Sari direct la conținut

Israelul, acuzat că a lansat o lovitură contra Hezbollah în Liban la câteva sute de metri de templul roman din Baalbek, sit UNESCO

HotNews.ro
Israelul, acuzat că a lansat o lovitură contra Hezbollah în Liban la câteva sute de metri de templul roman din Baalbek, sit UNESCO
O lovitură israeliană a vizat o poziţie situată în apropiere de templul roman din Baalbek, sit UNESCO (Foto: Nidal SOLH / AFP / Profimedia)

O lovitură israeliană a vizat duminică o poziţie situată în apropiere de templul roman din Baalbek, în estul Libanului, a anunţat un responsabil local, precizând că situl milenar nu a fost lovit direct, informează agențiile AFP, DPA și Agerpres.

Regiunea Baalbek, unde Hezbollahul este puternic implantat, este vizată în mod regulat de violente raiduri aeriene după ce Israelul şi-a intensificat pe 23 septembrie bombardamentele împotriva a ceea ce el estimează a fi ţinte ale mişcării proiraniene pe teritoriul Libanului.

„Lovitura a avut loc la circa 500-700 de metri de citadelă şi nu a vizat nici citadela, nici incinta ei”, a declarat guvernatorul regiunii Baalbek, Bachir Khodr.

El a atenţionat că astfel de lovituri au un „impact negativ” asupra sitului arheologic, „fie din cauza fumului negru care afectează pietrele, fie din cauza forţei exploziei”, care ar putea afecta vestigiile.

Baalbek – fostul Heliopolis în perioada romanilor – este unul dintre templele romane cel mai bine păstrat din întreaga lume, inclus în patrimoniul mondial UNESCO în 1984.

Templul roman din Baalbek, Liban (Foto: Daniel Carde / Zuma Press / Profimedia)

Escaladarea violenţelor în Liban intervine la aproape un an de la declanşarea unui front al Hezbollahului împotriva Israelului „în susţinerea” mişcării Hamas din Gaza, pe 8 octombrie 2023.

Potrivit autorităţilor, aceste violenţe au făcut peste 2.000 de morţi în Liban în decurs de un an, dintre care peste 1.000 după 23 septembrie.

INTERVIURILE HotNews.ro