Sari direct la conținut

Islanda: Singura companie de vânătoare de balene a obținut licență anul acesta dar probabil nu-și va scoate navele pe mare

HotNews.ro
Islanda: Singura companie de vânătoare de balene a obținut licență anul acesta dar probabil nu-și va scoate navele pe mare
Balenă vânată de o navă din Islanda în 2023 - Foto: snapshot-photography/B.Niehaus / imago stock and people / Profimedia

Directorul singurei companii de vânătoare de balene din Islanda a afirmat vineri că este puţin probabil să înceapă un sezon de vânătoare în acest an, deşi a obţinut săptămâna aceasta o licenţă din partea guvernului pentru 2024, notează AFP, preluată de Agerpres.

Islanda, Norvegia şi Japonia sunt singurele ţări care încă mai autorizează vânătoarea comercială de balene, lucru condamnat pe scară largă de asociaţiile pentru drepturile animalelor.

Marţi, ministrul islandez al pescuitului, alimentaţiei şi agriculturii, Bjarkey Olsen Gunnarsdottir, i-a acordat singurei companii de vânătoare de balene din ţară, Hvalur, o licenţă pentru a ucide 128 de balene comune.

Probabil nu-și va scoate navele pe mare anul acesta

Dar Kristjan Loftsson, directorul Hvalur, a declarat vineri că decizia ministrului a venit atât de târziu încât probabil că nu va putea să-şi pregătească la timp vapoarele pentru vânătoare în acest sezon.

În Islanda, vânătoarea de balene are loc în general între mijlocul lunii iunie şi septembrie. Loftsson a solicitat o nouă licenţă în ianuarie, după expirarea precedentei, care fusese acordată pentru o perioadă de cinci ani.

„Dacă ea crede că putem lansa acest tip de activitate cu un preaviz de o singură zi, atunci nu locuieşte pe aceeaşi planetă ca majoritatea islandezilor”, a declarat Loftsson la postul public de radio RUV. „Nu am putut pregăti nimic”, a continuat el.

În ultimii ani, vânătorii de balene islandezi au reuşit rar să-şi atingă cotele.

ONG-urile au acuzat „cruzimea inutilă” a vânătorii de balene

Anul trecut, ţara a suspendat vânătoarea de balene timp de două luni în urma unei anchete guvernamentale care a concluzionat că metodele utilizate nu respectau legile privind bunăstarea animalelor.

Verificările efectuate de agenţia publică veterinară au arătat că harpoanele explozive folosite de vânători provocau o agonie de câteva ore.

Sezonul 2023, care a durat doar trei săptămâni, s-a încheiat cu capturarea a doar 24 de balene comune, dintr-o cotă posibilă de 209.

Cealaltă companie de vânătoare islandeză şi-a agăţat definitiv harpoanele în 2020, apreciind că nu mai este profitabilă.

ONG-ul pentru drepturile animalelor Humane Society International (HSI) a cerut Islandei „să pună capăt definitiv acestei cruzimi inutile”.

„Este extrem de dezamăgitor că ministrul Gunnarsdottir a ignorat dovezile ştiinţifice fără echivoc care demonstrează brutalitatea şi cruzimea sacrificării comerciale a balenelor şi a permis ca balenele să fie ucise încă un an”, a declarat pentru AFP Adam Peyman de la HSI.

INTERVIURILE HotNews.ro