Sari direct la conținut

Iohannis: Am semnat un memorandum România-SUA privind tehnologia 5G, pentru asigurarea securității naționale

HotNews.ro
5G, Foto: Hotnews
5G, Foto: Hotnews

​Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, la Washington, că, în cadrul întrâlnirii pe care a avut-o la casa Albă cu omologul său american, Donald Trump, a fost semnat un memorandum de înțelegere România-SUA privind tehnologia 5G, „pentru asigurarea prosperității dar și a securității naționale”.

„A fost semnat un memorandum de înțelegere privind tehnlogia 5G, având în vedere siguranța rețelelor de comunicații wireless de generația a cincea pentru asigurarea prosperității dar și a securității naționale.

În România se pregătește o procedură publică pentru asta și cred că toată lumea s-ar bucura dacă am avea mai multe oferte inclusiv din partea americană. Aici este vorba despre companii private care vor veni și sperăm să se întâmple acest lucru. memorandumul nu se referă la o anumită companie, ci clarifică unele criterii de transparență, de compatibilitate cu statul de drept și așa mai departe”, a spus Iohannis, într-un briefing cu jurnaliștii români.

Într-o declarație comună semnată de Iohannis și Trump se arată că România și SUA „caută să evite riscurile de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G”.

La rândul său, Casa Albă a transmis, într-un comunicat orficial, după vizita lui Iohannis, că „România este hotărâtă să lucreze cu Statele Unite pentru combaterea amenințărilor de securitate cibernetică ridicate de furnizorii chinezi în domeniul rețelelor 5G”.

Reamintm că și la București, înainte de plecarea în SUA, Klaus Iohannis a menționat că vrea să dezbată în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) chestiunile legate de o eventuală implicare a companiei chineze Huawei în realizarea rețelei naționale de comunicații pe tehnologie 5G, pentru că unii nu sunt încă suficient de îngrijorați” de controversele legate de firma chineză.

Iohannis a spus atunci că SUA sunt îngrijorate de faptul că aliați ai americanilor, din cadrul NATO, vor să apeleze la serviciile Huawei.

„La noi unii nu sunt încă suficient de îngrijorați. Nu realizează ce se întâmplă aici, va trebui să discutăm și în CSAT un pic, să vină specialiștii să spună mai multe, pentru că, o astfel de infrastructură va fi greu de înlocuit apoi, dacă va fi nevoie”, a afirmat Iohannis.

În martie 2019, ​ambasadorul american în Germania a trimis o scrisoare ministrului german al economiei și a spus în termeni duri că ar putea fi limitată cantitatea de informații clasificate trimisă către serviciile germane, dacă țara europeană alege compania Huawei pentru construcția rețelei 5G. SUA și-au avertizat aliații în ultimele săptămâni să nu aleagă Huawei sau să înceteze colaborarea cu grupul chinez, dar scrisoarea de acum, despre care a relatat în premieră WSJ, este cel mai dur mesaj.

Citește mai multe despre vizita lui Iohannis în SUA:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro