Sari direct la conținut

Ion Iliescu isi lanseaza o noua carte

HotNews.ro

Fostul presedinte Ion Iliescu, liderul onorific al Partidului Social Democrat, isi lanseaza vineri o noua carte, intitulata „Ion Iliescu – Fragmente de viata si de istorie traita”, relateaza Agerpres. In acest volum, despre care autorul spune ca nu este o carte de memorii in sensul clasic, fostul sef de stat a adunat mai multe texte pe care le-a scris si publicat in decursul anilor si care ‘ca un puzzle incomplet’ prezinta o imagine a evolutiei sale in cele opt decenii de viata.

Cartea contine o biografie succinta, ce acopera anii de dinaintea Revolutiei din decembrie 1989, alaturi de cateva texte publicate in anii ’80, legate mai ales de preocuparile sale din perioada activitatii la Consiliul National al Apelor si la Editura Tehnica.

Totodata, Ion Iliescu a inclus in carte si un text elaborat in martie 1989 pe care intentiona sa-l transmita la postul de radio Europa Libera, care insa nu a mai ajuns la destinatie. ‘Scris in conditiile primaverii anului 1989, in plina dictatura, sub supravegherea stricta a Securitatii, textul este o chemare directa la actiune pentru inlaturarea clanului Ceausescu’, afirma Iliescu, in cuvantul inainte postat pe blog.

Fostul presedinte prezinta in carte principalele momente ale Revolutiei Romane din decembrie 1989 si consacra un capitol important eforturilor pentru promovarea noilor relatii internationale ale Romaniei.

Ion Iliescu scrie si despre cele doua alternante la guvernare din 1996 si 2000 ca expresie a functionarii principiilor si mecanismelor politice democratice. De asemenea, el face si o analiza a partidului pe care l-a fondat – FSN, trecand apoi in revista schimbarile pe care formatiunea politica social-democrata le-a suferit pana in prezent.

„Trecerea in revista a istoriei celor 21 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989, cu reusite si nereusite, cu experiente pozitive si negative, cu bune si cu rele, trebuie sa fie prilej de invataminte pentru toti, sa ne inspire pentru a gasi caile cele mai potrivite de redresare si de cuplare a Romaniei la procesul in curs de constructie europeana, in conditiile adancirii procesului amplu de globalizare a economiei si a vietii sociale, in beneficiul tuturor cetatenilor tarii”, afirma fostul sef de stat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro