Sari direct la conținut

Israelul vrea să declare o instituție ONU drept „organizație teroristă”. Lege adoptată în primă lectură

HotNews.ro
Israelul vrea să declare o instituție ONU drept „organizație teroristă”. Lege adoptată în primă lectură
Angajat al UNRWA în Gaza City Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Parlamentul Israelului a adoptat în primă lectură un proiect de lege prin care va fi declarată „organizație teroristă” instituția Națiunilor Unite care se ocupă de ajutoarele umanitare pentru refugiații palestinieni, informează Reuters.

Legea vizează United Nations Relief and Works Agency for Palestinian Refugees (UNRWA), fiind un nou demers împotriva agenției pe care liderii israelieni au acuzat-o că este apropiată mișcării Hamas din Gaza.

După aprobarea în primă lectură, proiectul se va întoarce în comisiile de apărare și politică externă ale Knessetului pentru deliberări suplimentare. Inițiatoarea proiectului, Iulia Malinovski, a descris UNRWA drept „coloana a cincea în interiorul Israelului”.

UNRWA oferă educație, servicii de sănătate și ajutor umanitar pentru milioane de palestinieni din Gaza, Cisiordania, Iordania, Liban și Siria. Are o relație tensionată cu Israel de multă vreme, dar relațiile s-au deteriorat accentuat de la începutul războiulu din Gaza, iar Israelul a cerut în mai multe rânduri ca UNRWA să fie desființată.

„Este o altă încercare într-o campanie mai largă de a desființa agenția. Asemenea demersuri sunt fără precedent în istoria Națiunilor Unite”, a declarat Juliette Touma, purtător de cuvânt al UNRWA.

Israel susține că sute de membri ai UNRWA sunt membri ai unor grupări teroriste, precum Hamas și Jihadul Islamic, dar încă nu a oferit dovezi unei anchete a ONU.

Câteva țări donatoare au încetat să mai finanțeze UNRWA ca urmare a acuzațiilor Israelului, dar multe au revenit asupra deciziei, inclusiv Marea Britanie.

Atât Hamas, cât și Autoritatea Palestiniană au condamnat votul din Knesset, iar Hussein Al-Sheikh, un apropiat al președintelui palestinian Mahmud Abbas, a cerut comunității internaționale să reziste încercărilor de a dizolva agenția.

INTERVIURILE HotNews.ro