Sari direct la conținut

Iranul incearca sa produca o racheta care sa ajunga pana in America – oficial israelian

HotNews.ro
Lansarea unei rachete Ghader, ianuarie 2012, Foto: Agerpres
Lansarea unei rachete Ghader, ianuarie 2012, Foto: Agerpres

O racheta aflata in constructie intr-un centru de cercetare si dezvoltare iranian, grav afectat de o explozie misterioasa produsa in luna noiembrie a anului trecut, era un prototip cu o raza de actiune de 9.600 de km, suficient pentru a lovi Statele Unite ale Americii, a declarat un inalt oficial israelian, citat de Christian Science Monitor. Pana in prezent, cei mai multi experti estimau ca raza de actiune a rachetelor iraniene este limitata la 2500 de km, putand lovi Israelul si regiuni din Europa.

La 12 noiembrie, o explozie puternica ce s-a produs la baza militara Amir Al-Momenin din Bidganeh, in apropiere de Karaj, la vest de capitala Teheran, a provocat cel putin 17 morti, intre care si un comandant al Garzii Revolutionare, generalul de brigada Hassan Moghaddam. Acesta s-a aflat in fruntea programului de rachete iraniene. Deflagratia s-a soldat si cu 15 raniti, din care unii au fost in stare grava.

Explozia de la Bidganeh este similara cu cea de la o alta baza militara iraniana, din urma cu doi ani, pusa pe seama serviciului secret israelian. Daily News a notat si declaratia ministrului israelian al Apararii, Ehud Barak, care a spus, referindu-se la explozia din 12 noiembrie,”pot sa fie mai multe ca aceasta”.

Oficialii iranieni au afirmat atunci ca explozia s-a produs in timpul testarii unei rachete cu raza medie de actiune, capabile sa ajunga pana in Israel.

Joi insa, in timpul unui discurs tinut in apropiere de Tel Aviv, vicepremierul si ministrul afacerilor strategice din Israel, Moshe Yaalon, a declarat ca racheta aflata in constructie avea o raza de actiune de aproape 10.000 de km.

„Acesta este Satana cel mare”, a declarat Yaalon, apeland la termenul peiorativ pe care oficialii iranieni il folosesc atunci cand se refera la Statele Unite. „Racheta era destinata sa atinga America, nu pe noi”, a adaugat oficialul de la Ierusalim.

Christian Science Monitor scrie ca, daca se dovedesc adevarate, declaratiile lui Yaalon schimba semnificativ perspectiva legata de programul iranian de dezvoltare a rachetelor. Pana in prezent, cei mai multi experti estimau ca raza de actiune a rachetelor iraniene este limitata la 2500 de km, suficienta pentru a lovi Israelul si regiuni din Europa. Analistii insa n-au vorbit aproape deloc despre cercetarea sau producerea unei rachete cu raza lunga de actiune.

O organizatie din Washington specializata in cercetarile de armament, Institute for Science and International Security, a precizat anul trecut in noiembrie ca explozia de la uzina iraniana s-a produs in contextul in care Iranul obtinuse „o realizare majora in procesul de dezvoltare al unei noi rachete”.

Institutul a subliniat ca ancheta sa a dezvaluit ca explozia a avut loc in timpul unei proceduri extrem de complicate in timpul testarii unui motor de racheta.

Mai multi analisti au afirmat atunci ca explozia a fost rezultatul unei campanii de sabotare a programului nuclear si de inarmare al Iranului, desfasurate de Israel, SUA si alte tari occidentale.

Stare de tensiune in jurul dosarului nuclear iranian

Publicatia Christian Science Monitor scrie ca afirmatia lui Yaalon, care saptamana trecuta a discutat la Washington despre programul nuclear al Iranului, ar putea sa fi fost facuta si pentru a convinge SUA ca Iranul reprezinta o amenintare periculoasa si din ce in ce mai mare nu doar pentru Israel si regiunea Orientului Mijlociu, dar si pentru tari aflate in zone indepartate.

Yaalon a mai spus ca Occidentul nu realizeaza inca ce risc major reprezinta Iranul, pe care l-a descris ca „o amenintare la adresa lumii libere”.

In realitate, Israelul reprezinta „Satana mica” in ochii regimului de la Teheran, in timp ce America, liderul Occidentului”, este „Satana cea mare”, a afirmat oficialul israelian.

In ultimele cateva saptamani, tensiunea se mentine ridicata intre SUA si Iran, cu avertizari repetate ale Iranului fata de prezenta marinei americane in Golf, relansad temerile legate de o eventuala inchidere a Stramtorii Ormuz, prin care tranziteaza aproximativ 35% din petrolul transportat pe cale maritima in lume.

In ciuda amenintarilor, Washington a promis ca va mentine navele de razboi in Golf, iar Casa Alba a estimat ca amenintarile Iranului dovedesc de fapt „slabiciunea” acestei tari.

Israelul si Statele Unite au acuzat guvernul de la Teheran ca urmareste sa creeze bomba nucleara. Iranul sustine insa ca programul sau atomic are doar o componenta civila.

SUA si Israelul nu au exclus utilizarea atacurilor aeriene impotriva centrelor de productie nucleara din Iran.

Citeste si:

* Analistul Richard Silverstein: Sunt sanse mai mari de 50% ca Israelul va ataca Iranul. Regimul iranian nu este extremist, ci pragmatic si rational

* Ahmad Majidyar, American Enterprise Institute: Israelul nu poate distruge complet instalatiile nucleare ale Iranului. Atacul ar putea fi lansat cu sau fara aprobarea SUA

* Manuela Paraipan, analist de politica externa: Israelul are forta militara de a ataca unele dintre instalatiile iraniene dar fara rezultatul urmarit. Nu cred ca SUA pot sta deoparte daca interesele lor au de suferit

* Trita Parsi, National Iranian American Council: Suntem la un pas de razboi in Golful Persic

* Bret Stephens, Wall Street Journal: De ce SUA sau Israelul trebuie sa bombardeze Iranul

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro