Sari direct la conținut

Ion Iliescu rămâne fără certificatul de revoluționar

HotNews.ro
Ion Iliescu (foto arhiva), Foto: Agerpres
Ion Iliescu (foto arhiva), Foto: Agerpres

Tribunalul București a admis o cerere depusă de Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist și a anulat certificatul de revoluționar primit de fostul președinte Ion Iliescu. Decizia nu este definitivă.

„Admite cererea de chemare în judecată formulată de către reclamant în contradictoriu cu pârâtul Iliescu Ion. Anulează certificatul preschimbat de luptător remarcat prin fapte deosebite LRM-I seria 00011 emis pe numele pârâtului”, se arată în decizia tribunalului, care poate fi contestată, scrie Agerpres.

„Ion Iliescu a deţinut funcţii de conducere în PCR, ceea ce îl face incompatibil cu statutul de luptător în Revoluţie”

Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989, instituție aflată în subordinea Guvernului, a anunțat încă din iunie 2022 că inițiază demersuri pentru retragerea titlului de „luptător pentru victoria Revoluției din 1989” pentru fostul președinte Ion Iliescu.

Comisia din cadrul Secretariatului care a luat această decizie arată că „atât din CV-ul aflat pe internet, cât și din materialele din presă, reiese că Ion Iliescu a intrat în Uniunea Tineretului Comunist în anul 1944 și în Partidul Comunist Român în anul 1953, unde a avansat în carieră, devenind secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist din 1956 și membru al CC al PCR”.

„Având în vedere faptul că în 1971, a deținut funcția de secretar al Comitetului Central al PCR, coroborat cu funcția de conducere deținută la UTC al PCR, comisia constată că sunt îndeplinite condițiile cerute de art. 8 alin. 2 din Legea nr. 341/2004 modificată prin Legea 242. (…) De prevederile legii nu beneficiază persoanele care sunt dovedite că în perioada 1945 – 1989 au deținut cel puțin o demnitate sau o funcție de conducere în cadrul organelor de conducere la nivel local, regional sau național ale PCR, motiv pentru care în unanimitate decide demararea procedurii administrative de anulare a Certificatului LRM”, se arată în documentul citat.

Ce drepturi pierde Ion Iliescu după retragerea certificatului de revoluționar

Persoanele care au certificat de revoluționar beneficiază de mai multe facilități, printre care:

  • prioritate la cumpărarea sau închirierea de locuințe din fondul de stat;
  • facilități la credite imobiliare; medicamente gratuite;
  • acces gratuit la sanatorii și baze de tratament; transport urban gratuit cu mijloacele de transport în comun; scutirea de plata taxelor și impozitelor pentru clădiri și terenul aferent; posibilitatea cumulării pensiei cu orice alte venituri.

Ion Iliescu a condus statul român în trei rânduri, ca președinte al FSN între 22 decembrie 1989 – 1992, apoi ca președinte ales al României între anii 1992 – 1996 și 2000 – 2004.

Fostul președinte a fost trimis în judecată de două ori în dosarul Revoluției și tot de atâtea ori dosarul a fost întors de instanțe la Parchetul Militar pentru refacerea anchetei.

Iliescu a fost acuzat de procurorii militari că, pentru a legitima venirea sa la putere după fuga lui Ceaușescu, a inițiat o operațiune sistematică de inducere în eroare a opiniei publice, operațiune exercitată de cadrele militare cu funcții de conducere ale MApN, consecința fiind un număr foarte mare de decese, răniri de persoane, suferințe psihice, lipsiri grave de libertate.

De asemenea, în ianuarie 2025, Ion Iliescu a fost inculpat din nou pentru infracțiuni contra umanității în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, reluat de la zero de procurori. În acest dosar, el este acuzat că, împreună cu Petre Roman, a „lansat o politică de represiune împotriva populației civile din capitală”.

Ion Iliescu a împlinit 95 de ani în 3 martie. El nu a mai avut nicio apariție publică din martie 2017, când a mers la Parchetul General pentru a fi audiat în Dosarul Revoluției. 

INTERVIURILE HotNews.ro