Sari direct la conținut

Israelul afirmă că mai are nevoie de cel puțin 7 luni pentru a încheia războiul din Fâșia Gaza

HotNews.ro
Palestinieni la locul unui bombardament israelian asupra unei tabere de refugiați, în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, pe 27 mai 2024. , Foto: Xinhua/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Palestinieni la locul unui bombardament israelian asupra unei tabere de refugiați, în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, pe 27 mai 2024. , Foto: Xinhua/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Războiul dus de Israel în Fâşia Gaza pentru lichidarea grupării islamiste Hamas şi care a provocat până în prezent peste 36.000 de morţi în rândul palestinienilor va dura cel puţin până anul viitor, a declarat miercuri consilierul israelian pentru securitate naţională, Tzachi Hanegbi, care a precizat că armata israeliană nu va „abandona” în niciun caz enclava palestiniană, pentru a împiedica astfel „contrabanda cu arme”, informează Agerpres preluând agenţia spaniolă de presă EFE.

„Mai avem încă şapte luni de luptă pentru a obţine ceea ce noi numim «distrugerea capacităţilor guvernamentale şi militare» ale Hamas”, a spus Tzachi Hanegbi, într-un interviu acordat postului public de radio Kan.

Potrivit lui Hanegbi, Israelul urmăreşte să obţină un control deplin asupra coridorului de la graniţa cu Egiptul pentru a opri contrabanda cu arme dinspre această ţară.

„Trebuie să închidem frontiera între Egipt şi Fâşia Gaza”, a indicat oficialul israelian, adăugând că Israelul colaborează cu Egiptul împotriva contrabandei cu arme.

Pe 6 mai, Israelul a lansat o ofensivă terestră în orașul Rafah, din sudul Fâșiei Gaza, situat la graniţa cu Egiptul, unde peste un milion de palestinieni s-au refugiat din calea luptelor dintre armata israeliană şi Hamas.

Bombardamentele israeliene au provocat în ultimele 24 de ore cel puţin încă 75 de morţi în rândul populaţiei palestiniene, dintre care 21 în urma atacurilor asupra taberelor de refugiaţi amplasate la vest de Rafah, potrivit Ministerului Sănătăţii din enclava palestiniană.

Războiul din Fâșia Gaza a fost declanșat de asaltul din 7 octombrie al Hamas asupra sudului Israelului, care s-a soldat cu moartea a 1.189 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț al AFP bazat pe cifrele oficiale israeliene.

Militanții palestinieni au luat, de asemenea, 252 de ostatici, dintre care 121 sunt în continuare în Gaza, iar 37 au fost declarați morți, potrivit armatei israeliene.

Ofensiva de represalii a Israelului a ucis cel puțin 36.096 de persoane în Gaza, majoritatea femei și copii, arată cele mai recente date ale Ministerului Sănătății din enclavă, controlat de Hamas.

Israelul susține că armata sa încearcă să elimine la Rafah patru batalioane ale Hamas.

În pofida presiunilor internaţionale şi deciziei de vinerea trecută a Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ), care a cerut Israelului oprirea imediată a ofensivei militare asupra Rafah, acest asalt continuă şi tancurile israeliene au pătruns în centrul orașului. Noi bombardamente aeriene israeliene asupra oraşului au fost raportate în ultimele zile.

Citiți și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro