Ioan Gyuri Pascu: Un personaj luminos al tranzitiei romanesti
In anii 90, piata casetelor audio piratate (da, pentru cititorii tineri, sint niste vestigii ale erei dinaintea internetului 🙂 era martora unui razboi tacut intre scenetele Vacanta Mare si cele semnate Divertis. Dupa cum se vede in jurul nostru, la cantitate a cistigat Vacanta Mare, dar razboiul bunului gust a avut un alt cistigator.
Divertis, cu Ioan Gyuri Pascu pe post de inaintas central, era cam unica alternativa intr-o tara care, dupa caderea comunismului, incepuse sa gaseasca voluptatea injuraturii slobode, a deriziunii groase, a umorului dezbracat de buna-crestere. Vacanta Mare, Tociu & Palade, Doru Octavian Dumitru, Arsinel si altii ca ei ocupasera scenele, ba chiar si TVR-ul liber si fara concurent, si sadeau in public satisfactia injuraturii groase si a glumelor fara perdea. 25 de ani mai tirziu, vedem urmarile in discursul public.
In paralel, pe scenele mai mari (pe la festivaluri studentesti si in orasele mai rasarite) scotea capul si Divertis, un grup umoristic mult mai sofisticat, ale carui scenete sadeau altceva in creierii publicului: un umor civilizat, cu referinte culte imposibil de gustat fara cei 7 ani de-acasa, o critica de-a dreptul intelectuala a unei societati plecate intr-o sinucigasa cautare a limitelor de jos.
Tin minte ca pe un mic miracol citeva spectacole difuzate de TVR in anii tranzitiei tulburi. Divertisii, cu Gyuri Pascu si Toni Grecu in frunte, erau o gura de aer proaspat in peisajul cultural imbicsit al anilor 90. Era in scenetele lor un umor facut cu seriozitate, cu responsabilitate fata de idee si forma transmiterii ei. Nimic vulgar, nimic fortat, nici un cuvint nelalocul lui.
Mai tirziu, l-am vazut pe Gyuri Pascu comentind sport sau evenimente culturale ori politice prin ziare sau studiouri tv. Si mi-am dat seama de ce Divertis era altfel decit ceilalti: pentru ca era un om fundamental serios, care isi respecta meseria si talentul.
Moartea lui Gyuri Pascu nu e doar disparitia unui show-man. E disparitia unui om de cultura, disparitia unui personaj luminos al tranzitiei romanesti. Dumnezeu sa-l ierte.