Sari direct la conținut

JD Vance, criticat de guvernul german după ce a descris AfD ca fiind un partener politic eligibil. Olaf Scholz arată spre trecutul nazist al țării

HotNews.ro
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei. Foto: Profimedia
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei. Foto: Profimedia

Vicepreședintele SUA, JD Vance, s-a arătat de părere că un partid german de extremă dreapta este un partener politic eligibil, vineri, la Conferința de Securitate de la Munchen, în cadrul unor remarci respinse de către Guvernul Germaniei drept un amestec nedorit în alegerile federale din 23 februarie, relatează Reuters.

Alternativa pentru Germania (AfD), partid anti-imigrație, se află la un scor de circa 20% în sondaje înaintea alegerilor generale anticipate, dar are statut de paria printre celelalte formațiuni politice majore într-o țară cu un tabu în ceea ce privește extrema dreaptă din cauza trecutului nazist.

Într-o politică supranumită „zid de protecție”, partidele au un consens să nu colaboreze cu AfD, care se află sub supravegherea serviciului german de contraspionaj.

În ceea ce a părut a fi o aluzie la sintagmă, vicepreședintele SUA a spus: „Democrația se bazează pe principiul sacru că vocea poporului contează. Nu există loc pentru ziduri de protecție”.

„Niciun alegător de pe acest continent nu a mers la urne pentru a deschide porțile pentru milioane de imigranți necontrolați”, a continuat JD Vance.

Replica guvernului german pentru vicepreședintele SUA

Într-un interviu pentru postul de radio Deutschlandfunk ce va fi difuzat duminică, cancelarul german Olaf Scholz a criticat remarcile lui Vance drept foarte neobișnuite și a spus că Germania are un zid de protecție împotriva extremei drepte din motive întemeiate, evocând trecutul nazist al țării.

Ministrul german al apărării a respins criticile lansate de vicepreședintele JD Vance la adresa liderilor europeni ca fiind „inacceptabile”.

„Această democrație tocmai a fost pusă sub semnul întrebării de vicepreședintele SUA, nu doar democrația germană, ci și cea a Europei în ansamblu (…). Dacă îl înțeleg corect, el compară starea Europei cu ceea ce prevalează în unele regimuri autoritare. Acest lucru nu este acceptabil”, a declarat ministrul Boris Pistorius.

Friedrich Merz, liderul conservator pe care sondajele îl dau ca favorit la postul de cancelar al Germaniei, a fost acuzat de rivali luna trecută că a încălcat pactul prin inițierea unor moțiuni parlamentare care se bazau pe sprijinul AfD. Totuși, și liderul CDU a exclus posibilitatea de a forma un guvern cu partidul de extremă dreapta.

Tot vineri, un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat că Vance nu ar trebui să se amestece în alegerile din Germania. Reprezentantul executivului de la Berlin fusese întrebat despre un articol din Wall Street Journal în care vicepreședintele american este citat spunând că politicienii germani ar trebui să lucreze cu toate partidele, inclusiv cu AfD.

„Nu cred că este corect ca străinii, inclusiv cei din țări străine prietene, să intervină atât de intens într-o campanie electorală în mijlocul unei perioade electorale”, a spus reprezentantul guvernului german.

Miliardarul american Elon Musk, principalul donator din campania lui Donald Trump și acum lider al grupului operativ pentru reducerea cheltuielilor guvernamentale în SUA, și-a exprimat public susținerea pentru AfD și l-a criticat pe cancelarul în exercițiu, social-democratul Olaf Scholz, care l-a criticat la rândul său.

INTERVIURILE HotNews.ro