Sari direct la conținut

Ionut Costea, directorul Eximbank, castiga 20.760 de euro pe luna. Cat plateste statul daca il da afara pe cumnatul lui Mircea Geoana

HotNews.ro

Directorul Eximbank, Ionut Costea, cumnatul presedintelui PSD, Mircea Geoana, castiga 89.062 de lei pe luna fara alte stimulente, adica 20.760 de euro, dupa cum rezulta din contractul de mandat intrat in posesia HotNews.ro. Contractul a fost semnat in aprilie 2009 de catre fostul presedinte AVAS, Mircea Ursache, membru PSD. Costea a ramas director la Eximbank, desi PSD s-a retras de la guvernare de aproape o luna de zile iar functia sa a fost negociata politic de Mircea Geoana. Contacat de HotNews.ro, ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a refuzat sa explice nivelul salariului sefului Eximbank, declarand ca nu e treaba lui si a sugerat sa luam legatura cu Mircea Ursache. Fostul sef AVAS n-a putut fi contactat.

Potrivit specialistilor, salariul presedintelui Eximbank, de 20.760 de euro este considerat la nivelul pietei bancare, unde exista chiar si venituri de 25.000 sau 30.000 de euro in cazul bancilor de top. Diferenta ar fi ca toate celelalte banci functioneaza intr-o piata concurentiala dura, in timp ce Eximbank e o banca de stat, finantata de la buget, cu o cota de piata de sub 1%, potrivit datelor de la Banca Nationala.

„Salariul directorului Eximbank este o decizie pur poltica, fara sa aiba in spate nici o justificare economica”, a declarat George Butunoiu, presedintele unei companii de head-hunting care activeaza si in domeniul bancar.

Pe langa salariu, Ionut Costea are urmatoarele drepturi, potrivit contractului de mandat:

  • O prima de vacanta egala cu salariul lunar
  • Prime de Craciun, de 1 iunie
  • Decontarea oricaror cheltuieli facute in interes de serviciu
  • Prima de ziua bancii
  • Al 13-lea salariu
  • Echivalentul a nu mai mult de trei salarii lunare, in cazul in care Adunarea Generala a Actionarilor decide sa acorde alte prime
  • Eximbank incheie pentru administrator si familia sa o polita de asigurare privata internationala in valoare de un salariu brut lunar.
  • Remuneratia lunara neta va fi majorata cu procentul cu care se majoreaza fondul de salarii pentru angajatii bancii
  • Bonus anual in cuantum de minim o remuneratie lunara bruta si maxim trei conform deciziei AGA, pentru indeplinirea corespunzatoare a atributiilor

Potrivit contractului de mandat, incheiat pe o perioada de peste patru ani, mai precis pana in 30 septembrie 2012, in cazul revocarii inainte de termen, banca va plati „o compensatie de incetare egala cu valoarea remuneratiilor lunare stabilite prin contract, datorate pana la data expirarii duratei mandatului, dar nu mai putin de sase remuneratii brute„. Asta inseamna ca statul, daca vrea sa-l concedieze astazi pe cumnatul lui Mircea Geoana, trebuie sa-i mai plateasca timp de trei ani leafa de 20.760 de euro lunar, adica 747.360 de euro.

Citind cu atentie clauzele contractului, se constata lipsa oricaror responsabilitati si penalitati descrise in detaliu, clauzele fiind aprobate in favoarea presedintelui bancii. Altfel spus, daca Ionut Costea conduce prost banca si statul decide sa-l dea afara inainte de incheierea mandatului, trebuie sa-i plateasca leafa pe trei ani.

Conform contractului de mandat, directorul Eximbank primeste aproximativ 20 de sporuri, prime si alte beneficii. Salariul lui Ionut Costea depaseste cu mult nivelul de pe cea mai inalta treapta ierarhica din Legea Salarizarii Unice, pe care Guvernul Boc si-a asumat raspunderea.

  • Mai tare ca Guvernatorul BNR. Salariul presedintelui Eximbank este mai mare chiar si decat cel al guvernatorului Bancii Nationale. Raspunzand, intr-un alt context, unor acuzatii aduse BNR, ca n-ar pune in aplicare prevederile legii salarizarii unice, consilierul Adrian Vasilescu a declarat citat de Newsin: „La banca centrala nu exista niciun salariu de zeci de mii de euro, asa cum se scrie in comunicat. Pana si guvernatorul BNR are cu mult sub 10.000 de euro„.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro