Italia a anunțat că vă invită de săptămâna viitoare! Urmați 10 sfaturi ca să mâncați și să beți ca italienii
Că e vorba despre gătit pastele, fermentat vinul sau doar de bucuriile vieții, italienii par a se fi gândit din timp la toate. E drept că au avut câteva mii de ani la dispoziție, dar cultura care pune mâncarea pe primul loc este invidiată astăzi de toată lumea.
Mâncarea și băuturile nu sunt privite în treacăt de italieni, ci sunt venerate în fiecare parte a zilei. De la primul espresso la ultimul digestivo, ziua unui italian este presărată cu reguli amănunțite despre cum, de ce și cu cine să împarți masa și să savurezi un vin bun.
Este un mod de viață și – probabil – cel mai bun. Travel + Leisure enumeră 10 sfaturi după care trăiesc italienii și pe care e bine să le adoptați când vă aflați printre ei.
1. Totul e proaspăt
Piața agroalimentară este cea mai bună prietenă a italienilor, care știu că ingredientele proaspete sunt cele mai bune. Sigur că există și supermarketuri, dar dacă vreți roșiile cele mai coapte, brânzeturile cele mai aprige și uleiul de măsline cel mai mătăsos, mergeți la piețele zilnice sau săptămânale în aer liber din toată țara.
2. Respectați anotimpurile
Deși unele fructe și legume sunt mereu prezente (morcovii și lămâile!), cele mai bune recolte sunt sezonale. Există o vreme mai bună pentru unele, dar nu la fel de bună pentru altele. Cele mai bune roșii? Din mai până-n octombrie! Recolta de măsline? Toamna târziu… Italienii știu, își cultivă produsele și fac cumpărăturile după sezon.
3. Regulile cafelei
Italienii nu lenevesc la micul dejun. De obicei dau buzna într-un bar sau o cafenea, se așează la tejghea, comandă un espresso și înfulecă un croissant. Dar aveți grijă cum comandați în italiană. O „caffè” înseamnă o cafea, dar în Italia este un degetar cu espresso. Dacă vreți cafeaua obișnuită cu lapte, fiți prudenți, deoarece comandând „latte” veți primi o ceașcă cu lapte fierbinte. Așa că spuneți „caffè latte”!
4. Ulei de măsline > oricare alt ulei
Dacă vreți să și gătiți în Italia, nu prea veți găsi și alte uleiuri. Gătitul cu ulei de măsline este „di rigore” și poate lua și locul untului. Data viitoare, încercați să faceți prăjituri cu ulei de măsline în loc de unt, vor fi magice.
5. Pastele nu sunt felul principal
Mai întâi este prânzul. Unul tipic italian constă dintr-un „primo”, de obicei paste; un „secundo” este de obicei cu proteine, însoțit de „contorno” – legume sau salată. La cină este „antipasto”, cu cărnuri afumate, măsline, anghinare, etc, urmat de paste (primo), proteine (secondo) cu garnitură (contorno) și un desert (dolce). Vă mai e foame?
6. Băuturile sunt asortate la mâncare
Cultura băuturii este la fel de riguroasă cu cea a mâncării în Italia și sunt desăvârșit împletite. Italienii urmăresc ca băutura să avantajeze mâncarea pe care o însoțește. Nu prea veți vedea italieni bând vin înainte să vină pastele la masă, deoarece băutura trebuie să complementeze mâncarea. În termeni italieni mai romantici, s-ar putea spune că sunt făcute una pentru alta.
7. Iar mâncare, iar băuturi…
Ziua italianului este presărată tot timpul cu mâncare și băutură. După prânz este „merenda”, timpul pentru o gustare când veți vedea rânduri de italieni în fața unor „gelaterii” la 4 pm. Apoi „aperitivo”, un ritual înainte de cină cu șprițuri Aperol sau cu Negroni, menite să stimuleze apetitul cu gustări sărate. Desigur, totul se încheie cu „digestivi”. Amaro sau Grappa care să ajute la digestie și să inducă somnul.
8. Și pâinea are etichetă
Există termenul „fare la scarpetta”, care se traduce prin „a face un pantofior”. Dar înseamnă de fapt că pâinea de pe masă este pentru a aduna și bea sosul, nu pentru a însoți mâncarea.
9. Vinul „de masă” este mai mult decât bun
Ați putea crede că vinul casei este ceva care vine dintr-o cutie, dar veți greși și veți putea rata ceva prețios. „Vino della casa” este mai mereu un sortiment local și – deoarece sunteți în Italia – este de obicei și grozav, și ieftin!
10. Masa se ia în familie
Una din cele mai dragi tradiții pe care le respectă italienii este masa săptămânală cu familia. De obicei, duminica se adună în grupuri mari, aduc sub același acoperiș toate tradițiile culinare și bahice, gătesc cantități uriașe și se simt bine unii cu alții.
Mănâncă bine. Beau bine. Se bucură de viață. Acestea sunt regulile după care merită să trăiești.
REFERINȚĂ: