Sari direct la conținut

Israelul controlează aproape o treime din Gaza și intenționează să rămână acolo pe termen lung: „Ca în Liban și Siria”

HotNews.ro
Israelul controlează aproape o treime din Gaza și intenționează să rămână acolo pe termen lung: „Ca în Liban și Siria”
Această fotografie publicată de Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) în septembrie 2024 arată trupele israeliene care desfășoară o operațiune militară în Fâșia Gaza. Sursa foto: IDF/GPO / Sipa Press / Profimedia

Trupele israeliene vor rămâne în zonele tampon pe care le-au creat în Gaza chiar și după o eventuală înțelegere pentru încheierea războiului, a declarat ministrul apărării, Israel Katz, miercuri, în contextul în care eforturile de redresare a acordului de încetare a focului au eșuat, relatează Reuters.

Forțele israeliene și-au reluat operațiunile militare în Gaza în 18 martie, iar de atunci au creat o „zonă de securitate” largă, care se întinde în profunzimea enclavei și înghesuie peste două milioane de palestinieni în zone tot mai mici din sud și de-a lungul coastei.

„Față de trecut, IDF (armata israeliană, n.r.) nu evacuează zone care au fost curățate și capturate”, a declarat Katz după o reuniune cu comandanții militari.

„IDF va rămâne în zonele de securitate ca tampon între inamic și comunități în orice situație temporară sau permanentă din Gaza – ca în Liban și Siria”, susține ministrul israelian al apărării.

Forțele israeliene controlează 30% din Fâșia Gaza

Într-un rezumat al operațiunilor din ultima lună, armata israeliană a precizat că acum controlează 30% din micuțul teritoriu palestinian.

Numai în sudul Fâșiei Gaza, forțele israeliene au ocupat Rafah, oraș strategic din zona de graniță, și au înaintat spre interior până la „coridorul Morag”, care se întinde între marginea estică a enclavei și Marea Mediterană. Controlau deja un coridor amplu în zona centrală Netzarim și au extins zona tampon și în marja frontierei, inclusiv în zona Shejaia, la est de Gaza City.

Israelul susține că, începând din 18 martie, forțele sale au ucis sute de luptători Hamas, inclusiv comandanți ai organizației palestiniene, dar operațiunile au alarmat ONU și statele europene. Peste 400.000 de palestinieni au fost strămutați după reluarea ostilităților, iar datele Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare arată că atacurile aeriene și bombardamentele israeliene au ucis cel puțin 1.630 de persoane.

Ministrul Katz susține că Israelul, care a împiedicat livrarea de ajutoare către Gaza de la începutul lunii martie, creează infrastructură pentru a permite distribuția prin intermediul companiilor civile la o dată ulterioară, dar că blocada rămâne deocamdată în vigoare.

Afirmațiile oficialului, care a reluat solicitarea israeliană cu privire la depunerea armelor de către Hamas, arată cât de departe rămân cele două tabere de orice fel de acord de încetare a focului, în ciuda eforturilor depuse de mediatorii egipteni.

Hamas refuză să depună armele fără o retragere israeliană din Gaza

Hamas a respins în repetate rânduri apelurile la depunerea armelor, pe care a descris-o drept o linie roșie, și consideră că trupele israeliene trebuie să se retragă din Gaza.

„Orice armistițiu lipsit de garanții reale pentru oprirea războiului, realizarea retragerii complete, ridicarea blocadei și începerea reconstrucției va fi o capcană politică”, a declarat, miercuri, Hamas.

Doi oficiali israelieni au spus în această săptămână că nu au fost înregistrate progrese în discuții.

Oficialii israelieni susțin că presiunea militară sporită va forța Hamas să îi elibereze pe ostaticii rămași în Gaza, dar guvernul s-a confruntat cu protestele celor care consideră că mai degrabă ar trebui un acord pentru oprirea luptelor și recuperarea ostaticilor.

INTERVIURILE HotNews.ro