foto: AGERPRES

Asistam oare la ceea ce pare a fi o deradicalizare lui Victor Ponta, despartirea, vom vedea cat de categorica, de mistica revolutionarismului infierbantat? Nu, nu fac parte dintre cei care cred ca asemenea transfigurari se petrec peste noapte, dar este posibil ca Victor Ponta sa fi inteles mai demult cat de contraproductiva este retorica de genul “totul pentru front”, ca si cum Romania s-ar afla in plin razboi civil.

Poate ca intre timp dl Ponta va fi priceput ca modelul Guevara este unul compromis si vetust, ca nu este cazul sa cultivam in Romania extazul lui foco guerrillero. Poate ca a a citit si alte carti, inclusiv lucrarile clasice ale “revizionismului” infierat candva de Lenin, inclusiv cele ale mult-ponegritului “renegat” Eduard Bernstein, fostul secretar personal al lui Friedrich Engels care a demonstrat ca apocaliptica revolutie anuntat in “Manifestul Partidului Comunist” nu mai era de actualitate, ca era un primejdios mit politic, si ca sosise ceasul evolutionismului reformist. Daca nu a facut-o, il asigur ca ar merita.

Este simptomatic ca, mai ales dupa audierile de la Bruxelles, Victor Ponta a renuntat la escaladarea iresponsabila unei retorici ce s-a dovedit deopotriva gaunoasa si paguboasa. Discursul sau din Parlament a fost civilizat, ceea ce, fireste, este greu de digerat de catre navalnicul Crin si alti fundamentalisti uslasi. Nu a vorbit despre “putinizarea Romaniei”. Nu l-a numit pe Mihai Razvan Ungureanu “super-spion”. Nu s-a aventurat in demonizarea instantanee, fara nicio proba, a noului premier. Pe “Hotnews” Dan Tapalaga exploreaza mentalitatile care definesc “Secta Anti”.

Am scris pe larg, in cartea mea “Stalinism pentu eternitate” despre secta mesianica a comunismului din Romania. Poate ca Victor Ponta a decis ca a sosit momentul sa se sustraga din aceasta fraternitate a resentimentului pe cat de irational, pe atat de distructiv. Nu stim cati dintre magnatii din PSD vor imbratisa o asemenea reorientare. Dar suntem in secolul al XXI-lea, nu in secolul al XIX-lea. Poate ca au inteles si ei cate ceva din lectiile secolului al XX-lea. Intr-adevar, qui vivra verra…

PS Cat priveste radicalismul retoric si utilizarea unor analogii terifiante drept instrument de de-legitimizare, in cazul de fata “hitlerizare”, a celui definit drept adversar in logica “razboiului civil” si a lui “cu cat mai rau cu atat mai bine”, iata ce declara profesorul Andrei Marga, rector al Universitatii “Babes-Bolyai”, fost ministru ale educatiei, fost presedinte al PNT-CD (demisionar), actualmente figura marcanta a PNL si editorialist al ex-Cotidianului condus de Cornel Nistorescu:

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro